Ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας
- 24/10/2013, 15:44
- SHARE
Για το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο και την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων συζήτησε με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών στο Παρίσι ο Κωστής Χατζηδάκης.
Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα διεξήχθη σήμερα η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των επενδύσεων στη χώρα μας και εστίασαν στη δημιουργία του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου (ΕΑΤ).
«Συζητήσαμε κυρίως για την επιχειρηματική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, την περαιτέρω διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων, καθώς και για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, δεδομένου ότι αρκετοί γαλλικοί όμιλοι συμμετέχουν σε διάφορους επί μέρους διαγωνισμούς», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση, στην οποία ο κ. Μοσκοβισί έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική πρωτοβουλία δημιουργίας του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου και αποφάσισε να έχει η Γαλλία ενεργό ανάμειξη, μέσω του γαλλικού Ταμείου Παρακαταθηκών (Caisse des Depots).
«Από εδώ και στο εξής εκπρόσωπος της Γαλλίας θα προστεθεί στην κλειστή ομάδα δημιουργίας του ΕΑΤ, η οποία αποτελείται από τους εκπροσώπους της Γερμανικής Τράπεζας Επενδύσεων KFW, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και από την ελληνική εκπροσώπηση», εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης για το ΕΑΤ, που δημιουργείται για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας στην ελληνική αγορά και ειδικότερα την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο κ. Μοσκοβισί μάλιστα δεν απέκλεισε τη μελλοντική συμμετοχή της Γαλλίας στο κεφάλαιο, θέμα που προτίθεται να μελετήσει. Το ύψος του κεφαλαίου του ΕΑΤ θα γίνει γνωστό τους επόμενους μήνες, ενώ σύντομα θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. «Στόχος μας είναι να έχουμε, σύντομα, τη νομική βάση, με την ψήφιση του νομοσχέδιου, ώστε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην επιλογή των ατόμων του management. Θέλουμε να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια, προσδίδοντάς του παράλληλα, μια διεθνή εμβέλεια», είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Διαβάστε ακόμη: Επενδυτικό σαφάρι από το υπουργείο Ανάπτυξης
Κατά τη χθεσινή μέρα της παραμονής του στη γαλλική πρωτεύουσα, ο κ. Χατζηδάκης συμμετείχε σε μια άτυπη διυπουργική συνάντηση για τη βιομηχανική πολιτική στην Ευρώπη, που διοργάνωσε ο Γάλλος υπουργός Παραγωγικής Ανάκαμψης, Αρνό Μοντεμπούρ. Εκτός από τους Ευρωπαίους υπουργούς, συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για τη Βιομηχανία και την Επιχειρηματικότητα, Αντόνιο Ταγιάνι.
Στο πλαίσιο της συνάντησης και με αφορμή την προσεχή ελληνική Προεδρία στην Ευρώπη, ο κ. Χατζηδάκης πρότεινε την ανάληψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιας πρωτοβουλίας για τη βιομηχανία, η οποία έγινε αποδεκτή και από τον κ. Ταγιάνι. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός ζήτησε να αποσταλεί άμεσα, μέσα στον Νοέμβριο, ένα ερωτηματολόγιο για τη βιομηχανία στους συναρμόδιους Ευρωπαίους υπουργούς, ώστε να διαπιστωθεί σε ποια θέματα υπάρχουν συναινετικές ιδέες και τοποθετήσεις.
«Στόχος είναι, κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας και πριν κλείσει το ευρωκοινοβούλιο, να καταστεί δυνατό να υιοθετηθούν κάποια μέτρα που θα διευκολύνουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και να αρθούν τα εμπόδια που μερικές φορές τίθενται και από το κοινοτικό δίκαιο», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Με την ευκαιρία της επίσκεψής του, ο κ. Χατζηδάκης συνάντησε στον ΟΟΣΑ, όπου η Ελλάδα έχει αναπτύξει σειρά συνεργασιών, τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα, Πιερ Κάρλο Παντοάν. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση ανταγωνισμού που λέγεται «OCDE tool kit» (εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ).
Ευρισκόμενος στο Παρίσι, κατά την περίοδο αυτή, της προώθησης του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας, για την υποστήριξη των εξαγωγών και την προσέλκυση των επενδύσεων, ο κ. Χατζηδάκης δεν παρέλειψε να εντοπίσει το πόσο οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γαλλία υστερούν σε σύγκριση με τις εξαγωγές σε άλλες χώρες. «Βλέπουμε ότι, εδώ στη Γαλλία, υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης και διεύρυνσης των ελληνικών εξαγωγών. Σε σύγκριση με τη Γερμανία και την Ιταλία, οι εξαγωγές μας είναι αρκετά μικρότερες, άρα μπορεί να υπάρξει βελτίωση και θεωρούμε ότι η έμφαση που θα δοθεί με μια καλύτερη οργάνωση μέσω του οργανισμού εξωστρέφειας, θα μπορέσει να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση» κατέληξε ο υπουργός.