Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ ετοιμάζουν μέσα στην επόμενη τετραετία οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες
- 04/03/2021, 13:20
- SHARE
Επενδύσεις ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ και δημιουργία 2.000 νέων θέσεων εργασίας σχεδιάζει για την επόμενη τετραετία η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, εφόσον το επενδυτικό περιβάλλον διατηρηθεί σταθερό. Ειδικότερα, ο κλάδος αναμένεται να ισχυροποιήσει τη θέση του με τη δημιουργία υποδομών που αφορούν την κατασκευή 12 καινούριων εργοστασίων, ανεβάζοντας τον υφιστάμενο αριθμό σε 52, την προσθήκη 29 νέων μονάδων παραγωγής, οι οποίες μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν ανέλθει σε 100, καθώς επίσης και τη δημιουργία 17 νέων ερευνητικών κέντρων.
«Για πρώτη φορά στη χώρα υπάρχει εγκατεστημένο ένα σύστημα κινήτρων. Η Ελλάδα διαθέτει πολύ ισχυρή παραγωγική βάση στα φάρμακα. Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται στον κλάδο 30 παραγωγικές εταιρείες οι οποίες διατηρούν 40 εργοστάσια. Ο κλάδος μπορεί να αναπτυχθεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία επενδύσεις ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, εφόσον θα υπάρχει ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον. Στόχος μας είναι η αύξηση της πρόσβασης των Ελλήνων πολιτών στα ελληνικά παραγόμενα φάρμακα» τόνισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμάκου & Πρόεδρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ELPEN, Θεόδωρος Τρύφων.
Εστιάζοντας στο μεγάλο «αγκάθι» του κλάδου που ακούει στο όνομα clawback, υπενθύμισε ότι την τελευταία 10ετία η ελληνική φαρμακοβιομηχανία λειτουργούσε κάτω από ένα σύστημα με εκπτώσεις όπου το clawback αντιστοιχούσε στο 40% του τζίρου και στερούσε σημαντικά επενδυτικά και αναπτυξιακά κονδύλια από τις επιχειρήσεις. Μάλιστα το «χαράτσι» όπως χαρακτήρισε ο κ. Τρύφων το clawback, το οποίο διευκρίνισε ότι είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, θα αγγίξει τα 1,2 δις ευρώ για το 2020.
«Σταδιακά έρχεται το τέλος της πανδημίας, ωστόσο, έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη περίοδο ανάκαμψης. Η βιομηχανία πρέπει να πάει στο 14% από 9% που είναι σήμερα και ο κλάδος του φαρμάκου είναι κομβικός. Θα έλεγα ότι η αντιμετώπιση των εξελίξεων λόγω covid19 ήταν επιτυχής. Με τη δημιουργία δύο ογκολογικών μονάδων παραγωγής εκτιμούμε ότι η κάλυψη για ογκολογικά φάρμακα από το 10% που είναι σήμερα θα ανέβει στο 18% – 20%».
Ο κ. Τρύφων εξήγησε ότι οι δύο ογκολογικές μονάδες παραγωγής θα είναι αμιγώς ελληνικές, ενώ δήλωσε ότι ο κλάδος είναι ανοιχτός σε συμπράξεις. «Θέλουμε να αντιστρέψουμε ένα κομμάτι του brain drain και πιστεύουμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την καινοτομία και την ανάπτυξη της τεχνολογίας στην Ελλάδα».
Η πανδημία, οι ελλείψεις νοσοκομειακού υλικού και η εξάρτηση της Ευρώπης από χώρες εκτός ΕΕ
Στην αποβιομηχανοποίηση που συντελέστηκε τις προηγούμενες δεκαετίες στην περιοχή της Ευρώπης και τη συνεπακόλουθη εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου μέσω της εισαγωγής προϊόντων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ & Πρόεδρος της ομώνυμης φαρμακοβιομηχανίας DEMO, Δημήτρης Δέμος, τονίζοντας πως η χώρα μας αλλάζει επίπεδο και μπορεί να πρωταγωνιστήσει ο κλάδος τα επόμενα χρόνια, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική. Μάλιστα αποκάλυψε πως από το 2027 δεν θα υπάρχει ούτε ένα φάρμακο το οποίο βγαίνει κοστολογικά που να μην παράγεται στην Ευρώπη.
«Το διάστημα 2010 – 2020 εκτός από το μνημόνιο, είχαμε τη δημοσιονομική πειθαρχία που οδήγησε σε ένα συνολικό clawback 5,2 δις ευρώ, το οποίο στέρησε σημαντικά επενδυτικά κονδύλια. Εάν υπήρχαν στα ταμεία μας αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε, αυτή τη στιγμή να μιλάμε για το ελληνικό εμβόλιο, διότι είμαστε πολύ δυνατοί στο κομμάτι της βιοτεχνολογίας. Η πανδημία ανέδειξε την έλλειψη της Ευρώπης σε βασικά αγαθά. Πολλές χώρες ξέμειναν από μάσκες, γάντια αλλά και νοσοκομειακά φάρμακα μόλις έκλεισαν τα σύνορα. Η Ελλάδα διαθέτει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Στη χώρα μας δεν υπήρξε ποτέ πλήρης αποβιομηχανοποίηση στον τομέα του φαρμάκου είναι ένα σημαντικό πεδίο που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε. Εκτός από τον τουρισμό λοιπόν να βάλουμε και τα φάρμακα».
Το παρών στην Συνέντευξη Τύπου έδωσε διαδικτυακά και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας ως παραγωγική τη συνεργασία του Υπουργείου με τη διοίκηση της ΠΕΦ.
«Περάσαμε το νόμο για το επενδυτικό clawback και ήδη από το 2019 από εφαρμόστηκε για πρώτη φορά είδαμε ότι έφερε γλυκείς καρπούς. Περιμένουμε έγκριση αυτή τη στιγμή από το Ταμείο Ανάκαμψης για να προχωρήσουμε σε προγραμματική συμφωνία με τις επιχειρήσεις του κλάδου. Η κυβέρνηση ακολουθεί μία φιλοεπιχειρηματική και φίλοεπενδυτική προσέγγιση. Και σας διαβεβαιώ ότι η συνεργασία μας θα εξακολουθήσει να είναι το ίδιο παραγωγική και στο μέλλον. Όσο επενδύετε τόσο θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες και θα σας βοηθάμε στο να αντιμετωπίζονται γρηγορότερα θέματα γραφειοκρατίας. Στόχος μας είναι η μακροπρόθεσμη επιβίωση του κλάδου και η διαφάνεια στις συμβάσεις του φαρμάκου» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Απαντώντας στην τοποθέτηση του Υπουργού, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ επεσήμανε ότι απαιτείται ένας συντονισμός δράσεων, τόσο από τους αρμόδιους φορείς όσο και από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.
«Οτιδήποτε επενδύεται για την παραγωγή και την έρευνα έχει τεράστια πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση να φροντίσει ώστε να πάνε στοχευμένα τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για να γυρίσουμε σε θετικό πρόσημο δίνοντας δουλειά σε Έλληνες επιστήμονες» κατέληξε ο κ. Τρύφων.