Ενέργεια: Τα σχέδια κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και η μεγάλη εικόνα
- 19/09/2022, 10:05
- SHARE
Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του πακέτου μέτρων της ΕΕ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους πυκνώνουν οι αναφορές επιχειρηματικών φορέων για την ανάγκη να γίνουν περισσότερα ενώ στο εσωτερικό της χώρας κυβέρνηση και αντιπολίτευση υποστηρίζουν διαφορετικά σχέδια για την τιθάσευση των τιμών του φυσικού αερίου και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Ειδικότερα, την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ πρότεινε στο πλαίσιο δέσμης μέτρων ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Από το βήμα της ΔΕΘ παρουσίασε σχέδιο για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης με αποσύνδεση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%, καθώς και θέσπιση πλαφόν στη λιανική τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης πρότεινε τη διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου με στόχο να προστατευθούν 700.000 καταναλωτές, παράλληλα με αξιοποίηση εγχώριων ενεργειακών πόρων και λιγνιτικών μονάδων. Πρότεινε επίσης μείωση στα επίπεδα του χαμηλότερου συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και κατάργησή του στο αγροτικό πετρέλαιο.
Το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμά ότι τα παραπάνω μέτρα θα ανακουφίσουν τους πολίτες συνδυαστικά με δράσεις που θα δίνουν πρόσβαση στις ΑΠΕ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παράλληλα με την στήριξη των εισοδημάτων τους για την αντιμετώπιση της ακρίβειας μέσω μειωμένου ΦΠΑ στο 6% στα τρόφιμα και αύξηση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχων.
Υπενθυμίζεται ότι μία εβδομάδα νωρίτερα από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα 2,3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, επιπλέον του μηχανισμού επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου αυξάνοντας το επίδομα θέρμανσης προκειμένου να καλυφθούν 1,3 εκατ. πολίτες και προωθώντας μηχανισμό για μείωση του κόστους στο πετρέλαιο θέρμανσης με επιδότηση στην αντλία. Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει επίσης μεταξύ άλλων στήριξη των εισοδημάτων με επιδόματα αλλά και αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ μέχρι τον Ιούλιο του 2023 σε καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού, κινηματογράφο και τουρισμό, παράλληλα με διατήρηση του ΦΠΑ στο 24% για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024.
Η βιομηχανία ζητά περισσότερα
Εντωμεταξύ, υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας περικοπές στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και θέσπιση εισφορών στις ενεργειακές εταιρείες. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 140 δισ. ευρώ από τα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και των εταιρειών ορυκτών καυσίμων ώστε να διευκολυνθούν οι κυβερνήσεις προκειμένου να χρηματοδοτήσουν μέτρα για επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Τα μέτρα δεν είναι αρκετά για να σώσουν ενεργοβόρες ευρωπαϊκές βιομηχανίες από περαιτέρω περικοπές παραγωγής, απώλειες θέσεων εργασίας και πιθανώς κατάρρευση, τονίζουν στελέχη από κλάδους όπως η παραγωγή λιπασμάτων, αλουμινίου, χάλυβα, αμμωνίας, χημικές βιομηχανίες κ.α.. Μεγάλες βιομηχανίες έχουν ανακοινώσει αποφάσεις για περικοπή παραγωγής απευθύνοντας προειδοποιήσεις ότι το υψηλό κόστος ασκεί μεγάλη πίεση στην ανταγωνιστικότητά τους.