ΕΝΦΙΑ: Στο τραπέζι οι τελικοί υπολογισμοί – Ποιοι αναμένεται να δουν ελαφρύνσεις
- 21/10/2021, 09:29
- SHARE
Τους τελικούς υπολογισμούς του για τον νέο ΕΝΦΙΑ κάνει το υπουργείο Οικονομικών, που συνεργάζεται για το θέμα και με τους θεσμούς αυτές τις μέρες, ενόψει των τελικών αποφάσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2022 που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 19 Νοεμβρίου, με το νομοσχέδιο να ακολουθεί, στις αρχές Δεκεμβρίου.
Οι πληροφορίες θέλουν τους ιδιοκτήτες με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ, χώρους γραφείων και καταστήματα που βρίσκονται σε περιοχές όπου αυξάνονται οι αντικειμενικές τιμές από το επόμενο έτος, να επιβαρύνονται με υψηλότερο ΕΝΦΙΑ από τον Μάρτιο του 2022. Αντίθετα, ελαφρύνσεις προβλέπονται για ιδιοκτήτες ακινήτων με αντικειμενική αξία μέχρι 80.000 με 100.000 ευρώ, με πάνω από πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων να εκτιμάται ότι θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ.
Στόχος είναι η δικαιότερη κατανομή του φόρου, με ανακατανομή φορολογικών βαρών, μεγαλύτερη των 600 – 700 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο, τουλάχιστον για τα φυσικά πρόσωπα, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν ο σχεδιασμός θα περιλαμβάνει αλλαγές στον συμπληρωματικό φόρο για επιχειρήσεις. Επίσης, στόχος είναι και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα, μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και την ενσωμάτωση 3.500 περιοχών στο σύστημα.
Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες προσεγγίζουν πλέον τις εμπορικές τιμές, με τη μεγαλύτερη αύξηση, 250%, να εντοπίζεται στην Ιθάκη, που αποκτά για πρώτη φορά τιμές ζώνης. Ακολουθούν περιοχές της Μυκόνου, με τιμές αυξημένες 229%, της Ρόδου, της Σαντορίνης, του κέντρου της Αθήνας και της Βουλιαγμένης. Αυξημένες τιμές εντοπίζονται σε πολλές περιοχές της Αττικής όπως Αγία Βαρβάρα, Αιγάλεω, Κερατσίνι, Άγιος Δημήτριος, Άγιοι Ανάργυροι, Ίλιον, Δάφνη, Μοσχάτο, Καματερό, αλλά και σε παραθαλάσσιες περιοχές όπως Πάχη, Νέα Πέραμος και Πέραμα.
Σημειώνεται ότι προωθείται ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο ενώ ο φόρος θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά, όπως και σήμερα. Η νέα κλίμακα υπολογισμού θα έχει περισσότερες βαθμίδες σε σχέση με την σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από συντελεστές όπως ο όροφος, οι προσόψεις, οι βοηθητικοί χώροι κ.α.. Οι εκπτωτικοί συντελεστές θα είναι κλιμακωτοί ώστε να ισχύσουν μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης για τις πιο μικρές περιουσίες και από 10-30% που είναι οι μειώσεις του βεβαιωθέντος φόρου σήμερα, ανάλογα με το ύψος της περιουσίας, με τις προωθούμενες αλλαγές θα αυξηθούν σε 30-50%. Μένει να επιβεβαιωθεί εάν οι συντελεστές παλαιότητας θα εφαρμοστούν από το επόμενο έτος, ωστόσο πρόκειται για ένα μέτρο που διορθώνει το ισχύον σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, το οποίο ενώ αυξάνει το φόρο για νεόδμητα ακίνητα δεν τον μειώνει αντίστοιχα ανάλογα με τον συντελεστή παλαιότητας.
Οι τάσεις στην αγορά
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την ύφεση εν μέσω πανδημίας, πέρυσι η κτηματαγορά κινήθηκε δυναμικά αλλάζοντας τον χάρτη των ακινήτων και την κατανομή του ΕΝΦΙΑ. Σε μια χρονιά που δεν υπήρξε μεταβολή σε αντικειμενικές τιμές και συντελεστές φορολόγησης οι υπόχρεοι, σύμφωνα με τα εκκαθαριστικά του 2021 που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ, μειώθηκαν ενώ αυξήθηκαν οι εκπτώσεις και οι φοροαπαλλαγές και το συνολικό ποσό φόρου που βεβαιώθηκε και θα εισπραχθεί από το κράτος αυξήθηκε κατά 30 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων – φυσικά πρόσωπα μειώθηκαν συνολικά κατά 44.000 σε σχέση με το 2020, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες μεταβίβασαν ακίνητα. Επίσης, μέσα στην κρίση έμειναν οι μισοί ιδιοκτήτες με ακίνητα πολύ χαμηλής αντικειμενικές αξίας, έως 60.000 ευρώ, αυξήθηκαν τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή οι επιχειρήσεις που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων και αυξήθηκαν επίσης τα φυσικά πρόσωπα που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων μεσαίας, μεγάλης και πολύ μεγάλης αξίας.
Η συγκέντρωση ακινήτων σε λίγους επιβεβαιώνεται και από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ, για τις οποίες το κράτος θα εισπράξει 15 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι.