Εννέα τρόποι για να σας αγαπήσει αμέσως ο εργοδότης σας
- 19/11/2017, 16:20
- SHARE
Αυτά είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να αναγνωριστεί η δουλειά σας από τους προϊστάμενούς σας.
Ανάμεσα στους στόχους σας ως εργαζόμενοι πρέπει να κρατάτε και τον εξής: να διευκολύνετε τη ζωή του προϊσταμένου σας. Εάν βοηθάτε τον διευθυντή σας να φανεί καλός στον δικό του διευθυντή, τότε είστε σε καλό δρόμο. Είναι μια απλή λογική. Αλλά είναι λιγότερο απλό το να την εφαρμόσετε στην πράξη.
Για να σας βοηθήσουμε, καταλήξαμε σε εννέα τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διευκολύνετε το αφεντικό σας – ξεκινώντας από σήμερα. Μπορείτε, έτσι, κι εσείς να ανεβείτε ταχύτατα στην εκτίμηση του προϊσταμένου σας.
Στείλτε στο αφεντικό σας ένα email – ανασκόπηση αυτών που έχετε καταφέρει αυτή την εβδομάδα
Η ειδικός χώρων εργασίας, Lynn Taylor, είπε στο Business Insider ότι όταν ξεκινάτε μια νέα δουλειά, θα πρέπει να ρωτήσετε τον προϊστάμενό σας πόσο συχνά θα ήθελε να τον ενημερώνετε για τη δουλειά σας. Αλλά η υπερβολικά πολλή επικοινωνία είναι πάντα καλύτερη από την υπερβολικά λίγη, ώστε ο άλλος να γνωρίζει πάνω σε τι εργάζεστε και πόσα έχετε επιτύχει.
Συγκεκριμένα, ο Eric Barker, συγγραφέας του βιβλίου «Barking Up The Wrong Tree», συνιστά να στέλνετε στο αφεντικό σας ένα email κάθε εβδομάδα που να συνοψίζει όσα έχετε επιτύχει.
Εάν το αφεντικό σας ζητά ανατροφοδότηση, προσφέρετέ την – ευγενικά
Η Kim Scott, πρώην στέλεχος της Google και της Apple και συγγραφέας του βιβλίου «Radical Candor», συνιστά ο κάθε διευθυντής να ζητά από την ομάδα του ανατροφοδότηση σε τακτική βάση. Η ίδια ανέφερε στο Business Insider ότι είναι τόσο σημαντικό για τους διευθυντές να λαμβάνουν μια ειλικρινή απάντηση που θα πρέπει να κάθονται σιωπηλοί για έξι δευτερόλεπτα, μέχρι ο υπάλληλός τους να σκεφθεί να πει κάτι.
Εάν θέλετε να διευκολύνετε τη ζωή του αφεντικού σας, μην τον κάνετε να περιμένει μέσα στη σιωπή. Σκεφτείτε έναν τομέα όπου μπορεί να βελτιωθεί και δώστε εποικοδομητική κριτική.
Να είστε ανοιχτοί για τις επαγγελματικές φιλοδοξίες σας με το αφεντικό σας
Σύμφωνα με την Toni Thompson, επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού και ταλέντου στη The Muse, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προχωρήσετε στην καριέρα σας είναι να «βεβαιωθείτε ότι ο προϊστάμενός σας γνωρίζει τι μισθό θέλετε τελικά, καθώς και τον τίτλο της θέσης ή τις περισσότερες ευκαιρίες που επιζητάτε».
Αυτό έχει προφανή οφέλη για εσάς – μάλλον δεν θα πάρετε ποτέ την προαγωγή ή την αμοιβή που θα θέλατε αν ο προϊστάμενός σας δεν ξέρει ότι τη θέλετε. Βοηθά όμως και το αφεντικό σας, ώστε να μην χρειάζεται να μαντέψει τους ρόλους ή τις προκλήσεις που θέλετε να αναλάβετε και έτσι να μπορέσει να φτιάξει την καλύτερη δυνατή ομάδα.
