Ενοικίαση και μεταπώληση τα νέα trends στη βιομηχανία της μόδας
- 15/11/2023, 08:57
- SHARE
Εκατομμύρια τόνοι ρούχων απορρίπτονται κάθε χρόνο λόγω της υπερπαραγωγής ή της πεποίθησης των καταναλωτών ότι δεν θέλουν ή δεν χρειάζονται πλέον ένα συγκεκριμένο ρούχο. Παραδείγματος χάριν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε σεζόν το 30% της μόδας μένει απούλητο. Κάποιοι λένε ότι πάνω από το ήμισυ της γρήγορης μόδας που παράγεται σε όλο τον κόσμο πετιέται μέσα σε ένα χρόνο.
Αυτό έχει κόστος για τις μάρκες, τους λιανοπωλητές και όλους στην αλυσίδα εφοδιασμού. Και φυσικά για τον πλανήτη αφού η βιομηχανία της μόδας είναι μετά το πετρέλαιο αυτή που επιβαρρύνει περισσότερο το περιβάλλον. Το αποτύπωμα άνθρακα από την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων είναι μεγαλύτερο από το ισοδύναμο CO2 των διεθνών πτήσεων και της ναυτιλίας μαζί. Ενώ κάθε δευτερόλεπτο, το ισοδύναμο ενός φορτίου απορριμμάτων με ρούχα καίγεται ή θάβεται σε χώρο υγειονομικής ταφής.
Η κινητοποίηση για τη βιωσιμότητα στη μόδα, που δημοσιεύτηκε σε συνεργασία με την Asendia, διαπίστωσε ότι το 17% των εμπόρων λιανικής μόδας στο RetailX Global Elite Top1000 προσφέρουν ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης για τουλάχιστον ορισμένα από τα προϊόντα που πωλούν. Ενώ, το 2% των εμπόρων λιανικής Top250 προσφέρουν υπηρεσία ενοικίασης προϊόντων.
Υπολογίζεται ότι η ενοικίαση και η μεταπώληση θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) της παγκόσμιας αγοράς μόδας μέχρι το 2030. Η αξία της κυκλικής μόδας αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν κατά 96% έως το 2026, από την αποτίμησή της το 2022, σε 120,18 δισ. δολ.
Ήδη η αγορά μεταχειρισμένων έχει γίνει mainstream, ειδικά μεταξύ των νεότερων αγοραστών στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ ενώ το 7% των καταναλωτών της GenZ έχει επιστρέψει ένα προϊόν ή μια συσκευασία στην εταιρεία από την οποία το αγόρασε για ανακύκλωση.
Η έρευνα της RetailX European Fashion ανακάλυψε επίσης ότι οι έμποροι λιανικής προσπαθούν να επιδείξουν οποιαδήποτε πρόοδο σημειώνουν προς καθαρότερες πρακτικές μόδας. Περίπου το 19% των εμπόρων λιανικής μόδας στο Top1000 μοιράζονται τα σχέδια βιωσιμότητας με τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα επιτύχουν τους δηλωμένους στόχους βιωσιμότητας.
Το Reselfridges είναι το οικοσύστημα κυκλικών προϊόντων και υπηρεσιών της Selfridge που συνδυάζει μεταπώληση, ενοικίαση, επισκευή, αναπλήρωση και ανακύκλωση, με τη φιλοδοξία ότι το 45% των συναλλαγών θα προέρχεται από το Reselfridges έως το 2030. Το μοντέλο κυκλοφορεί στο κατάστημά του και στο διαδίκτυο.
Το M&S Shwop επιτρέπει στους πελάτες να δωρίσουν την αγαπημένη σχολική στολή M&S στην Oxfam στο κατάστημα και να λάβουν έκπτωση 20% σε νέα παιδικά ρούχα. Ενώ η H&M έχει ήδη σημειώσει αύξηση 85% στα έσοδα από τη συνεργασία της στη μεταπώληση με τη Sellpy και στοχεύει σε μεταπωλήσεις 90 εκατ. ευρώ το 2023.
Οι προσπάθειες βιωσιμότητας των εμπόρων λιανικής και των συνεργατών τους οδηγήθηκαν εν μέρει από τη ζήτηση των καταναλωτών. Διαπιστώθηκε ότι περισσότερο από το 50% των καταναλωτών θέλουν οι λιανοπωλητές να έχουν δίκαιες πρακτικές στο χώρο εργασίας, οι μισοί θέλουν οι λιανοπωλητές να είναι οικολογικά βιώσιμοι και το 49% είναι πρόθυμοι να πληρώσουν επιπλέον για προϊόντα που παράγονται και μεταφέρονται με τρόπο που δεν βλάπτει το περιβάλλον.
Στη Γαλλία, οι μάρκες μόδας πρέπει να παρέχουν στους καταναλωτές λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά του ενδύματος που αγοράζουν.