Έως 2,5 δισ. ευρώ οι εισπράξεις από υποθέσεις φοροδιαφυγής μέχρι το καλοκαίρι
- 27/02/2015, 16:30
- SHARE
Οι προβλέψεις του υπουργού Επικρατείας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times
Στα αποτελέσματα φορολογικών ελέγχων 3.500 υποθέσεων, από τους οποίους προκύπτουν φόροι ύψους 7 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times, προσθέτοντας ότι ελπίζει στην είσπραξη 2,5 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι.
Σύντομα, είπε ο υπουργός, θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και για άλλες 22.000 υποθέσεις, ύψους αρκετών δισ. ευρώ, τα οποία θα αναζητηθούν.
Ο κ. Νικολούδης σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλος αφορολόγητος ελληνικός πλούτος εκτός της χώρας.
Αναφέρθηκε σε εκτίμηση για ένα συνολικό ποσό 120 δισ. ευρώ ελληνικών περιουσιών, που βρίσκονται εκτός της χώρας, κυρίως σε επενδυτικούς λογαριασμούς, στους οποίους, όπως είπε, η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση.
Ο υπουργός σημείωσε ότι ένας από τους τομείς, όπου υπάρχει διαφθορά και θέλει να στοχοποιήσει η κυβέρνηση, είναι ο τομέας της ενέργειας. Μόνο από το λαθρεμπόριο καυσίμων εκτιμάται πως χάνονται ετησίως φορολογικά έσοδα 3 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, αναφέρει το δημοσίευμα, δήλωσε πως το λαθρεμπόριο συχνά αφορά πλαστές εξαγωγές καυσίμων, μέσω παράνομων δικτύων που δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρείες να φοροδιαφεύγουν στην Ελλάδα.
Ο κ. Νικολούδης αναφέρθηκε, επίσης, και στη δίωξη στην οποία είχε συμβάλει, πριν από αρκετά χρόνια, κατά του επιχειρηματία Λαυρ. Λαυρεντιάδη, οποίος κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση χρημάτων από την τράπεζα την οποία ήλεγχε στα μέσα της δεκαετίας του 2000.
Ωστόσο, σημείωσε ο υπουργός, ο επιχειρηματίας κατάφερε να αποφύγει προσωρινά τη δίωξη, επιστρέφοντας τα χρήματα, χάρη σε έναν νόμο, που πέρασε αθόρυβα. Ο κ. Λαυρεντιάδης, πρόσθεσε, δεν είναι ο μόνος Έλληνας μεγιστάνας, που εμπλέκεται σε τέτοια σχέδια.
«Δείχνει πως υπάρχει μια πολύ κλειστή κάστα ανθρώπων με πλοκάμια σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο Παν. Νικολούδης. Ο κ. Λαυρεντιάδης τελικά συνελήφθη και μπήκε στη φυλακή το 2012 έπειτα από νέο νόμο που ακύρωσε την ασυλία του και η δίκη του πρόκειται να αρχίσει τον Μάρτιο, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναφέρει ότι ενώ η Ελλάδα ενισχύει τις προσπάθειές της στο θέμα της φορολογίας, η αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του συστήματος απονομής δικαιοσύνης θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο.
Ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε στην εφημερίδα μια υπόθεση για την οποία η ΓΓΔΕ είχε βεβαιώσει πρόστιμο ύψους 5 εκατ. ευρώ σε έναν πλούσιο Έλληνα φοροφυγά. Αυτός προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, όπου η υπόθεση, όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, «θάφτηκε», καθώς ο δημόσιος κατήγορος δεν εμφανίστηκε στη δίκη.
Λέγοντας πως δεν είναι θαυματοποιός, ο κ. Νικολούδης παραδέχεται πως θα ήταν συνετό να παραμείνει ρεαλιστής. Έδωσε, όμως, μία νότα αισιοδοξίας, δηλώνοντας: «Αν ο κόσμος δει ότι είμαι καθαρός και ότι ο πρωθυπουργός είναι καθαρός και πως αυτοί που δεν είναι καθαροί στο τέλος θα πάνε στη φυλακή, θέλω να ελπίζω πως αυτό θα εμπνεύσει μια αλλαγή στην ελληνική κοινωνία».