Έντονη αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ στο νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων
- 13/12/2013, 13:17
- SHARE
Ως «ληξιαρχική πράξη θανάτου της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας που δίνει τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη» χαρακτηρίζει το πολυνομοσχέδιο.
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο «για τον (κατ’ ευφημισμό) “ενιαίο” φόρο ακινήτων», όπως αναφέρει, ασκεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, αποκαλώντας το «ληξιαρχική πράξη θανάτου της αστικής ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, που θα μείνει στην ιστορία ως η χαριστική βολή στη μεσαία τάξη της χώρας, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, την οικοδομή και την κτηματαγορά».
Σε ανακοινωσή της, η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι: «Κατά παράβαση του Συντάγματος και της κοινής λογικής, αλλά και σε αντίθεση με τις αρχικές εξαγγελίες, επιβάλλεται διπλός ληστρικός φόρος σε εκατοντάδες χιλιάδες κατόχους αστικών ακινήτων προκειμένου να απαλλαγεί η εκλογική πελατεία της επαρχίας. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε δε ότι το σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων στα ακίνητα υπολογίζονται με βάση εικονικές αντικειμενικές αξίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Διαβάστε ακόμη: Όλες οι αλλαγές στο φόρο ακινήτων
Η ΠΟΜΙΔΑ κατηγορεί την κυβέρνηση πως αντί να υλοποιήσει τη δέσμευση για επαναφορά του ΕΤΑΚ, μονιμοποιεί το χαράτσι που επιβλήθηκε το 2011 σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, και υποστηρίζει ότι οι ελπίδες των ιδιοκτητών ακινήτων επαφίενται τώρα στα δικαστήρια, ελληνικά και ευρωπαϊκά.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ:
«Στοιχειώδης φορολογική δικαιοσύνη επιβάλλει, εκτός από την κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης που απαγορεύει κάθε προσφυγή στα δικαστήρια χωρίς πιστοποιητικό ΔΟΥ, ακόμη και σε ασφαλιστικά μέτρα ή δίκες Ειρηνοδικείου, την εισαγωγή τριών τροπολογιών κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή:
-Δραστική μείωση του φόρου για τα ξενοίκιαστα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κατά το πρότυπο των αγροτικών ακινήτων.
-Δυνατότητα μονομερούς εκχώρησης ακινήτων από τους ιδιοκτήτες προς το Δημόσιο, για εξόφληση τρεχουσών και μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων και
-Αποποινικοποίηση της αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής φόρων στην κατοχή ακίνητης περιουσίας».
Διαβάστε ακόμη: Διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ για την προκαταβολή φόρου