Έως τoν Σεπτέμβριο η πλήρης άρση των capital controls
- 10/08/2019, 09:19
- SHARE
Τίτλους τέλους ετοιμάζονται να «ρίξουν» στο επώδυνο κεφάλαιο των Capital Controls το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την περασμένη Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στους θεσμούς τις διατάξεις νόμου για την πλήρη άρση τους ενώ είχε προηγηθεί η αποστολή ανάλυσης επιπτώσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Πηγές με γνώση των διεργασιών αναφέρουν μάλιστα ότι Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Στουρνάρας έχουν πάρει ήδη στη σχετική διαβούλευση το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα capital controls επιβλήθηκαν με νόμο στα τέλη Ιουνίου 2015 και τώρα η αποκαθήλωσή τους θα πρέπει επίσης να γίνει με νομοθετική διάταξη.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι διατάξεις είναι επιγραμματικές και σχεδιάζεται να ψηφιστούν άμεσα μετά το άνοιγμα της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση, εντός Σεπτεμβρίου οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων θα έχουν περάσει οριστικά στην ιστορία. Ούτως ή άλλως σήμερα έχουν διατηρηθεί σε ισχύ μόνο περιορισμοί οι οποίοι αφορούν την διακίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ενώ δεν ισχύει πλέον ο παραμικρός περιορισμός στις αναλήψεις χρημάτων από τις τράπεζες.
Πρακτικά, τα capital controls έχουν ήδη τελειώσει. Η δια νόμου άρση τους όμως σηματοδοτεί σύμφωνα με τραπεζικές πηγές πέρασμα στην «κανονικότητα» ενώ φέρνει σύμφωνα με τους ίδιες πηγές πιο κοντά την επόμενη αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλλει και η αναμενόμενη έγκριση του σχεδίου του ΤΧΣ για τη διευθέτηση των κόκκινων τραπεζικών δανείων.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός με άρθρο του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» εκτιμά ότι « μέσα στο φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τη ΓΔ Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προχωρήσουμε αμέσως έπειτα στην εφαρμογή του μέσω της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τα σχέδια τους».
Στο ίδιο άρθρο ο κ. Ζαββός αναφέρει πως «η εφαρμογή του μοντέλου αυτού θα συμβάλει στην πιο γρήγορη απομείωση των κόκκινων δανείων από το ενεργητικό των τραπεζών, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν, όσο πιο γρήγορα γίνεται, στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, που τόσο χρειάζεται ο τόπος.
Κατόπιν, η κυβέρνηση θα εξετάσει κάθε άλλη ρεαλιστική πρόταση, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου που έχει υποβάλει η Τράπεζα της Ελλάδος και είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει κάθε εργαλείο που μπορεί να συμβάλει στην γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων αλλά και της ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος».