Ενέργεια: Αστάθεια στις διεθνείς αγορές και ανησυχία για τα τιμολόγια

Ενέργεια: Αστάθεια στις διεθνείς αγορές και ανησυχία για τα τιμολόγια
A light bulb above 50 and 20 bills on a table in Athens, Greece on November 2, 2022. (Photo by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Αυξάνονται οι τιμές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αναβρασμό η αγορά ενόψει τιμολογίων Σεπτεμβρίου. Ζητούμενο οι επιδοτήσεις.

Ανοδικές τάσεις στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος και αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, στον απόηχο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, πυροδοτούν ανησυχίες για τις τιμές ενέργειας ενόψει φθινοπώρου.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τετάρτη με στοιχεία που δείχνουν μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, αυξανόμενες προσδοκίες για περικοπές επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), παύση της παραγωγής και των εξαγωγών στη Λιβύη και αύξηση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Η πτώση των εμπορικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου των ΗΠΑ ενθάρρυνε τις ανοδικές τάσεις των τιμών εν μέσω προβλέψεων της αγοράς για ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση. Εντωμεταξύ, πιθανή απόφαση της Fed για μείωση των επιτοκίων, όπως άφησε να ενοηθεί την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου, με το brent να κινείται πέριξ των 78 δολ..

Οι ανησυχίες για την προσφορά σε παγκόσμιο επίπεδο που τροφοδοτούνται και από την αναστολή της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη, μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), ενίσχυσαν επίσης τις τιμές ενώ η ευρύτερη διαταραχή από της συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή συνηγορούν στην ανοδική τάση των τιμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για άλλη μια φορά ο γεωπολιτικός κίνδυνος και ο κίνδυνος προσφοράς εντείνουν την αβεβαιότητα στις αγορές ενέργειας ενώ και οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτείνουν το κλίμα αστάθειας. Σε αυτό το περιβάλλον επικρατεί αστάθεια και στις τιμές του φυσικού αερίου που φλερτάρει με τα 40 ευρώ/MWh, με συνέπειες στις τιμές ρεύματος πυροδοτώντας ανησυχίες σε τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ για τις τιμές ηλεκτρισμού στην αγορά επόμενης ημέρας, 29.8.2024, παρατηρείται άνοδος 3,1% στα 194,4 ευρώ/MWh. Με την υψηλότερη τιμή να διαμορφώνεται στα 756,50 ευρώ/MWh η αγορά επιστρέφει στις τιμές του περασμένου μήνα ενώ η συνολική ζήτηση διαμορφώνεται σε 384,30 GWh. Η μέση τιμή για τον Αύγουστο διαμορφώνεται σε 129 ευρώ/MWh ενώ σε ετήσια βάση η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 92,36 ευρώ/MWh. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο η μέση τιμή διαμορφώθηκε σε 135,18 ευρώ/MWh.

Επίσης, οι καιρικές συνθήκες συντήρησαν σε χαμηλά επίπεδα τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα αντίθετα με τη συμμετοχή των θερμικών μονάδων φυσικού αερίου και λιγνίτη.

Εάν συνεχιστεί η ανοδική τάση στις τιμές τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου θα επηρεαστούν τα τιμολόγια λιανικής που αναμένεται να ανακοινωθούν για το Σεπτέμβριο. Οπότε μένει να φανεί κατά πόσο θα απαιτηθούν επιδοτήσεις, ενδεχόμενο που δεν έχουν αποκλείσει αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η επιδότηση ήταν 1,6 λεπτά/KWh για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά των παρόχων, πρώτη η Protergia, του ομίλου Metlen, ανακοίνωσε ότι διατηρεί και το Σεπτέμβριο σταθερές τις τιμές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, στο ύψος των τιμών κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: