Επάγγελμα: Gamer
- 18/10/2014, 16:24
- SHARE
Του Χρήστου Δεμέτη
Εναλλακτικός τίτλος: «Μαμά, μπαμπά, παρατάω το Πανεπιστήμιο γιατί έγινα επαγγελματίας Gamer».
Ο Robert Lee είναι ένας Κινέζος φοιτητής, διαφορετικός από τους άλλους. Ή μάλλον ένας από εκείνους που ξεκινούν μια νέα «μόδα» στην Ασία. Ο Lee είπε τα νέα στους γονείς του. Παράτησε το Κολέγιο μετά από ένα χρόνο στο California State University για να ξεκινήσει μια νέα καριέρα σαν επαγγελματίας παίχτης video games.
Όλα άρχισαν όταν αποφάσισε να γράψει τις συμβουλές του για το gameplay του στο φόρουμ Twitch. Το ένα έφερε το άλλο, η φήμη του γιγαντώθηκε και σκέφτηκε πως δεν θα ήταν άσχημα αν έκανε το χόμπι του εργασία πλήρους απασχόλησης.
«Θα σας μιλήσω για το σκεπτικό μου. Το να ακολουθήσεις μια Ακαδημαϊκή Σχολή είναι μια πάγια δυνατότητα. Αλλά το να γίνεις επαγγελματίας video gamer είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αρπάξεις από τα μαλλιά, δεν σου δίνεται κάθε μέρα», δήλωνε πρόσφατα ο νεαρός Κινέζος στο Mashable.
Σήμερα, ο ίδιος είναι επαγγελματίας παίκτης του League of Legends. Ο μισθός του είναι αρκετός για να πληρώσει το νοίκι του, να αγοράζει νέα ρούχα, να βγαίνει έξω για φαγητό και να κάνει άσκοπα έξοδα.
Με την ομάδα του, την «compLexity», παίρνει μέρος στα μεγαλύτερα παγκόσμια τουρνουά.
Και βέβαια, ο «RobertXLee» όπως είναι το κωδικό του όνομα, δεν είναι ο μόνος επαγγελματίας στο είδος του.
Η νέα «κάστα» θυμίζει τους αθλητές. Ξεκινούν με ερασιτεχνικές διοργανώσεις και μετά βουτάνε στα «βαθιά νερά». Τα λεφτά είναι πολλά. Πάρα πολλά. Οι δέκα καλύτεροι gamers κέρδισαν μέχρι και 8 εκατομμύρια δολάρια έκαστος μέσα στην περασμένη χρονιά από τα τουρνουά στα οποία έλαβαν μέρος.
Και πώς να μην είναι πολλά τα κέρδη; Πέρυσι ο τελικός του League of Legends συγκέντρωσε 32 εκατομμύρια θεατές, ενώ το παιχνίδι διεξήχθη μπροστά σε 18.000 άτομα που το παρακολουθούσαν ζωντανά στο Staples Center του Los Angeles. Το παιχνίδι βγήκε sold out σε λιγότερο από δύο ώρες από τη στιγμή που εμφανίστηκαν τα πρώτα εισιτήρια.
Τον περασμένο μήνα, πάνω από 200.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τους τελικούς του «Dota 2» στο Seattle όπου οι πέντε νικητές μοιράστηκαν 5 εκατομμύρια δολάρια ως έπαθλο. Τα αστρονομικά ποσά προέρχονται φυσικά από χορηγούς – μεγαθήρια, όπως η Coca-Cola και American Express. Εταιρείες που υπογράφουν συμβόλαια με τους καλύτερους gamers του κόσμου. Όπως και στον αθλητισμό με λίγα λόγια.
Οι κολοσσοί των video games, οι Riot και Valve θησαυρίζουν μέσω των MOBA. Μιλάμε για τα λεγόμενα «Multiplayer Online Battle Arenas».
Ακόμα και το ESPN που έχει διπλασιάσει τις αμιγώς αθλητικές μεταδόσεις του και ασχολείται τελευταία με τα τουρνουά πόκερ, συμπεριλαμβάνει πλέον στο πρόγραμμα του τους τελικούς του Dota 2 στο online κανάλι του.
Το «κοινόβιο» των gamers
O Lee ξυπνάει κάθε μέρα στις 12 το μεσημέρι στο νέο του σπίτι στη Βόρεια Καλιφόρνια. Η ομάδα του compLexity διατηρεί δικό της οίκημα λίγο έξω από το Los Angeles.
