Εντός 2022 δημοπρατείται η επέκταση της γραμμής 2 προς Ίλιον – Πότε ολοκληρώνεται το Μετρό Θεσσαλονίκης

Εντός 2022 δημοπρατείται η επέκταση της γραμμής 2 προς Ίλιον – Πότε ολοκληρώνεται το Μετρό Θεσσαλονίκης
Άδειο βαγόνι του μετρό, Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020. Σε ισχύ τέθηκε στις 6 το πρωί η εφαρμογή των πρόσθετων αυστηρών μέτρων με απαγόρευση κυκλοφορίας, για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, που ανακοίνωσε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έως το τέλος του 2022 αναμένεται να δημοπρατηθεί η επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό προς το Ίλιον, ενώ στο τέλος του καλοκαιριού το Μετρό θα φτάσει στον Πειραιά με την επέκταση της Γραμμής 3, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ανέφερε ότι «τα έργα υποδομής σημαίνουν νέες θέσεις εργασίας και εμπιστοσύνη των πολιτών στην Πολιτεία», τονίζοντας ότι «από το μεγάλο πλάνο έργων που υλοποιούμε αναμένεται να δημιουργηθούν 200.000 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας».

Ανέφερε επιπλέον ότι το Τραμ προς Πειραιά έχει ήδη παραδοθεί, ενώ στο τέλος του καλοκαιριού θα δοθούν στην κυκλοφορία και οι τρεις σταθμοί της επέκτασης του Μετρό, «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο». «Έτσι, η διαδρομή από τον Πειραιά προς το Αεροδρόμιο θα γίνεται μέσα σε 50 λεπτά» συμπλήρωσε.

Ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι έως το τέλος του έτους θα δημοπρατηθεί και η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό προς Ίλιον με τρεις νέους σταθμούς, «Παλατιανή», «Ίλιον» και «Αγ. Νικόλαος», προσθέτοντας ότι «ο κάτοικος της Δυτικής Αθήνας θα μπορεί να μεταβαίνει στο κέντρο σε 20 λεπτά».

Ο υφυπουργός Υποδομών χαρακτήρισε τη Γραμμή 4 του Μετρό «το μεγαλύτερο έργο συγκοινωνιακής υποδομής που κατασκευάζεται αυτή στη στιγμή στην Ευρώπη», ενώ σημείωσε ότι προσεχώς θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε σχέση με τα επόμενα οδικά έργα που σχεδιάζονται για την Αττική.

Ήδη, όπως σχολίασε «επιλύσαμε μία εκκρεμότητα δεκαετιών καθώς ωριμάσαμε, δημοπρατήσαμε και έως τέλος του έτους αρχίζουν τα έργα για την επέκταση της Λ. Κύμης και σύνδεσής της με την ΠΑΘΕ».

Μετρό Θεσσαλονίκης: Παραδίδεται ολοκληρωμένο στο τέλος του 2023

Σε ό, τι αφορά το Μετρό της Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Υποδομών παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο σημείο και διαβεβαίωσε ότι «θα το παραδώσουμε ολοκληρωμένο και λειτουργικό στα τέλη του 2023».

Ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι το μετρό δεν αποτελεί τη μοναδική σημαντική παρέμβαση που γίνεται στη Θεσσαλονίκη καθώς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά και σε παρέμβαση στην περιφερειακή οδό. Υπογράμμισε ότι, το FlyOver σχεδιάστηκε, ωρίμασε και δημοπρατήθηκε από την κυβέρνηση και πλέον έως τέλος του 2022 θα έχουν στηθεί εργοτάξια.

Έργα σε πολλές περιοχές

Ο κ. Καραγιάννης επισήμανε ότι «μέσα σε μόλις 2,5 χρόνια δημοπρατήσαμε έργα ύψους 8 δισ. ευρώ και σήμερα έχουμε δεκάδες στημένα εργοτάξια, όχι μεμονωμένα, αλλά σε πολλές, διαφορετικές περιοχές σε όλη τη χώρα».

Ενδεικτικά ανέφερε: «Οι συμπολίτες μας από την Κρήτη, που ΒΟΑΚ ακούγανε και ΒΟΑΚ δεν βλέπανε για δεκαετίες και πλέον ήδη έχουμε προσωρινούς αναδόχους στους διαγωνισμούς και εντός του 2022 θα έχουμε εργοτάξια. Ο κάτοικος της Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος έτρεμε να περάσει το δρόμο Πάτρας- Πύργου, και πλέον βλέπει τα πρώτα εργοτάξια τόσο στο νέο άξονα, όσο και στον παλαιό».

«Και πολλοί άλλοι, σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, πλέον κατανοούν και βλέπουν ότι κάποιος πραγματικά τους νοιάζεται και τους σέβεται και κάνει συγκεκριμένες πράξεις για να βελτιώσει τη ζωή τους» πρόσθεσε.

Κατασκευές

Σχετικά με τον τομέα των κατασκευών ευρύτερα και την πορεία εκτέλεσης των έργων υπό το βάρος των μεγάλων ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι η διαδοχικές κρίσεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε πολύ μεγάλες ανατιμήσεις των πρώτων υλών.

Όπως είπε «παρεμβαίνουμε σοβαρά και γι’ αυτό δεν βλέπετε αναστάτωση στον κατασκευαστικό χώρο. Δεν έχουν σταματήσει έργα εξαιτίας των πολύ μεγάλων ανατιμήσεων».

Εξήγησε σε ό, τι αφορά την παρέμβαση του υπουργείου Υποδομών ότι «τρία υλικά – η άσφαλτος, τα πλαστικά και το πολυαιθυλένιο θα πληρωθούν στην τιμή που ισχύει τώρα για να μην σταματήσει κανένα έργο. Παράλληλα, θα δώσουμε μια παράταση 6 μηνών σε όλα τα έργα, αλλά παράλληλα θα δώσουμε και ένα πριμ επιτάχυνσης 5%, ώστε όλοι όσοι δεν χρησιμοποιήσουν αυτήν την παράταση, να πληρωθούν επιπλέον από το Δημόσιο για να συνεχίσουν τα έργα».

«Προχωρήσαμε σε αναθεωρήσεις τιμών και συντελεστών για το Δ΄ τρίμηνο του ’21, καθώς σε μία μεγάλη μεταρρύθμιση ιδρύοντας το Παρατηρητήριο Τιμών για να παρακολουθούμε ανά πάσα στιγμή τις τιμές των υλικών» πρόσθεσε.