Επένδυση στο Ελληνικό: Ανατροπή των συμφωνημένων καταγγέλλει η Lamda Development

Επένδυση στο Ελληνικό: Ανατροπή των συμφωνημένων καταγγέλλει η Lamda Development
Τι καταγγέλει η Lamda Development με αφορμή την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Πάρκο του Ελληνικού που έλαβε. Κάνει λόγο για απροσπέλαστα εμπόδια.

Aξιώσεις που υπερβαίνουν τις ήδη νομοθετημένες παραμέτρους για την ανάπτυξη του project στο Ελληνικό διατηρεί το υπουργείο Πολιτισμού στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε και κοινοποιήθηκε σήμερα στον παραχωρησιούχο, δηλαδή στην κοινοπραξία με επικεφαλής την Lamda Development.

Η συγκεκριμένη ΚΥΑ αφορά στην αποσαφήνιση και έγκριση όρων που σχετίζονται με το «θεμέλιο λίθο» της επένδυσης, δηλαδή το Ολοκληρωμένο Συγκρότημα Αναψυχής, όπου θα φιλοξενηθεί και το προβλεπόμενο καζίνο, ο διαγωνισμός του οποίου έχει αναβληθεί έως ξεκαθαρίσουν οι παραπάνω όροι. Η ΚΥΑ σκόπευε να αποσαφηνίσει σειρά στοιχείων, έτσι ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να έχουν πλήρη γνώση πριν καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές ενώ από την άλλη επρόκειτο για την «τελευταία πράξη» της σημερινής κυβέρνησης όσον αφορά την ωρίμανση του εμβληματικού έργου.
Σύμφωνα ωστόσο με την ανακοίνωση της Lamda Development, «η ΚΥΑ υιοθέτει θέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού που δημιουργούν απροσπέλαστα εμπόδια τόσο στην έναρξη όσο και στην ομαλή εξέλιξη του έργου, μη λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τον ειδικό νόμο που αφορά στην επένδυση (Ν.4062/12) όσο και τις ειδικές προβλέψεις των Συμβάσεων που κυρώθηκαν από τη Βουλή (Ν.4422/17), καθώς και τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος, βάσει των οποίων έχει εγκριθεί ο σχεδιασμός του έργου.

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ, καταχρηστικά και αδικαιολόγητα, απαιτεί:

1. γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.α.,

2. έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Πάρκου.

Τα ανωτέρω, ουσιαστικά ακυρώνουν τη συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια ετών και δημιουργούν σοβαρά γραφειοκρατικά προσκόμματα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό του έργου.

Ουσιαστικά πριν από την έναρξη κάθε επιμέρους ανάπτυξης, απαιτείται ξεχωριστή έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η αυτονόητη αβεβαιότητα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση αυτής καθαυτής της επένδυσης.

Η Εταιρεία βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων σε αντίθεση με το πνεύμα των επανειλημμένων συζητήσεων στις συνεδριάσεων του ΚΣΔ το τελευταίο δεκαήμερο.

Συνέπεια των ανωτέρω και έπειτα από 4,5 έτη προσπαθειών και συνεννοήσεων η απόφαση που εκδόθηκε, καθιστά την επένδυση μετέωρη για αόριστο διάστημα, πέρα από το ότι στέλνει εξαιρετικά δυσμενή μηνύματα σε κάθε σοβαρή επένδυση, εθνική η διεθνή».