Ενισχυμένη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το α’ εξάμηνο του 2018

Ενισχυμένη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το α’ εξάμηνο του 2018
Photo: pixabay.com

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης ήταν οι καθαρές εξαγωγές και η ιδιωτική κατανάλωση.

Ενισχύθηκε η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2018, όπως προκύπτει από το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στο Δελτίο υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα γνώρισε το α’ εξάμηνο 2018, μία ενδυνάμωση, τόσο της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών, όσο και της οικονομικής της ανάκαμψης (αύξηση 2,2% σε ετήσια βάση – η μεγαλύτερη από το 2007).

Βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, ήταν οι καθαρές εξαγωγές και η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ συνέβαλε και η αύξηση αποθεμάτων που υποδηλώνει προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης.

Ειδικότερα, στη διάρκεια του α’ εξαμήνου σημειώθηκε η 2η μεγαλύτερη σε όγκο αύξηση των εξαγωγών αγαθών κι υπηρεσιών της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας (8,7% έναντι 12,2% του 2015) με τις εξαγωγές αγαθών να αυξάνουν 8,7% και τις εξαγωγές υπηρεσιών 9%.

Επιπλέον, ως θετική εξέλιξη κρίνεται η αύξηση του όγκου της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,5% στο εξάμηνο (1% στο β’ τρίμηνο) η οποία, σε συνδυασμό με την αύξηση του όγκου λιανικών πωλήσεων κατά 1,7% και την αξιοσημείωτη άνοδο των εισαγωγών υπηρεσιών κατά 14,9% στο επτάμηνο, φαίνεται να οφείλεται στην ενισχυμένη δαπάνη των νοικοκυριών χαμηλού και μεσαίου κυρίως εισοδήματος (βλέπε, αύξηση κατανάλωσης διαρκών καταναλωτικών αγαθών, ετήσια αύξηση28,7% της κυκλοφορίας νέων ΙΧ στο 9μηνο του 2018 και 15,5% αύξηση όγκου οικοδομικής δραστηριότητας στο εξάμηνο) που ανταποκρίθηκαν ταχύτερα στη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και στην αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας.

Τελευταίες αλλά σημαδιακές, δύο επισημάνσεις για τις επιδόσεις του α’ εξαμήνου 2018: πρώτον, η ανεργία για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο 2011 έπεσε στο 19% (Ιούλιος 2018) και δεύτερον, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, για πρώτη φορά συνέκλινε απολύτως με αυτόν της ΕΕ-19.

Για την πληρότητα της ανάλυσης, σημειώνεται ότι η βελτίωση των εξαγωγών, η οποία συμπαρέσυρε και το σύνολο της οικονομίας, είναι αποτέλεσμα και συντονισμένων δράσεων της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. «Στο παρελθόν, πέρα από κάποιες αποσπασματικές και ατελέσφορες προσπάθειες ανάπτυξης των εξαγωγών και της προσέλκυσης επενδύσεων, δεν υπήρξε ποτέ κάποιο συνεκτικό σχέδιο δράσης, ενώ η έλλειψη επικοινωνίας, συνεργασίας και συντονισμού των εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων, ήταν κάτι πέραν από εμφανής» όπως σημειώνεται στο Δελτίο.

Αυξήθηκε ο αριθμός των εταιρειών παροχής ενδοομιλικών υπηρεσιών που εγκαταστάθηκαν φέτος στην Ελλάδα

Αυξήθηκε σημαντικά το 2018 ο αριθμός των εταιρειών παροχής ενδοομιλικών υπηρεσιών που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, φτάνοντας τις 22, κατόπιν των πρωτοβουλιών του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης – όπως αναφέρει το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του υπουργείου. Παράλληλα, το Δελτίο υπενθυμίζει ότι μέχρι πρόσφατα το ενδιαφέρον για αυτού του είδους τις επενδύσεις ήταν περιορισμένο.

Συγκεκριμένα, «υπήρχε περιορισμένο ενδιαφέρον για τα κέντρα παροχής ενδοομιλικών υπηρεσιών (λιγότερες από 10 κατ’ έτος όλη την προηγούμενη δεκαετία), το υπουργείο Οικονομίας τροποποίησε τη νομοθεσία, πρόβαλε τα καθεστώτα προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων, ανάπτυξε ολοκληρωμένο και σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα, και τροποποίησε το N. 3427/2005 για τη δημιουργία καθεστώτος ενίσχυσης σε εταιρείες που εγκαθίστανται στην Ελλάδα με σκοπό την παροχή ενδοομιλικών υπηρεσιών. Αποτέλεσμα αυτών των δράσεων, είναι και η αύξηση του αριθμού των εταιρειών παροχής ενδοομιλικών υπηρεσιών που εγκαταστάθηκαν φέτος στην Ελλάδα, φτάνοντας τις 22».

Γενικότερα σε ότι αφορά στις άμεσες ξένες επενδύσεις, την τελευταία τριετία έχει σημειωθεί εκρηκτική άνοδος. Συγκεκριμένα από τα 1.825 εκ. ευρώ της επταετίας 2002-2008 και τα 1.462 της εξαετίας 2009-2014 οδηγηθήκαμε για την τετραετία 2015-2018 στο αισθητά βελτιωμένο επίπεδο των περίπου 3.100 εκ. ευρώ.

Αυτή η αύξηση των ΞΑΕ, πέρα από την προαναφερθείσα αλλαγή του οικονομικού κλίματος και του αισθήματος ασφάλειας που έχει δημιουργηθεί για τους ξένους επενδυτές, οφείλεται στις στοχευμένες δράσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης. Έτσι, εκτός από την εν, εξελίξει, συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα για τη βελτίωση του συστήματος προσέλκυσης και συγκράτησης ΞΑΕ, το υπουργείο Οικονομίας προχώρησε στις ακόλουθες πρωτοβουλίες ενίσχυσης της εξωστρέφειας:

– Διοργάνωση αποστολών στο εξωτερικό και διεθνή επενδυτικά φόρα στην Ελλάδα με σκοπό την ενημέρωση άνω των 1.500 επενδυτών.

– Απαντήθηκαν πάνω από 500 ερωτήματα στο Front Office του οργανισμού Enterprise Greece σε σχέση με επενδύσεις στη χώρα.

– Ωρίμανση επενδυτικού ενδιαφέροντος διεθνών επενδυτών με αποστολή 15 ολοκληρωμένων επενδυτικών προτάσεων.

– Επίσης προβάλλονται στοχευμένα επενδυτικές ευκαιρίες για την προσέλκυση εταιρειών ενδοομιλικών υπηρεσιών.

– Δρομολογείται η ανάληψη ενεργειών για τη βελτίωση των κινήτρων και προϋποθέσεων λειτουργίας εταιριών ενδοομιλικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

– Σχέδιο Δράσης με τη Λ. Δ. Κίνας για την υλοποίηση έργων και την προσέλκυση επενδύσεων από την Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