Επέκταση του QE της ΕΚΤ «βλέπουν» οι οικονομολόγοι

Επέκταση του QE της ΕΚΤ «βλέπουν» οι οικονομολόγοι

Έρευνα του Bloomberg δείχνει πως περισσότεροι από δύο στους τρείς οικονομολόγους, προβλέπουν επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

 

Περισσότεροι από δύο στους τρεις οικονομολόγους, που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Bloomberg, προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αυξήσει ή θα επεκτείνει χρονικά το πρόγραμμά της αγορών ομολόγων, ύψους 1,14 τρισ. ευρώ, με σύνολό τους σχεδόν να θεωρεί ότι αυτό θα γίνει στο επόμενο 9μηνο. Το 68% των 41 οικονομολόγων που μετείχαν στην έρευνα του Bloomberg, δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το πρόγραμμά της, γνωστό και ως πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), με το 65% όσων αναφέρθηκαν σε χρονοδιάγραμμα να προβλέπει σχετική ανακοίνωση έως τον Δεκέμβριο και το 87% έως τον Μάρτιο του 2016.

Σχεδόν τα τέσσερα πέμπτα των οικονομολόγων που αναμένουν αύξηση του προγράμματος QE, θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα το επεκτείνει πέραν της αρχικής καταληκτικής προθεσμίας του Σεπτεμβρίου 2016. Το 43% περίπου δήλωσε ότι το ποσό των μηνιαίων αγορών ομολόγων θα αυξηθεί πάνω από το σημερινό επίπεδο των 60 δις. ευρώ και το 29% αναμένει ότι η ΕΚΤ θα διευρύνει το φάσμα των στοιχείων ενεργητικού που αγοράζει.

Αν και το ποσοστό των οικονομολόγων, που προβλέπει βελτίωση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών της οικονομίας της Ευρωζώνης, αυξήθηκε στο 32% από 28% τον περασμένο μήνα, ταυτόχρονα οι ίδιοι ανησυχούν ότι η ανάκαμψη δεν θα διαρκέσει πολύ. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει εκφράσει την ανησυχία του ότι μία επιβράδυνση στο παγκόσμιο εμπόριο θα περιορίσει τις εξαγωγές, που αποτελούν πυλώνα της ανάκαμψης της Ευρωζώνης, πριν η εγχώρια ζήτηση γίνει αρκετά ισχυρή για να αντισταθμίσει τη μείωση αυτή. Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε αυτό τον μήνα προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό έως το 2017 και ο Πρόεδρος της, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι το QE είναι ευέλικτο σε μέγεθος, διάρκεια και σύνθεση.

Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η πέμπτη φάση χορήγησης στοχευμένων μακροπρόθεσμων δανείων με πολύ χαμηλό επιτόκιο από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης, με στόχο την αναθέρμανση της χορήγησης δανείων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι τράπεζες θα ζητήσουν δάνεια ύψους 70 δις. ευρώ, σε σύγκριση με τα 73,8 δις. ευρώ που είχαν λάβει τον Ιούνιο. Τα δάνεια αυτά θα λήξουν τον Σεπτέμβριο του 2018 και έχουν επιτόκιο μόλις 0,05%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