Έντεκα μνηστήρες για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες
- 04/07/2016, 16:21
- SHARE
Μαρινάκης και Σαββίδης διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο τηλεοπτικό πεδίο.
Κατατέθηκαν οι φάκελοι των ενδιαφερομένων σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ). Η προκήρυξη του διαγωνισμού έληξε στις 15:00 το εσημέρι της Δευτέρας και οι έντεκα φάκελοι που κατατέθηκαν αφορούν τα εξής επιχειρηματικά σχήματα:
1. Σκάι (Ειδήσεις ντοτ κομ – Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρία Παροχής πληροφοριών και Ενημέρωσης)
2. Star Channel (Νέα Τηλεόραση Α.Ε.)
3. ANTENNA TV A.E.
4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED – Κυπριακή εταιρεία, Ιβάν Σαββίδης
5. ALPHA (Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε.)
6. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ (Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρία)
7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ (Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης – Ανώνυμος Εταιρία) συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη.
8. EPSILON TV (Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε.) του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη.
9. Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου (Ανώνυμη Εταιρία) – Στην αίτηση αναφέρονται τα ονόματα των δικηγόρων Φίλιππου Χατζηφιλίππου, Αθανάσιου Δάμη και Ναταλίας Καλογερή.
10. MEGA CHANNEL (Τηλέτυπος Α.Ε.)
11. City News ART TV του Γιώργου Καρατζαφέρη
Μία ώρα μετά τη λήξη της προθεσμίας θα αρχίσει η αποσφράγιση των φακέλων από την Πενταμελή Ειδική Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού, ώστε να ελεγχθεί εάν οι φάκελοι περιέχουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα της ΓΓΕΕ, παρουσία των νόμιμων εκπροσώπων των υποψηφίων.
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε δήλωσή του, χαιρέτισε την επιτυχημένη, όπως την χαρακτήρισε, ολοκλήρωση της υποβολής φακέλων για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και έδωσε ραντεβού για τη δημοπρασία, η οποία θα διεξαχθεί στις αρχές Αυγούστου.
Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Επικρατείας έχει ως εξής: «Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της υποβολής φακέλων υποψηφιότητας στον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών συνιστά ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης μίας βασικής προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από 25 χρόνια ανομίας, το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας θα λειτουργήσει για πρώτη φορά με όρους νομιμότητας. Βάλαμε τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής “κανάλια-τράπεζες-πολιτικοί”. Οι έντεκα υποψηφιότητες συνιστούν, επίσης, την καλύτερη απάντηση σε όσους έδωσαν μεγάλη μάχη να μη γίνει ποτέ ο διαγωνισμός. Ραντεβού στις αρχές Αυγούστου για τη δημοπράτηση των αδειών, από την οποία θα προκύψουν τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια που θα απαρτίζουν το νέο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας, από τη νέα σεζόν».
Ολοκληρώθηκε η εκδίκαση των προσφυγών των καναλιών στο ΣτΕ
Ενώπιον της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών κατά της όλης διαδικασίας χορήγησης των 4 τηλεοπτικών αδειών έναντι 3 εκατ. ευρώ η κάθε μία.
Κατά τη συζήτηση ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, (πρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου), στην οποία συμμετείχαν 30 δικαστές μεταξύ των οποίων και τρεις αντιπρόεδροι, οι δικηγόροι των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας τόνισαν την αντίθεσή τους στον αντισυνταγματικό και παράνομο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προχωράει στην αδειοδότηση των καναλιών.
Ειδικότερα, οι δικηγόροι των τηλεοπτικών σταθμών ανέφεραν ότι εφ’ όσον ο υπουργός Επικρατείας αντισυνταγματικά και παράνομα κάνει όλη την διαγωνιστική διαδικασία, οι αποφάσεις τους μέχρι τη διακήρυξη του διαγωνισμού είναι άκυρες.
Επίσης, ανέφεραν οι συνήγοροι των καναλιών, ότι αρμόδιο για να προχωρήσει στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι κατά τις συνταγματικές επιταγές μόνο το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο δεν μπορεί να αποκατασταθεί από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και ότι δεν μπορεί να ελέγχει την όλη διαδικασία η Κυβέρνηση, παρά μόνο το ΕΣΡ, το οποίο είναι ανεξάρτητο όργανο προβλεπόμενο από το Σύνταγμα.
Ακόμα, ανέφεραν ότι δεν μπορεί οι ανεξάρτητες αρχές να αντικατασταθούν από τον υπουργό Επικρατείας και ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών είναι αυθαίρετος, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση για το πώς κατέληξε η διοίκηση σε αυτό το νούμερο.
Τους τηλεοπτικούς σταθμούς εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Παναγιώτης Λαζαράτος, Σπυρίδων Φλογαΐτης, Γλυκερία Σιούτη, Γεώργιος Δελλής, Ηλίας Θεοδωράτος, Ευάγγελος Γκιουγκής, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος και Κωνσταντίνος Φιλιππόπουλος.
Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του Δημοσίου, αντέκρουσαν τα επιχειρήματα των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ τονίστηκε ότι “Φοβούνται τους νέους παίχτες στο παιχνίδι. Θέλουν να διατηρηθεί αυτή η παρανομία εσαεί. Να παίξουν αυτοί το παιχνίδι για να επηρεάζουν το δημόσιο βίο όπως θέλουν” ανέφεραν, προσθέτοντας: “Υπάρχει συνταγματική υποχρέωση να γίνει ο διαγωνισμός. Όλα τα άλλα είναι συσκότιση. Η σκοπιμότητα είναι να δημιουργηθεί σύγχυση, η οποία έχει σχέση με την προειδοποιητική επιστολή της επιτροπής (κομισιόν), η οποία δεν έχει την παραμικρή σχέση με το αντικείμενο”.
Ακόμα, οι συνήγοροι του Ελληνικού Δημοσίου, μεταξύ των άλλων ανέφεραν ότι το ΕΣΡ είχε πρόβλημα νόμιμης συγκρότησης. Είχε κριθεί αντισυνταγματική η παράταση της λειτουργίας του και για αυτό κρίθηκε απαραίτητο πριν το διαγωνισμό να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, με αποτέλεσμα να ακολουθηθεί η επίμαχη διαδικασία.
Σε άλλο σημείο ανάφεραν ότι η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας, έγινε για πρώτη και μόνο μία φορά και κάτω από συνθήκες έκτακτης ανάγκης, ενώ αν ακολουθείτο κατά γράμμα το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα έπρεπε να είχαν ήδη κλείσει αφού δεν διαθέτουν την απαραίτητη αδειοδότηση και ήδη είναι παράνομοι.
Παράλληλα, ανέφεραν ότι ο διαγωνισμός γίνεται για την αποκατάσταση της νομιμότητας, καθώς στο σχετικό νόμο δεν υπάρχει περιθώριο διακριτικής ευχέρειας, αλλά συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται και ότι ο κατώτερος αριθμός των εργαζομένων ανά τηλεοπτική άδεια που θα χορηγηθεί, έγινε για την προστασία των εργαζομένων από την εκμετάλλευση των εργοδοτών τους.
Τέλος, οι συνήγοροι του Δημοσίου τόνισαν ότι εάν οι αιτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών γίνουν δεκτές από την Ολομέλεια του ΣτΕ, τότε ωφελούνται τα κανάλια τα οποία θα λειτουργούν παράνομα.
Το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσώπησαν από το ΝΣΚ Ευστράτιος Συνοίκης και Αλεξάνδρα Δημητρακοπούλου και οι δικηγόροι Ιωάννης Δρόσος και Ιωάννης Μαντζουράνης.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.