Ενέργεια: Οι συμφωνίες άνω των 9 δισ. ευρώ και η πράσινη επέκταση στα Βαλκάνια

Ενέργεια: Οι συμφωνίες άνω των 9 δισ. ευρώ και η πράσινη επέκταση στα Βαλκάνια
Photo: pixabay.com
Οι ελληνικές ενεργειακές επιχειρήσεις στρέφονται προς τα Βαλκάνια με μια σειρά στρατηγικών εξαγορών και συνεργασιών.

Η ελληνική ενεργειακή αγορά βρίσκεται σε… θετικό αναβρασμό, καθώς κορυφαίες ενεργειακές συμφωνίες λαμβάνουν χώρα, παρά τις αβεβαιότητες που δημιουργούν η έλλειψη ηλεκτρικών δικτύων, οι περικοπές ενέργειας και η μειωμένη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα. Το τελευταίο 12μηνο, η αγορά έχει συνάψει συμφωνίες συνολικού ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ το πρόσφατο deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την κρατική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Masdar, ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζει το συνολικό ποσό πάνω από τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ αυτών των συμφωνιών περιλαμβάνονται η συνεργασία της ΔΕΗ με τη MYTILINEOS στον τομέα των ΑΠΕ, η εξαγορά από τη ΔΕΗ της Enel Romania και της Κωτσόβολος, και η απόκτηση του υπολειπόμενου 25% της Άνεμος από τη Motor Oil. Επίσης, η METLEN επενδύει στον Καναδά για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων, ενώ η Macquarie εξαγοράζει το 50% της Enel Green Power.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στο τέλος του α’ τριμήνου του 2024, είχε εγκατεστημένη βάση 1.277 MW, με πρόσθετα έργα 63 MW υπό κατασκευή και νέες επενδύσεις συνολικής αξίας 370 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή νέων έργων δυναμικότητας 560 MW.

Παράλληλα, άλλοι μεγάλοι ενεργειακοί και βιομηχανικοί όμιλοι της χώρας, όπως η METLEN, η ΔΕΗ, η Motor Oil και η HELLENIiQ ENERGY, προχωρούν σε σημαντικές κινήσεις και εξαγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η METLEN, υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Μυτιληναίου, προετοιμάζεται για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και σχεδιάζει επενδύσεις 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην Ιταλία. Η εταιρεία εξετάζει επίσης την παραγωγή μεταλλικών κατασκευών για αμυντικά συστήματα και τη συμμετοχή στη HELLENIiQ ENERGY.

Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, συνεχίζει τον διεθνή βηματισμό της με εξαγορές και επενδύσεις στον ενεργειακό διάδρομο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έχοντας ήδη εξασφαλίσει το 70% της ισχύος από ΑΠΕ που απαιτείται για τον στόχο του 2030. Η πρόσφατη συμφωνία της με τη METLEN αφορά την εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων σε τέσσερις χώρες, συνολικής ισχύος έως 2.000 MW.

Η Motor Oil, παράλληλα, έχει προβεί σε στρατηγικές εξαγορές, όπως η συμμαχία με την Ηλέκτωρ και η συμμετοχή σε υπεράκτια αιολικά έργα. Η φιλοσοφία του ομίλου Βαρδινογιάννη εστιάζει σε συνεργίες και ευρύτερη ανάπτυξη στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, με προσεκτική επιλογή έργων με εγγυημένο έσοδο και ικανοποιητικές αποδόσεις.

Η HELLENIiQ ENERGY συνεχίζει την εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων στη Ρουμανία και την Κύπρο, ενώ σχεδιάζει περαιτέρω επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ.

Πίσω από αυτήν την αυξημένη κινητικότητα στον ενεργειακό κλάδο κρύβονται προκλήσεις, όπως η έλλειψη συστημάτων αποθήκευσης και η ανάγκη για επενδύσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στα Βαλκάνια, αναζητώντας νέες ευκαιρίες και γεωγραφική διασπορά για τη σταθερότητα της παραγωγής και της κερδοφορίας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: