Προχωρά κανονικά το πλάνο επενδύσεων 700 εκατ. ευρώ από την Prodea

Προχωρά κανονικά το πλάνο επενδύσεων 700 εκατ. ευρώ από την Prodea
Σε εξέλιξη το επενδυτικό πρόγραμμα 700 εκατ. ευρώ της εταιρείας, ενώ αυξάνονται τα έσοδα από τις νέες εκμεταλλεύσεις.

Την υλοποίηση των επενδύσεων της συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ προωθεί η Prodea Investments, η διοίκηση της οποίας στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης της ανέφερε πως το 69,5% είναι συμφωνημένα, το 20,5% βρίσκεται σε διαπραγμάτευση το 10% έχει λάβει τις προκαταρκτικές εγκρίσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea, A. Καρυτινός αναφερόμενος στο θέμα της αύξησης της διασποράς της εταιρείας, είπε πως στόχος των βασικών μετόχων παραμένει η διάθεση ποσοστού και η αύξηση διασποράς τουλάχιστον στο 15%, τονίζοντας ότι αυτό είναι πιθανόν να γίνει εντός του 2023.

Αναφορικά με την αύξηση του κόστους χρήματος ο κ. Καρυτινός είπε: «πριν την αύξηση των επιτοκίων, όλα τα κεφάλαια από την πώληση μιας επένδυσης πήγαινε στο επόμενο project. Πλέον κοιτάμε και τον δανεισμό μας».

Την ίδια στιγμή η εταιρεία συνεχίζει τις πωλήσεις μη στρατηγικών και μικρών ακινήτων. Από τα κεφάλαια αυτά, ένα μέρος θα δοθεί για τη μείωση του δανεισμού της ΑΕΕΑΠ ενώ μέσα στον Ιούνιο αναμένεται νέα διαπραγμάτευση μείωσης του spread για δύο δάνεια, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δανεισμός της εταιρείας, που διατηρεί συμβάσεις αντιστάθμισης κινδύνου για το 65% των δανειακών της υποχρεώσεων, στο τέλος του 2022 ήταν 1,361 δισ. ευρώ. Ενώ στόχος της διοίκησης είναι η μείωση μεικτού LTV (loan to value) σε ποσοστό 40%-45% από 53% στο τέλος του 2022 και του καθαρού LTV από 45,6% σε 35%-40%.

Σημειώνεται ότι το α’ εξάμηνο του έτους η Prodea Investments αναμένει επιπλέον ετησιοποιημένα έσοδα της τάξης των 12,4 εκατ. ευρώ ενώ η πρόβλεψη της διοίκησης είναι πως τα επιπλέον ετησιοποιημένα έσοδα θα αυξάνουν βαθμηδόν, φθάνοντας στο α’ εξάμηνο του 2026 στα 26,2 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τις κατηγορίες ακινήτων που επενδύει η εταιρεία το 34% αφορά γραφεία, 31% ξενοδοχεία και οικιστικά, 27% logistics και 3% μικτής χρήσης (γραφεία και εμπορικά). Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι εως προς το τελευταίο αποτελεί και το γεγονός ότι έως το τέλος του έτους η συνολική αξία των πράσινων πιστοποιημένων ακινήτων θα φτάσει το μισό δισ. ευρώ, ενώ 37%, βάσει αξίας, των γραφειακών χώρων του χαρτοφυλακίου της μεγαλύτερης εγχώριας Επενδυτικής Ακινήτων του θα έχει βιώσιμα χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: