Αμείωτη ένταση στη Συρία: Πάνω από 60 αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε μερικές ώρες
- 15/12/2024, 09:30
- SHARE
Το σκηνικό στη Συρία παραμένει εκρηκτικό, καθώς το Ισραήλ εντείνει τις αεροπορικές του επιθέσεις, θέτοντας στο στόχαστρο στρατιωτικές υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα. Πάνω από 60 βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο κάνει λόγο για συνολικά 446 πλήγματα από την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, στις 8 Δεκεμβρίου.
Στόχοι στρατηγικής σημασίας
Οι ισραηλινές επιθέσεις επικεντρώθηκαν σε σήραγγες που λειτουργούσαν ως αποθήκες βαλλιστικών πυραύλων, πυρομαχικών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού. Περιοχές όπως η Καλαμούν κοντά στη Δαμασκό, η Ντεράα και η Σουάιντα βρέθηκαν στο επίκεντρο, ενώ χτυπήθηκαν επίσης στρατιωτικά αεροδρόμια και ερευνητικά ινστιτούτα. Η επιχείρηση, σύμφωνα με αναλυτές, έχει στόχο την πλήρη εξουδετέρωση των στρατιωτικών υποδομών της χώρας, περιλαμβάνοντας και τον «μελλοντικό στρατό» της Συρίας.
Η δράση αυτή έρχεται ως απάντηση στον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν τα συριακά βαλλιστικά όπλα, ενώ αναδεικνύει τη στρατηγική του Ισραήλ να εξουδετερώσει κρίσιμες στρατιωτικές δυνατότητες της περιοχής.
Εισβολή στο Γκολάν και διεθνείς αντιδράσεις
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατς, διέταξε τις στρατιωτικές δυνάμεις να διατηρήσουν την παρουσία τους στη ζώνη του συριακού υψιπέδου του Γκολάν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, παρά τις κατηγορίες του ΟΗΕ για παραβίαση της συμφωνίας απεμπλοκής του 1974. Η περιοχή, που κατέχεται από το Ισραήλ, αποτελεί στρατηγικό σημείο ελέγχου και επιτρέπει την άμεση παρακολούθηση των εξελίξεων εντός Συρίας.
Αντιδράσεις από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης
Ο Άχμαντ αλ Σάρεχ, ηγέτης της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ, κατήγγειλε τις ισραηλινές ενέργειες, χαρακτηρίζοντας τες εισβολή, αλλά αναγνώρισε ότι η εξαντλημένη Συρία δεν μπορεί να αντέξει άλλη σύρραξη μετά από τον καταστροφικό πόλεμο που ξεκίνησε το 2011.
Η επόμενη μέρα στη Συρία
Οι εξελίξεις δημιουργούν έναν εύθραυστο ιστό ισορροπιών, με τη Συρία να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις στην περιοχή, καθώς οι εντάσεις αυτές δεν επηρεάζουν μόνο τη Μέση Ανατολή, αλλά και τις ευρύτερες γεωπολιτικές ισορροπίες.