Ρωτήστε το αφεντικό σας πώς μπορείτε να βοηθήσετε σε κρίσιμα πρότζεκτ
Μπορείτε να κάνετε καλή εντύπωση στο αφεντικό και στους συναδέλφους σας αν προσφερθείτε να …βάλετε ένα χεράκι σε κρίσιμα έργα – ακόμα κι αν αυτά δεν εμπίπτουν άμεσα στην αρμοδιότητά σας. Όπως επισημαίνει η Taylor, «Η φήμη σας ως παίκτης ομάδας θα εξαπλωθεί γρήγορα – απλά βεβαιωθείτε ότι είστε ειλικρινείς ως προς τις προθέσεις σας κι ότι δεν αναλαμβάνετε περισσότερα απ’ όσα μπορείτε να διαχειριστείτε».
Δείτε ακόμη: Τα επαγγέλματα που θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση το 2040
Δείξτε ενδιαφέρον για τη ζωή του αφεντικού σας εκτός της εργασίας
Γράφοντας στο LearnVest, η Celia Shatzman λέει ότι πρέπει να κάνετε συνήθειά σας να ρωτάτε τον προϊστάμενό σας για το πώς πέρασε το σαββατοκύριακο. Ακόμη καλύτερα, προσπαθήστε να αναφέρετε κάτι συγκεκριμένο – για παράδειγμα, «Πώς ήταν η σχολική παράσταση της κόρης σας;».
Όπως λέει η Jodi Glickman, συγγραφέας του βιβλίου «Great on the Job: What to Say, How to Say It: The Secrets of Getting Ahead», στο LearnVest, «σας δίνεται η ευκαιρία να ξεκινήσετε την οικοδόμηση μιας προσωπικής σχέσης και να συνδεθείτε σε ένα επίπεδο εκτός εργασίας».
Ζητήστε συμβουλές από το αφεντικό σας για κάτι
Μια έρευνα του 2015 από το Harvard Business School επισημαίνει ότι το να ζητάτε συμβουλές μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε πιο ικανός.
Σε ένα πείραμα, 170 φοιτητές πανεπιστημίου εργάστηκαν σε μια σειρά από υπολογιστικά προβλήματα και τους είπαν ότι θα συνταιριάζονταν με έναν συνεργάτη ο οποίος θα επιτελούσε τα ίδια καθήκοντα. (Ο συνεργάτης ήταν, για την ακρίβεια, μια υπολογιστική προσομοίωση). Όταν ολοκληρωνόταν η εργασία, ο «συνεργάτης» έλεγε είτε «Ελπίζω ότι πήγε καλά» είτε «Ελπίζω ότι πήγε καλά. Έχεις κάποια συμβουλή;». Όπως αποδεικνύεται, οι σπουδαστές από τους οποίους ζητήθηκαν συμβουλές βαθμολόγησαν τον «συνεργάτη» τους ως πιο ικανό σε σχέση με τους σπουδαστές από τους οποίους δεν είχαν ζητηθεί συμβουλές.
Είναι ενδιαφέρον ότι, γενικά, είναι καλύτερο να ζητάτε από τον προϊστάμενό σας τις συμβουλές του παρά τη γνώμη του. Όπως είπε ο ψυχολόγος Robert Cialdini στο Business Insider, ζητώντας συμβουλές δημιουργείτε μια συνεργασία με το αφεντικό σας, η οποία τον ενθαρρύνει να υποστηρίξει περισσότερο την ιδέα σας.
Από την άλλη πλευρά, όταν ζητάτε τη γνώμη του, ο άλλος κάνει ένα βήμα πίσω και γίνεται περισσότερο ένας αντικειμενικός αξιολογητής.
Δείτε ακόμη: Ποια είναι τα πιο ελκυστικά επαγγέλματα για το αντίθετο φύλο
Πηγαίνετε νωρίς στη δουλειά
Έρευνα από τη Σχολή Επιχειρηματικών Σπουδών Michael G. Foster του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον δείχνει ότι οι εργαζόμενοι που εισέρχονται στο γραφείο νωρίς θεωρούνται γενικά από τους διευθυντές τους ως πιο ευσυνείδητοι και λαμβάνουν υψηλότερες αξιολογήσεις από ό,τι οι εργαζόμενοι που φθάνουν αργότερα.
