Εννέα επιστημονικές προτάσεις για να σώσουμε το μέλλον της Γης
- 16/11/2017, 11:00
- SHARE
Δεκαπλάσιος αριθμός επιστημόνων - 15.364 για την ακρίβεια - ένωσαν τις δυνάμεις τους για να μας απευθύνουν μια «δεύτερη προειδοποίηση».
του David Meyer
Τα καλά νέα, πρώτα. Πριν από 25 χρόνια, 1.700 κορυφαίοι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η ανθρωπότητα ωθούσε τη Γη στα όριά της – στα όρια διατήρησης της ζωής όπως την ξέρουμε. Από τότε, καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε ένα από τα πράγματα που τροφοδοτούσε την ανησυχία τους: Tην τρύπα του όζοντος.
Δυστυχώς, όμως, όλα τα υπόλοιπα για τα οποία μας προειδοποίησαν το 1992 έχουν χειροτερέψει.
Έτσι, δεκαπλάσιος αριθμός επιστημόνων – 15.364 για την ακρίβεια – ένωσαν τις δυνάμεις τους για να μας απευθύνουν μια «δεύτερη προειδοποίηση».
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό επιστημόνων που συνυπέγραψαν ποτέ ένα άρθρο δημοσιευμένο σε επιστημονική επιθεώρηση. Και αυτά που μας λένε μάλλον δεν συνιστούν αιτία για να νοιώθουμε καλά.
Γενικά, δύο τάσεις ανησυχούν τους επιστήμονες. Η πρώτη είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία τροφοδοτείται από την καύση ορυκτών καυσίμων, την καταστροφή των δασών, και την κτηνοτροφία. Η δεύτερη τάση είναι η μαζική εξαφάνιση ειδών που λαμβάνει χώρα σήμερα, απειλώντας διάφορες μορφές ζωής που θεωρούμε δεδομένες.
Η βασική αιτία του προβλήματος, όπως λένε οι επιστήμονες, είναι ο υπερπληθυσμός και η ανεξέλεγκτη υπερκατανάλωση.
Οι ίδιοι παραθέτουν εννιά συστάσεις που απευθύνονται τόσο σε όσους παράγουν πολιτική, όσο και σε μας ως πολίτες και ως καταναλωτές:
- Αναπαραγωγή
Πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε τόσα πολλά παιδιά. Ιδανικά, θα πρέπει να περιορίσουμε την αναπαραγωγή μας «το πολύ στα επίπεδα αντικατάστασης» του είδους. Αυτό σημαίνει ένα ή δύο παιδιά, κατά μέσο όρο.
- Το φαί δεν πρέπει να καταλήγει στα σκουπίδια
Πρέπει να πάψουμε να πετάμε τόσο πολύ φαί, δεδομένης της περιβαλλοντικής επίδρασης της παραγωγής τροφίμων. Επίσης, επειδή η περιβαλλοντική επιβάρυνση της κτηνοτροφίας είναι μεγαλύτερη από εκείνη της γεωργίας, οι επιστήμονες προτείνουν μια μετάβαση προς «τρόφιμα που προέρχονται από φυτά».
- Αγοράστε πράσινα
Πρέπει να προσέχουμε περισσότερο το τι αγοράζουμε και σε τι επενδύουμε, και να είμαστε σίγουροι ότι οι αγορές και οι επενδύσεις μας «ενθαρρύνουν τη θετική περιβαλλοντική αλλαγή».
- Μάθετε να εκτιμάτε τη φύση
Οι άνθρωποι ζουν ολοένα και περισσότερο στις πόλεις, και άρα χρειάζονται να διατηρήσουν μια διασύνδεση με τη φύση. Οι ειδικοί συστήνουν «περισσότερη εκπαίδευση των παιδιών στη φύση» και τονίζουν ότι η κοινωνία συνολικά πρέπει να μάθει να εκτιμά τη φύση.
- Οικονομίες με περιβαλλοντική επίγνωση
Πρέπει να αναδιοργανώσουμε τις οικονομίες μας, «να μειώσουμε την ανισότητα του πλούτου και να εξασφαλίσουμε ότι οι τιμές, η φορολογία και τα συστήματα κινήτρων λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά κόστη που επιβάλλουν στο περιβάλλον μας οι καταναλωτικές πρακτικές» αναφέρουν οι επιστήμονες. Και προσθέτουν: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε, στην καθημερινότητα και στους θεσμούς μας, ότι η Γη είναι η μόνη μας κατοικία».
- Περισσότεροι προστατευόμενοι βιότοποι
Πρέπει να οργανώσουμε πολλούς περισσότερους «καλά χρηματοδοτούμενους και καλά διαχειριζόμενους» βιότοπους για την προστασία ειδών στη θάλασσα, τις λίμνες και τα ποτάμια, τον αέρα και τη γη.
- Πρέπει να πάψουμε να εξολοθρεύουμε οικοσυστήματα
Είναι καιρός να σταματήσει η καταστροφή των δασών και άλλων οικοσυστημάτων, ενώ παράλληλα απαιτείται η αποκατάσταση κοινοτήτων φυτών που έχουν ήδη «ξεκληριστεί». Τα δάση δεν είναι απλώς το καταφύγιο πολλών ειδών, αλλά και μέσο απορρόφησης των αερίων του θερμοκηπίου.
- Η εξαφάνιση των ειδών πρέπει να σταματήσει
Αυτή την περίοδο, βιώνουμε την έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών στην ιστορία της Γης. Για να την αντιμετωπίσουμε, πρέπει να καταπολεμήσουμε τη λαθροθηρία και «την εκμετάλλευση και εμπορία απειλούμενων ειδών».
- Πράσινες τεχνολογίες
Η επιδότηση της παραγωγής ενέργειας με βάση τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να σταματήσει. Παράλληλα, χρειαζόμαστε τεράστιες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες πρέπει να υιοθετηθούν ευρέως.