Υπό πίεση το ΕΣΥ λόγω μετάλλαξης Δέλτα – Διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι
- 17/08/2021, 10:43
- SHARE
Με παρατεταμένη αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας ξεκινά και η τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου, καθώς τόσο τα κρούσματα κορωνοϊού όσο και η εικόνα από την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δεν αφήνουν περιθώρια για ευοίωνες προβλέψεις το διάστημα που ακολουθεί.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως τις επόμενες εβδομάδες θα παρατηρηθεί μεν μια ύφεση, ωστόσο οι πραγματικές διαστάσεις που θα πάρει η πανδημία εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα θα φανούν μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου.
Στο μεταξύ, μέσα σε μόλις ένα μήνα οι διασωληνωμένοι διπλασιάστηκαν. Ειδικότερα, στις 16 Ιουλίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 123, ενώ τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 250.
Το ίδιο ισχύει και για τις νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, οι οποίες ανήλθαν, χθες, σε 224, έναντι 101 της αντίστοιχης ημέρας του Ιουλίου.
Βασιλακόπουλος: Την τελευταία εβδομάδα έχουμε χάσει 5 νέους ανθρώπους 18 με 39 ετών
Τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους έκρουσε για ακόμα μία φορά ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Την τελευταία εβδομάδα έχουμε χάσει πέντε νέους ανθρώπους 18 – 39 ετών, όλοι ανεμβολίαστοι και 14 είναι διασωληνωμένοι.
Έχουμε 94 ανθρώπους νεκρούς σε αυτές τις ηλικίες (συνολικά). Ο νέος δεν είναι άτρωτος.
Έχουμε ένα παιδάκι διασωληνωμένο, ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί.
Δεν μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω αν δεν εμβολιαστούμε», σημείωσε μιλώντας στο Mega.
Ο ίδιος υπέδειξε τη νυχτερινή διασκέδαση ως τη βασική αιτία της έξαρσης των κρουσμάτων.
«Είμαστε μακριά από την κορύφωση, γιατί συνεχίζει να υπάρχει κινητικότητα.
Η μεγάλη αιτία της έξαρσης είναι η νυχτερινή διασκέδαση.
Οι νέοι ξεφαντώνουν όπως πριν τον κορωνοϊό. Όταν δεν είμαστε εμβολιασμένοι τα ανθρώπινα πράγματα είναι πρόβλημα.
Όταν είμαστε στο μπαράκι δεν φοράω τη μάσκα μου και δεν κάθομαι στα 2 μέτρα από τον άλλον.
Η μεγάλη αύξηση που έχουμε είναι σε μικρές ηλικίες».
Χαλκιαδάκης (ΠΑΓΝΗ): Ανεμβολίαστοι όλοι οι ασθενείς στη ΜΕΘ
Την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας στην Κρήτη εξέφρασε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης, επισημαίνοντας για ακόμα μία φορά την ανάγκη για εμβολιασμό.
«Αυτό που πρέπει να σημειώσω είναι πως οι ασθενείς που νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δυστυχώς όλοι είναι ανεμβολίαστοι» είπε μιλώντας στον Σκάι.
Ο κ. Χαλκιαδάκης παραδέχτηκε ότι αναμένει έξαρση του κορωνοιού το επόμενο διάστημα ως απότοκο της γενικότερης χαλάρωσης των πολιτών ως προς την τήρηση των μέτρων ένεκα του καλοκαιριού.
Όπως ανέφερε, φοβάται συγκεκριμένα πως τέλη Αυγούστου, με την επίπτωση του πανηγυριού της Παναγίας θα έχουμε πάλι αύξηση των κρουσμάτων.
«Στην κλινική του κορωνοιού, υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι. Συνήθως είναι ηλικιωμένοι και αυτοί έχουν νόσο πολύ ελαφριά» πρόσθεσε και έδωσε ως παράδειγμα την ύπαρξη ασθενούς 101 ετών, η οποία είναι πλήρως εμβολιασμένη και έχει μια πολύ ελαφριά νόσηση.
Οι συστάσεις για την επιστροφή από τις διακοπές
Για τον κίνδυνο διασποράς της μετάλλαξης Delta από τα κόκκινα νησιά στην υπόλοιπη χώρα, με την επιστροφή των εκδρομέων, προειδοποίησε ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.
«Το στέλεχος Delta έχει κυκλοφορήσει στους νέους που είναι στα νησιά και διασκεδάζουν και γι’ αυτό υπάρχει μια διασπορά στα νησιά, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί “κόκκινα”», δήλωσε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως είναι κρίσιμο να μην επεκταθεί αυτή η διασπορά και στην υπόλοιπη χώρα, μετά και την επιστροφή των ταξιδιωτών στις κατοικίες τους.
Αναφορικά με το σύστημα υγείας ο καθηγητής ανέφερε πως, πέρα από την Κρήτη, βλέπουμε πλέον και στην Αττική μια μικρή πίεση, ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν θα δούμε τα φαινόμενα που είχαμε παλιά.
Επιπλέον, ο κ. Γώγος έκανε έκκληση για εμβολιασμό στους 40ρηδες, 50ρηδες, 60ρηδες, αλλά και στους νέους για να επιστρέψουν στο πανεπιστήμια.
Παράλληλα, τόνισε πως «έχει μεγάλη σημασία να κάνει κάποιος τεστ γυρίζοντας – self ή αντιγονικό. Επίσης, υπάρχει σύσταση για οικειοθελή καραντίνα ακόμα και με ήπια συμπτώματα, καθώς ο μέσος όρος μετάδοσης του ιού υπολογίζεται στις 3 ή 4 μέρες».