Και δεν έχει σημασία αν αυτοί που μπαίνουν αργότερα κάθονται και μέχρι αργότερα. Οι συγγραφείς της εργασίας που δημοσιεύτηκε στο Harvard Business Review αναφέρουν:
«Σε τρεις ξεχωριστές μελέτες βρήκαμε στοιχεία που παραπέμπουν σ’ ένα φυσικό στερεότυπο στην εργασία: Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που επιλέγουν να δουλεύουν νωρίτερα μέσα στην ημέρα, οι άνθρωποι που επιλέγουν να εργαστούν αργότερα υποτίθεται ότι είναι λιγότερο ευσυνείδητοι και λιγότερο αποτελεσματικοί στις δουλειές τους».
Πάντως, αν το αφεντικό σας είναι …νυκτόβιο, πιθανότατα δεν θα σας κρίνει τόσο σκληρά εάν εμφανίζεστε πιο αργά στη δουλειά σας.
Ευχαριστήστε τον προϊστάμενό σας όταν σας δίνει ανατροφοδότηση
Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη σας για την ανατροφοδότηση του αφεντικού σας – έστω και αρνητική – μπορεί να το κάνετε να γίνει καλύτερο προς εσάς, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας από το 2011.
Σε ένα πείραμα, περίπου 200 σπουδαστές έμαθαν ότι τους είχε ανατεθεί συνεργάτης και υποτίθεται ότι έπρεπε να αναθεωρήσουν ένα σχέδιο οδηγιών που ο συνεργάτης είχε γράψει για το πώς να συναρμολογηθούν κάποια εξαρτήματα εξοπλισμού. (Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε κανένας συνεργάτης).
Κάποιοι συμμετέχοντες πληροφορήθηκαν ότι ήταν προϊστάμενοι και επιβλέποντες σε αυτή τη σχέση, ενώ άλλοι ότι ήταν υφιστάμενοι. Επιπλέον, όλοι οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε τεστ ικανοτήτων και μερικοί ενημερώθηκαν ότι δεν ήταν τόσο ικανοί. Όταν επιστράφηκαν οι σημειώσεις από τους «συνεργάτες», κάποιοι απ’ αυτούς είπαν «απλά ήθελα να σας ενημερώσω ότι έλαβα τα σχόλιά σας για το σχέδιό μου». Άλλοι είπαν το ίδιο πράγμα, μαζί με «Σας ευχαριστώ πολύ! Είμαι πραγματικά ευγνώμων».
Όπως αποδεικνύεται, οι συμμετέχοντες στη θέση του επιβλέποντος που είχαν ενημερωθεί ότι δεν ήταν τόσο ικανοί ήταν πιο ευγενικοί όταν οι συνεργάτες τους ήταν ευγνώμονες. Όταν οι συνάδελφοί τους δεν ήταν ευγνώμονες, οι επιβλέποντες των οποίων η επάρκεια είχε αμφισβητηθεί ήταν πιο πιθανό να απαντήσουν δυσφημίζοντας τους εταίρους τους, λέγοντας ότι ήταν αδέξιοι, ανίκανοι και άχρηστοι. Κατά κάποιον τρόπο, η ευγνωμοσύνη εμπόδισε τους απειλούμενους επιβλέποντες από το να συμπεριφερθούν σαν …κάφροι.
Δείτε ακόμη: Πώς θα κερδίσεις τις εντυπώσεις χωρίς να πεις ούτε μια λέξη
Μιλήστε ανοιχτά για τα προβλήματα – και να είστε έτοιμοι με λύσεις
Ο Mark Cuban έχει πει ότι του αρέσει να λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις από εργαζόμενους και επιχειρηματίες. Αλλά όλοι όσοι εργάζονται γι’ αυτόν ξέρουν ότι όταν του στέλνουν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα πρέπει πρώτα να αναφέρουν τα κακά νέα.
Βεβαίως, δεν είναι ποτέ σοφό να παρουσιάζετε ένα πρόβλημα και να το αφήνετε στη μέση να …κρέμεται. Πάντα ελάτε προετοιμασμένος με πιθανές λύσεις. Όπως είπε η οικονομική διευθύντρια της Weebly, Kim Jabal, στο Business Insider, πρέπει να πείτε κάτι όπως: «Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία να διορθώσουμε κάτι που έχει πάει στραβά. Ιδού μερικές ιδέες. Θα ήθελα πολύ να ακούσω την άποψή σας».