Όλα τα μέλη της ομάδας είναι ηλικιών από 21 μέχρι 26 ετών και συναντιούνται καθημερινά σε έναν χώρο που θυμίζει φουτουριστικό σαλόνι καλωδιωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας. Τα έπιπλα και ο διάκοσμος για το σπίτι των compLexity είναι περιττά και υπάρχουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Το ίδιο περιττή είναι φυσικά και η τηλεόραση.
«Ακόμα και η κοπέλα μου, καθημερινά μου λέει πως στον ύπνο μου μιλάω για το παιχνίδι μας», σημειώνει ο νεαρός.
Η δημογραφική ανάπτυξη των επαγγελματιών παικτών συμβαδίζει απολύτως με τον πολλαπλασιασμό των παιχνιδιών και των ερασιτεχνών gamers στον πλανήτη.
Οι περισσότεροι παίκτες είναι άνδρες και προέρχονται από Ασία, Ευρώπη και κεντρική Αμερική. Τείνουν επίσης να είναι νέοι ηλικιακά και ξεκινούν την «καριέρα» τους στα 14 τους έτη.
Ο δημοσιογράφος Rod Breslau που καλύπτει εδώ και δέκα χρόνια διαδικτυακά παιχνίδια αναφέρει: «Τα αντανακλαστικά των εφήβων και νέων είναι καλύτερα. Έτσι οι έξυπνοι μάνατζερ επιλέγουν νεαρούς καθώς μπορούν να ανελιχθούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα».
Όπως τονίζει, ο Lee «Faker» Sang-hyeok ξεκίνησε να παίζει στα 16 του και έγινε δεκτός από Κορεατική ομάδα. Στη συνέχεια κέρδισε το World Championships του League of Legends μαζί με τους συμπαίκτες του. Μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη της επαγγελματικής του πορείας κατάφερε να έχει «μαζέψει» 260.000 δολάρια.
«Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία χρησιμοποιούν την πείρα και την τακτική, όχι τόσο τα αντανακλαστικά», λέει ο Breslau. Σχετικά με την «παικτική» του εμπειρία, ο δημοσιογράφος λέει ότι ξεκίνησε παίζοντας Quake στα μέσα της δεκαετίας του ’90.
«Οι πρώην παίκτες έχουν γίνει τώρα μάνατζερς ή αναμεταδίδουν παιχνίδια». Και συμπληρώνει: «Ο LeBron James και ο Michael Jordan έπαιζαν πάντα μπάσκετ για να κερδίζουν πρωταθλήματα. Οι esports gamers δεν ενδιαφέρονται μόνο για να κερδίζουν τίτλους αλλά για να εξελίσσουν επίσης το ίδιο το παιχνίδι».
Οι πιο ακριβοπληρωμένοι:
Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2013 οι gamers που ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουν ίδιες βίζες με αυτές που παίρνουν και οι επαγγελματίες αθλητές (βλ. NBA, NFL, κλπ).Ο υπεύθυνος των eSports της Riot, Νικ Άλεν, είχε δηλώσει σε συνέντευξη στο GameSpot: «Είναι μια πρωτοπορία για τα eSports. Πλέον θα μπορούμε να ψαχνόμαστε και για διεθνείς παίκτες, όταν έρχονται εδώ. Είναι μια πολύ πιο εύκολη διαδικασία επειδή αναγνωρίζονται από την κυβέρνηση. Αυτό είναι κάτι τεράστιο».
Σύμφωνα λοιπόν με την αμερικανική κυβέρνηση και το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, το επαγγελματικό gaming είναι άθλημα και τα βιντεοπαιχνίδια είναι επισήμως και με τη βούλα, έργα τέχνης.
Από την άλλη, το κορεατικό πανεπιστήμιο Chung-Ang (ένα από τα 10 καλύτερα της χώρας), από την επόμενη χρονιά θα δέχεται επαγγελματίες gamers, για το τμήμα Αθλητισμού.
Και μιλάμε για τη Νότια Κορέα, μία χώρα στην οποία το gaming έχει επισήμως χαρακτήρα επαγγελματικού αθλητισμού (esports όπως σημειώσαμε παραπάνω). Τα πρωταθλήματα σε διάφορα video games, αντιμετωπίζονται σχεδόν όπως αντιμετωπίζουμε εμείς το ποδόσφαιρο. Με μεγάλες τηλεοπτικές μεταδόσεις κτλ.
Και για το τέλος, ένα ντοκιμαντέρ από την Valve για τους επαγγελματίες gamers:
Διαβάστε περισσότερα στο News247.gr