Επέκταση συνεργασίας για τις ΓΣΕΒΕΕ-WWF Ελλάς-ΕΚΠΑ

Επέκταση συνεργασίας για τις ΓΣΕΒΕΕ-WWF Ελλάς-ΕΚΠΑ
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Στόχος η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Η επέκταση της συνεργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος με την WWF Ελλάς και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για δράσεις σε επίπεδο θεσμικό και επιχειρησιακό ώστε να προστατευτεί το περιβάλλον, αλλά και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, από τις επιπτώσεις της Διατλαντικής Συμμαχίας ανακοινώθηκε την Τετάρτη κατά τη διέρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση έρευνας της «Νομικής Κλινικής» στο δίκαιο του διεθνούς εμπορίου κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), η WWF Ελλάς και το Κέντρο Ερευνών Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου (AthensPIL) της Νομικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τα πορίσματα της έρευνας αφορούσαν τέσσερεις θεματικές:

– Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ΕΕ- Καναδά (CETA) και Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP): συνέπειες για το εμπόριο στην Ελλάδα

– Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, η GATS και η Ελληνική Αγορά Υπηρεσιών

– Γεωγραφικές ενδείξεις και διεθνές εμπόριο

– Προστασία άγριας ζωής και διεθνές εμπόριο.

Απευθύνοντας χαιρετισμό ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, Ιωάννης Παπαργύρης σημείωσε ότι η ημερίδα διεξάγεται πιλοτικά για πρώτη φορά και αναδεικνύει σύγχρονα ζητήματα διεθνούς εμπορίου, προστασίας περιβάλλοντος, διεθνών οικονομικών εξελίξεων και συμβάσεων, ζητήματα που ακουμπούν πλέον στον πυρήνα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ακόμη και της μικρής, η οποία επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από το διεθνή ανταγωνισμό.

Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, συνέχισε ο κ. Παπαργύρης, αποτελώντας τον επιστημονικό βραχίονα της τριτοβάθμιας ομοσπονδίας ΓΣΕΒΕΕ, έχει προχωρήσει πρόσφατα σε μια σειρά από δράσεις που ενισχύουν την εξωστρέφεια του οργανισμού τυπικά και ουσιαστικά.

Υπενθύμισε τη συμμετοχή σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη Δεύτερη Ευκαιρία των επιχειρήσεων, τις αλυσίδες αξίας και τις συνέργιες με πανεπιστήμια και ομόλογες οργανώσεις, την ανάδειξη του θεματικού τουρισμού και τις εμπορικές σχέσεις για ειδικές κατηγορίες προϊόντων.

Στόχος είναι, όπως είπε, η διεύρυνση του επιχειρησιακού ορίζοντα τόσο της συνομοσπονδίας, όσο και των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί και βρίσκονται εκτεθειμένες στο διεθνές ανταγωνισμό και τις οικονομικές εξελίξεις πανευρωπαϊκά.

«Η διεθνοποίηση και η φιλελευθεροποίηση που λαμβάνει χώρα στο διεθνές πλαίσιο έχει σημαντικές επιδράσεις στις επιδόσεις των κλάδων, και οφείλουμε να αναπτύσσουμε τεχνογνωσία και να βελτιώσουμε το γνωσιακό υπόβαθρο των μελών και των στελεχών μας. Η ενημέρωση και η εμβάθυνση για θέματα όπως η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου, η οποία προκαλεί ήδη αντιδράσεις, οι κανόνες για τη παροχή υπηρεσιών, οι προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ), το πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη του επιχειρείν είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των μικρών επιχειρήσεων» σημείωσε ο ίδιος.

Τέλος, ο κ. Παπαργύρης υπογράμμισε ότι το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ θα στηρίξει την ανάπτυξη συνεργασίας με την WWF Ελλάς και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με ακόμα περισσότερες δράσεις σε επίπεδο θεσμικό και επιχειρησιακό.