Επενδύσεις και μείωση των εμπορικών φραγμών θέλουν οι επιχειρήσεις

Επενδύσεις και μείωση των εμπορικών φραγμών θέλουν οι επιχειρήσεις

Επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εκτιμούν πως η διεθνής διάσκεψη των 20 πιο πλούσιων κρατών έχει συμβάλλει στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Tο πολυμερές εμπόριο, οι επενδύσεις και οι υποδομές είναι σταθερά τοποθετημένα στην κορυφή των προτεραιοτήτων της πολιτικής των επιχειρήσεων, για να τις λάβουν υπόψη οι ηγέτες της G20, όπως προκύπτει από το πόρισμα της Παγκόσμιας Έρευνας G20 του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου- ICC που μετρά και προσδιορίζει τις προτεραιότητες της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας και το οποίο θα προωθήσει το ICC στους ηγέτες της G20.

«Αντλώντας πληροφορίες από το εκτεταμένο διεθνές δίκτυο των επιχειρήσεων και οργανώσεων του ICC, σε πάνω από 130 χώρες, η έρευνα δείχνει τις βασικότερες προτεραιότητες για να προωθηθούν στην εμπορική ατζέντα της G20, και την ανάληψη δράσης για τη βελτίωση των επενδύσεων και των υποδομών- ειδικά για τη μείωση των εμπορικών φραγμών και τη θέσπιση ενός πολυμερούς πλαισίου για τις επενδύσεις. Διαπιστώνεται επίσης, ότι η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και η αειφόρος ενέργεια είναι θέματα που, όπου είναι δυνατό, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους ηγέτες της G20», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ελληνική επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Σημειώνεται ότι η ιεράρχηση των αποτελεσμάτων στέλνει το μήνυμα πως η επιχειρηματική κοινότητα πιστεύει ότι η ηγεσία της G20 μπορεί να επιτύχει πρόοδο, βάσει της επικρατούσας δυναμικής, στις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Στον απόηχο της ιστορικής συμφωνίας του περασμένου έτους, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), για τη διευκόλυνση των συναλλαγών, τώρα υπάρχει η πιο ισχυρή εμπορική ατζέντα των τελευταίων δεκαετιών και, όπως εκτιμά το επιμελητήριο, με μια ανανεωμένη αίσθηση της συνεργασίας μεταξύ των εμπορικών εταίρων του κόσμου, είναι η κατάλληλη στιγμή για την G20 να προχωρήσει σε αποφάσεις.

Η Έκθεση, σχετικά με τις βασικές διαπιστώσεις, αποκαλύπτει ότι τα 3/4 των ερωτηθέντων εκπροσώπων, επιχειρήσεων και οργανισμών, πιστεύουν ότι η G20 έχει συμβάλει στη βελτίωση του περιβάλλοντος της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας, μετά την οικονομική κρίση του 2008 και παραμένει ο αρμόδιος φορέας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών θεμάτων.

Η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο στη διαδικασία της G20 μέσω της συμμετοχής σε θεσμοθετημένες συναντήσεις με υπουργούς της G20, της συμμετοχής σε επίσημες ομάδες εργασίας για εμπορικά/οικονομικά ζήτημα και να έχουν άμεσο διάλογο με τους ηγέτες της G20.

Το ICC έχει εμπλακεί ενεργά στο έργο της G20, και έχει επιτύχει να είναι η φωνή της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας στις συζητήσεις των ηγετών της G20. Πορίσματα της έρευνάς του ICC υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει o διάλογος μεταξύ επιχειρήσεων και κυβερνήσεων στην ατζέντα της G20.

Η έρευνα περιέχει απόψεις από μεγάλες/πολυεθνικές αλλά και από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων.

Το περιεχόμενο της έρευνας διασφάλισε ότι οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθος, τη γεωγραφική περιοχή ή τομέα δραστηριότητος, είχαν την ευκαιρία να μεταφέρουν απόψεις σχετικά με θέματα πολιτικής που έχουν θεμελιώδη σημασία για αυτές. Το ICC Ελλάς είχε προσκαλέσει τον Σεπτέμβριο του 2013, μέσω των επιμελητηρίων- μελών του, όλες τις επιχειρήσεις της χώρας να συμμετάσχουν σε αυτή την έρευνα.

Οι περίπου 2.000 συμμετέχοντες στην έρευνα προέρχονται από περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών- μελών της G20. Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ήταν από τις ΜΜΕ και σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες ήταν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ή διευθυντές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

G20: Ισχνή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

Οι πωλήσεις καταναλωτικών προϊόντων ξεπέρασαν τα 3 δισ. δολάρια