Έντονο παρασκήνιο ενόψει του νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ
- 04/04/2024, 18:50
- SHARE
Χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών το ΝΑΤΟ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του προτεινόμενου ταμείου των 100 δισ. δολαρίων για τη στήριξη της Ουκρανίας, καθώς η συμμαχία προσπαθεί να βρει τρόπους να παράσχει επαρκή βοήθεια στο Κίεβο για να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή που τραβά σε μάκρος.
Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας στις Βρυξέλλες χθες, ορισμένες χώρες εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με τις δυνατότητες εξεύρεσης νέας χρηματοδότησης για το σχέδιο του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να συγκεντρώσει συμμαχικές συνεισφορές σε βάθος πενταετίας, προκρίνοντας δεσμεύσεις για μικρότερα ποσά που θα κινούνται σε πιο ρεαλιστικές βάσεις και θα μπορούσαν να τα υποστηρίξουν οι σύμμαχοι, σύμφωνα με ανώτερο διπλωμάτη που ήταν παρών στις συζητήσεις και τον οποίο επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.
Πολλοί υπουργοί τόνισαν ότι η πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να ανταγωνίζεται τις διμερείς συμφωνίες και τη βοήθεια της ΕΕ, ενώ προειδοποίησαν ότι η συμμαχία δεν πρέπει να δίνει υποσχέσεις στην Ουκρανία που δεν μπορεί να τηρήσει, σύμφωνα με αξιωματούχους που ήταν παρόντες στις συζητήσεις και μίλησαν επίσης υπό τον όρο της ανωνυμίας. Αλλος ανώτερος διπλωμάτης είπε ότι το ποσό των 100 δισ. δολαρίων είναι τόσο μεγάλο, που πιθανότατα θα πρέπει να συμπεριλάβει και τις διμερείς δωρεές που παρέχουν στην Ουκρανία τα κράτη μέλη – έτσι, με λίγα λόγια, η πρόσθετη νέα χρηματοδότηση θα είναι οριακή.
«Πρέπει να αποφύγουμε τη διπροσωπία, τις διπλές ευθύνες, να μετράμε διπλά χρήματα ή να αγοράζουμε τα ίδια πράγματα», είπε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων το βράδυ της Τετάρτης. Στο κάτω κάτω, «όλοι θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η Ουκρανία έχει ό,τι χρειάζεται από άποψη όγκου και χρόνου», είπε.
Το «τυράκι» στο Κίεβο για τη μη ένταξη
Οι ανησυχίες υπογραμμίζουν τις σκληρές συζητήσεις που αναμένονται προκειμένου να συναφθεί εγκαίρως συμφωνία στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των ηγετών στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο. Μιας και ούτε φέτος θα πέσει στο τραπέζι επίσημη πρόσκληση για ένταξη της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ επιδιώκει να προτείνει ένα πακέτο μέτρων που θα χρησιμεύσει ως «γέφυρα», διασφαλίζοντας τη συμμαχική υποστήριξη για τα επόμενα χρόνια – παράλληλα με την εκπομπή μηνύματος αποφασιστικότητας απέναντι στη Μόσχα.
Οι συζητήσεις διεξάγονται εν μέσω βαθύτερης ανησυχίας για την κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις πυρομαχικών. Η βελτίωση του καιρού, μάλιστα, εντείνει τις ανησυχίες ότι η Ρωσία θα σημειώσει νέες επιθέσεις και περαιτέρω προόδους στο μέτωπο.
Εκτός από το ταμείο, το ΝΑΤΟ επιδιώκει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη στον συντονισμό των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία, όπου μέχρι στιγμής κάνουν κουμάντο οι ΗΠΑ. Μια τέτοια κίνηση θα προστατεύσει τη δομή από πιθανή πολιτική αλλαγή στη χώρα, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, ωστόσο θα σηματοδοτήσει και μια αλλαγή στον ρόλο του ΝΑΤΟ όσον αφορά τον πόλεμο – προς μια βάση πιο προβλέψιμη και πιο βιώσιμη.
Η συμμαχία μέχρι στιγμής έχει προσπαθήσει να αποστασιοποιηθεί από την οπλική βοήθεια, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση.
«Η οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία δεν είναι φιλανθρωπία, είναι επένδυση στη δική μας ασφάλεια», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους μετά την πρώτη ημέρα των συναντήσεων, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα Πέμπτη. «Δεν λάβαμε τελικές αποφάσεις για το ποια μορφή θα δημιουργήσουμε, αλλά συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε τον σχεδιασμό».
Οι λογιστικοί μηχανισμοί για το ταμείο βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία. Πιθανότατα θα βασίζονται στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των χωρών – μέθοδος που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα επιμερισμού των βαρών. Η Γαλλία ήταν μεταξύ των συμμάχων που εξέφρασαν σκεπτικισμό για το σχέδιο στη συνάντηση, σύμφωνα με ανώτερο διπλωμάτη.