Ενέργεια: Σε επίπεδα προ πανδημίας η κατανάλωση στην Ευρώπη – Ποιος κλάδος είναι στην κορυφή

Ενέργεια: Σε επίπεδα προ πανδημίας η κατανάλωση στην Ευρώπη – Ποιος κλάδος είναι στην κορυφή
SYMBOL - 29 September 2024, Baden-Württemberg, Rottweil: A car is refueled with a nozzle at a gas station near Rottweil. Photo: Silas Stein/dpa (Photo by Silas Stein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Η Eurostat ανακοίνωσε ενεργειακά δεδομένα κατανάλωσης μέχρι το 2022, με την αποκλιμάκωση της πανδημίας Covid-19 να αντικατοπρίζεται στα γραφήματα.

Σε 31% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ ανέρχεται ο τομέας των μεταφορών για το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Τις άλλες μεγάλες μερίδες επί του συνολικού ποσοστού κατέχουν τα νοικοκυριά (27%) και η βιομηχανία (25%). Στη μεθολογία της Eurostat, ο όρος «μεταφορές» καλύπτει την ενέργεια που χρησιμοποιείται σε όλες τις δραστηριότητες μεταφορών ανεξαρτήτως οικονομικού τομέα στον οποίο προκύπτει η δραστηριότητα.

Οι οδικές μεταφορές ήταν ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας, υπεύθυνος για το 74% του συνόλου της κατανάλωσης στις μεταφορές. Οι υδάτινες μεταφορές κατέγραψαν το 13% του συνόλου, ακολουθούμενες από αερομεταφορές (11%) και σιδηροδρομικές μεταφορές (1%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε σχέση με το 2021, η μεγαλύτερη ανοδική πορεία παρατηρήθηκε στις αερομεταφορές, κάτι που εκλαμβάνεται ως λογικό, μιας και ήταν το έτος που η βιομηχανία συνέχισε με τον ίδιο ρυθμό με τα προπανδημικά επίπεδα, απαλλαγμένη από όσα περιοριστικά μέτρα. Το ποσοστό αύξησης 57% έφερε τα νούμερα της κατανάλωσης ενέργειας πολύ κοντά στα προ 2020 επίπεδα και αποτέλεσε κατακόρυφη ανύψωση σε σχέση με τα δεδομένα για 2020 και 2021.

Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, το πετρέλαιο/ντίζελ ήταν η κύρια πηγή ενέργειας για τις οδικές μεταφορές, αν και υπήρχαν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των χωρών. Οι υψηλότερες τιμές αναφέρθηκαν στη Λετονία (80%) και τη Λιθουανία (76%), ακολουθούμενες από την Ιρλανδία, την Αυστρία και την Ισπανία, με την καθεμία στο 74%. Αντίθετα, οι χαμηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Σουηδία (45%), την Κύπρο (46%) και τις Κάτω Χώρες (48%).

Παραμένοντας στις επίγειες μετακινήσεις, με διαφορά στην κορυφή προτίμησης των καυσίμων είναι το πετρέλαιο/ντίζελ, με ποσοστό 65%. Ακολουθούν στη λίστα η βενζίνη με 25%, και στη συνέχεια, σε μικρά ποσοστά, οι ανανεώσιμες πηγές με 6%, το υγραέριο με 2%, φυσικό αέριο (1%) και ηλεκτρισμός (0,3%).

Πηγή φώτο: Eurostat

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: