“Έπεσαν” οι πρώτες αγωγές από κατόχους ομολόγων ΑΤ1 της Credit Suisse

“Έπεσαν” οι πρώτες αγωγές από κατόχους ομολόγων ΑΤ1 της Credit Suisse
epa05444962 A picture made available on 28 July 2016 shows the logo of Credit Suisse in Lausanne, Switzerland, 04 February 2016. Swiss bank Credit Suisse reported on 28 July 2016, a 170 million Swiss franc (172.6 million US dollar) net profit for the three months to the end of June. The quarterly profit compared to a net loss attributable to shareholders of 302 million Swiss Franc in the first quarter of 2016, but represented an 84 percent fall on net profits of just over one billion Swiss Franc the same period in 2015. EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αναταραχή μετά την παρ'ολίγον χρεοκοπία της Credit Suisse συνεχίζεται.

Επενδυτές που εκπροσωπούν κατόχους ομολόγων της Credit Suisse αξίας 4,5 δισ. δολαρίων, τα οποία κουρεύτηκαν πλήρως κατέθεσαν αγωγή κατά της ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών της Ελβετίας, σε μια κίνηση που αμφισβητεί τη φήμη της χώρας ως το πιο πολιτικά σταθερό και αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό κέντρο στον κόσμο.

Η αξίωση είναι η πρώτη που υποβάλλεται από κατόχους μετατρέψιμων ομολόγων της Credit Suisse αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία μηδενίστηκαν στην ενορχηστρωμένη από την κυβέρνηση διάσωση της τράπεζας από την UBS.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα σε αυτό που οι δικηγόροι λένε στους κατόχους ομολόγων ότι είναι πιθανό να είναι μια πολυετής διαδικασία στα ελβετικά δικαστήρια. Από αξία και μόνο, η υπόθεση είναι μια από τις μεγαλύτερες διαμάχες στη χώρα. Ένας δικηγόρος που εμπλέκεται το συνέκρινε με το μακροχρόνιο έπος σχετικά με τους πιστωτές της κυβέρνησης της Αργεντινής, οι οποίοι τελικά πληρώθηκαν 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 στη «δοκιμή του κρατικού χρέους του αιώνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Η νομική αμφισβήτηση στρέφεται κατά της ελβετικής χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής, Finma, και κατατέθηκε από τη δικηγορική εταιρεία Quinn Emanuel στην πόλη St Gallen στην ανατολική Ελβετία την Τετάρτη.

Τρία άτομα με άμεση γνώση της αξίωσης παρείχαν πληροφορίες σχετικά με αυτήν, συμπεριλαμβανομένης μιας δακτυλογραφημένης περίληψης των κύριων νομικών σημείων που περιέχει, στους Financial Times. Η πλήρης αξίωση δεν είναι δημόσια, σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν το δικαστήριο του St Gallen, το οποίο εκδικάζει συνταγματικές και διοικητικές διαφορές.

Η καταγγελία κατηγορεί τη Finma ότι ενήργησε αντισυνταγματικά, επειδή δεν συμπεριφέρθηκε «αναλογικά» και «καλή τη πίστη» όταν διέταξε την Credit Suisse να ακυρώσει τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια μετατρέψιμων ομολόγων «AT1» στις 19 Μαρτίου.

Η Finma ενήργησε με βάση τα δικαιώματα που είχε στη διάθεσή της, ως ρυθμιστική αρχή της τράπεζας, υπό τους όρους των υβριδικών τίτλων. Ένα έκτακτο διάταγμα, που εκδόθηκε ταυτόχρονα από την ελβετική κυβέρνηση, επέκτεινε ρητά τις εξουσίες της Finma βάσει της ελβετικής νομοθεσίας για να το πράξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις ημέρες που ακολούθησαν, οι κάτοχοι ομολόγων κατηγόρησαν τη Βέρνη ότι άλλαξε αυθαίρετα τη νομοθεσία για να διευκολύνει μια πράξη απαλλοτρίωσης – η οργή τους πυροδοτήθηκε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι οι «ονομαστικά» κατώτεροι κάτοχοι μετοχών της Credit Suisse θα λάβουν μετοχές της UBS αξίας 3,25 δισ. δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: