Ενεργειακό ρήγμα ΗΠΑ–Κίνας: Τέλος στις εισαγωγές LNG για πάνω από 10 εβδομάδες
- 18/04/2025, 16:10
- SHARE

Οι εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κίνα έχουν σταματήσει εντελώς για περισσότερες από 10 εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία ου δείχνουν πώς ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος έχει επεκταθεί και στην ενεργειακή συνεργασία.
Από τότε που ένα δεξαμενόπλοιο LNG 69.000 τόνων από το Κόρπους Κρίστι στο Τέξας έφτασε στη νότια επαρχία Φουτζιάν στις 6 Φεβρουαρίου, δεν υπήρξαν άλλες αποστολές μεταξύ των δύο χωρών.
Ένα δεύτερο δεξαμενόπλοιο ανακατευθύνθηκε στο Μπαγκλαντές προτού η Κίνα επιβάλει δασμό 15% στο αμερικανικό LNG στις 10 Φεβρουαρίου. Ο δασμός από τότε αυξήθηκε στο 49%, καθιστώντας το αμερικανικό αέριο αντιοικονομικό για τους Κινέζους αγοραστές.
Οι εισαγωγές αμερικανικού LNG είχαν παγώσει για περισσότερο από ένα χρόνο κατά την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου.
Ωστόσο, ο αντίκτυπος της αντιπαράθεσης έχει δυνητικά πιο εκτεταμένες επιπτώσεις, καθώς ενισχύει την ενεργειακή σχέση της Κίνας με τη Ρωσία και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την τεράστια επέκταση των τερματικών σταθμών LNG που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και το Μεξικό.
«Θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες», δήλωσε η Aν-Σοφί Κορμπώ, ειδική στο φυσικό αέριο στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια. «Δεν νομίζω ότι οι κινέζοι εισαγωγείς LNG θα υπογράψουν ποτέ νέα συμβόλαια για αγορά αμερικανικού LNG» πρόσθεσε.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα εισήγαγε ένα σχετικά χαμηλό μερίδιο του LNG της από τις ΗΠΑ. Πέρυσι, μόνο το 6% του LNG της Κίνας προερχόταν από τις ΗΠΑ, από το υψηλό του 11% το 2021.
Ωστόσο, κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της PetroChina και της Sinopec, έχουν υπογράψει 13 μακροπρόθεσμες συμβάσεις για την αγορά LNG από τερματικούς σταθμούς των ΗΠΑ, ορισμένες από τις οποίες θα διαρκέσουν έως το 2049, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.
Οι μακροπρόθεσμες αυτές συμφωνίες ήταν σημαντικές για την εκκίνηση τεράστιων έργων υποδομών LNG στις ΗΠΑ, αν και η Κορμπώ είπε ότι οι κατασκευαστές προσπάθησαν πρόσφατα να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους για να ληφθεί υπόψη ο αυξανόμενος πληθωρισμός και το κόστος από τους δασμούς των ΗΠΑ.
Η Γκίλιαν Μποκάρα, αναλύτρια της Kpler, είπε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο για επανεκκίνηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών βραχυπρόθεσμα.