Ενεργειακή απόβαση του Καζακστάν στην Ευρώπη
- 20/08/2013, 19:34
- SHARE
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας «βλέπει» δυτικά.
Η KazMunaiGas σχεδιάζει επιχειρηματική «εισβολή» στην Γηραιά Ηπειρο, καθώς ο γρήγορα αναπτυσσόμενος κρατικός οργανισμός επεκτείνεται και επιδιώκει μεγαλύτερο μερίδιο στην λιανική περιφερειακή αγορά πετρελαίου.
«Η εταιρεία έχει στο πρόγραμμα να κινηθεί στην αγορά της Ουκρανίας και της Τουρκίας», είπε ο αντιπρόεδρος της, Ντανιγιάρ Μπερλιμπάγιεφ, στοχεύοντας σε αλυσίδα πρατηρίων βενζίνης, σταθμούς τέρμιναλ και σημεία διανομής στις δυο χώρες της Μαύρης Θάλασσας. «Θα επεκταθούμε διεθνώς» υποστήριξε ο Μπερλιμπάγιεφ, «από το πηγάδι στο τιμόνι».
Διαβάστε ακόμη:«Μάχη» της BP με την αμερικάνικη κυβέρνηση
Η KMG, μια από τις λίγες κρατικές επιχειρήσεις πετρελαίου που αναπτύσσονται με τέτοια ταχύτητα, έχει εξελιχθεί στο βασικό όχημα του Καζακστάν στην προσπάθεια του να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του πετρελαϊκού τομέα και του φυσικού αερίου της χώρας. H αυξανόμενη προβολή της εταιρείας αντανακλά την άνοδο του εθνικισμού σε ό,τι αφορά στους φυσικούς πόρους των πετρελαιοπαραγωγών χωρών την τελευταία δεκαετία, καθώς η μεγάλη ζήτηση από την Ασία έχει οδηγήσει τις τιμές στα ύψη.
Τα τελευταία χρόνια η KMG έχει κάνει εντυπωσιακές κινήσεις, αναπτύσσοντας δυο τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου: το Kashagan, το πιο «ακριβό» πετρελαϊκό σχέδιο στην Κασπία και το Karachaganak στην ενδοχώρα. Το Kashagan, ένα από τα πιο δύσκολα και δαπανηρότερα αναπτυξιακά έργα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, πρόκειται να αρχίσει την παραγωγή στα τέλη του χρόνου.
Διαβάστε ακόμη: Μπορεί το «pet-coke» να αποτελέσει λύση για φθηνή ενέργεια;
Η KMG έχει κάνει επίσης συστηματικές προσπάθειες να ανοιχθεί στην διεθνή αγορά. Το 2007 αγόρασε την Rompetrol, που έχει στην ιδιοκτησία της δυο διυλιστήρια στην Ρουμανία και πρατήρια σε επτά Ευρωπαϊκές χώρες. Από τότε, έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων, προκειμένου να μπορούν να παράγουν καθαρότερα καύσιμα.
Τώρα, στοχεύει να διπλασιάσει τα αποθέματα του πετρελαίου της, από 5,8 δισ. βαρέλια σε 10,3 δισ. μέχρι το 2020, αυξάνοντας την παραγωγή από 420.000 βαρέλια ημερησίως σε περίπου 700.000 στο τέλος της δεκαετίας. Σύμφωνα με τον Μπερλιμπάγιεφ, θα μπορεί να εξάγει 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Από αυτά, τα 400.000 θα έχουν προορισμό την Κίνα και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα την Ευρώπη, ειδικά τις αγορές της Μαύρης Θάλασσας.
Διαβάστε ακόμη: Ο Έλληνας που άλλαξε τον ενεργειακό χάρτη του πλανήτη
Σχεδιάζοντας την διύλιση αυτών των ποσοτήτων πετρελαίου στις εγκαταστάσεις που διαθέτει στην Ρουμανία, η KGM, λέει ο Μπερλιμπάγιεφ «θέλει να πάει στην Ευρώπη και να πει: έχουμε 5 εκατομμύρια τόνους πετρελαϊκών προϊόντων ετησίως. Ποιος θέλει να τα αγοράσει;».
Παρόλο που η ζήτηση πετρελαίου -και των προϊόντων του- στην Ευρώπη είναι πτωτική μετά την κρίση του 2008 και την ύφεση που ακολούθησε, ο Μπερλιμπάγιεφ δηλώνει αισιόδοξος. «Εάν δεν κινηθούμε προς τα εκεί», λέει, «θα πουλάμε πετρέλαιο μόνο στα σύνορα με την Ρωσία και την Κίνα. Θέλουμε να φθάσουμε στην Ευρώπη. Μέχρι την αντλία».