Εντυπωσιακή άνοδος στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2024 στην Ελλάδα – Κατακόρυφη πτώση στις εξαγωγές

Εντυπωσιακή άνοδος στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2024 στην Ελλάδα – Κατακόρυφη πτώση στις εξαγωγές
Using natural gas in Europe. Blue flame of burning natural gas from a gas stove and graph chart with the icons profit from use natural gas Photo: Shutterstock
Οι ηλεκτροπαραγωγοί και οι βιομηχανίες οδήγησαν την εγχώρια ζήτηση, την ώρα που η Ρεβυθούσα σημείωσε σημαντική μείωση στις εισαγωγές LNG.

Η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά 25,16% για το εννεάμηνο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, με την κατανάλωση να φτάνει τις 47,65 TWh. Αντίθετα, οι εξαγωγές φυσικού αερίου σημείωσαν δραματική μείωση της τάξης του 95,45%.

Το κύριο σημείο εισόδου του φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά ήταν το Σιδηρόκαστρο, με αύξηση 62,67%, ενώ οι εισαγωγές LNG στη Ρεβυθούσα σημείωσαν μείωση 52,25%. Η πλειοψηφία των εισαγωγών LNG προήλθε από τις ΗΠΑ (64,99% των συνολικών εισαγωγών), ακολουθούμενες από τη Ρωσία, τη Νορβηγία και την Αλγερία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνολική ποσότητα φυσικού αερίου που διακινήθηκε μέσω του ΕΣΜΦΑ μειώθηκε κατά 8,14%, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στη σημαντική μείωση των εξαγωγών. Σημαντική άνοδος παρατηρήθηκε στην κατανάλωση από ηλεκτροπαραγωγούς (69,52% της ζήτησης), ενώ οι βιομηχανίες κατέγραψαν αύξηση 87,93%.

Παράλληλα, η υπηρεσία Φόρτωσης Φορτηγών LNG συνέβαλε σημαντικά στην οδική μεταφορά LNG σε περιοχές εκτός δικτύου, με 174 φορτηγά να διακινούν μεγάλες ποσότητες κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: