Επέτειος της 7ης Οκτωβρίου: Εντείνονται οι μάχες Χεζμπολάχ – Ισραήλ, με παγκόσμια ανησυχία για τη Μέση Ανατολή

Επέτειος της 7ης Οκτωβρίου: Εντείνονται οι μάχες Χεζμπολάχ – Ισραήλ, με παγκόσμια ανησυχία για τη Μέση Ανατολή
epa11547889 Smoke rises following an Israeli air strike as internally displaced Palestinians sit next to their tents in Khan Younis camp, southern Gaza Strip, 13 August 2024. More than 39,900 Palestinians and over 1,400 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/HAITHAM IMAD Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το επίκεντρο του πολέμου μετατοπίζεται όλο και περισσότερο στον Λίβανο.

Ρουκέτες της Χεζμπολάχ έπληξαν την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, τη Χάιφα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία νωρίς το πρωί της Δευτέρας, και τα ιραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν 10 τραυματίες στο βόρειο τμήμα της χώρας κατά την πρώτη επέτειο του πολέμου στη Γάζα, ο οποίος έχει εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή.

Η Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς, της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης που πολεμά το Ισραήλ στη Γάζα, δήλωσε ότι στόχευσε μια στρατιωτική βάση νότια της Χάιφα με μια ομοβροντία πυραύλων «Fadi 1».

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο ρουκέτες έπληξαν τη Χάιφα στη μεσογειακή ακτή του Ισραήλ και πέντε έπληξαν την Τιβεριάδα, 65 χιλιόμετρα μακριά.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ορισμένα κτίρια και περιουσίες υπέστησαν ζημιές και υπήρξαν αναφορές για ελαφρούς τραυματισμούς, ενώ κάποιοι άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε κοντινό νοσοκομείο.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους που ανήκουν στο Αρχηγείο Πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, συμπεριλαμβανομένων μέσων συλλογής πληροφοριών, κέντρων διοίκησης και πρόσθετων χώρων υποδομής.

Τις τελευταίες ώρες, οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων της Χεζμπολάχ στην περιοχή της Βηρυτού, ανέφερε ο στρατός, προσθέτοντας ότι μετά τα πλήγματα εντοπίστηκαν δευτερογενείς εκρήξεις, που υποδηλώνουν την παρουσία οπλισμού.

Οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν επίσης στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και στην περιοχή Μπεκάα, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων αποθήκευσης όπλων, χώρων υποδομής, ενός κέντρου διοίκησης και ενός εκτοξευτή, ανέφερε ο στρατός.

Κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι σκόπιμα εγκατέστησε τα κέντρα διοίκησης και τον οπλισμό της κάτω από κτίρια κατοικιών στην καρδιά της Βηρυτού και έθεσε σε κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό.

Τη Δευτέρα, οι Ισραηλινοί γιόρτασαν την πρώτη επέτειο της καταστροφικής επίθεσης της Χαμάς που πυροδότησε έναν πόλεμο που έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο και κινδυνεύει να πυροδοτήσει μια πολύ ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Οι τελετές και οι διαμαρτυρίες στην Ιερουσαλήμ και το νότιο Ισραήλ είχαν οριστεί να ξεκινήσουν γύρω στις 06:29 π.μ., την ώρα που οι μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς εκτόξευσαν ρουκέτες στο Ισραήλ κατά την έναρξη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου του περασμένου 2023.

Σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους και πήραν περίπου 250 ομήρους στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία.

Οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονταν σε ύψιστο συναγερμό σε όλο το Ισραήλ τη Δευτέρα, ανακοίνωσαν ο στρατός και η αστυνομία, αναμένοντας πιθανές παλαιστινιακές επιθέσεις που είχαν προγραμματιστεί για την επέτειο της 7ης Οκτωβρίου 2023, όταν άρχισε η χειρότερη αιματοχυσία στη δεκαετή ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Για το Ισραήλ, η αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής ομάδας ήταν μια από τις χειρότερες αποτυχίες ασφαλείας για μια χώρα που υπερηφανεύεται για τον ισχυρό, εξελιγμένο στρατό της.

Η επίθεση της Χαμάς στις ισραηλινές κοινότητες γύρω από τη Γάζα και η αδυσώπητη εκστρατεία του Ισραήλ ως απάντηση έχουν αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή, ενώ η κλίμακα των δολοφονιών και των καταστροφών έχουν τρομοκρατήσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το Ισραήλ έχει επιφέρει σημαντικά πλήγματα στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ με μια σειρά δολοφονιών των ηγετών και διοικητών τους, – μέρος του «Άξονα της Αντίστασης» του Ιράν που περιλαμβάνει επίσης τους Χούθι της Υεμένης και ένοπλες ομάδες στο Ιράκ για την καταπολέμηση του Ισραήλ και των συμφερόντων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Ο διοικητής της ιρανικής Δύναμης Quds, Εσμαΐλ Καανί, ο οποίος ταξίδεψε στον Λίβανο μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τον περασμένο μήνα, δεν έχει νέα του μετά τα πλήγματα στη Βηρυτό στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, δήλωσαν στο Reuters δύο ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας.

Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι ο Καάνι βρισκόταν στα νότια προάστια της Βηρυτού κατά τη διάρκεια ενός χτυπήματος που φέρεται να είχε ως στόχο τον ανώτερο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ Χασίμ Σαφιντίν, αλλά ο αξιωματούχος είπε ότι δεν συναντούσε τον Σαφιντίν.

Η Δύναμη Quds, ο υπερπόντιος βραχίονας των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, επιβλέπει τις συναλλαγές με πολιτοφυλακές που έχουν συμμαχήσει με την Τεχεράνη σε όλη τη Μέση Ανατολή, όπως η Χεζμπολάχ.

Ο διοικητής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης ταξίαρχος Αμπάς Νιλφορουσάν σκοτώθηκε μαζί με τον Νασράλα στο καταφύγιό του όταν αυτό χτυπήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου από ισραηλινές βόμβες.

Το επίκεντρο του πολέμου μετατοπίζεται όλο και περισσότερο βόρεια, στον Λίβανο, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά με τη Χεζμπολάχ από τότε που η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα εξαπέλυσε καταιγισμό πυραύλων για την υποστήριξη της Χαμάς στις 8 Οκτωβρίου.

Αυτό που ξεκίνησε ως περιορισμένες καθημερινές ανταλλαγές έχει κλιμακωθεί σε βομβαρδισμούς του προπυργίου της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό και σε μια χερσαία επίθεση σε παραμεθόρια χωριά με σκοπό να εξοντώσει τους μαχητές της εκεί και να επιτρέψει σε δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που εκκενώθηκαν από τα σπίτια τους στα βόρεια της χώρας να επιστρέψουν.

Η επίθεση του Ισραήλ, η οποία έχει σκοτώσει πάνω από 1.000 ανθρώπους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει προκαλέσει μαζική φυγή από το νότιο Λίβανο, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

H κλιμάκωση έχει αυξήσει τους φόβους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν θα παρασυρθούν σε έναν ευρύτερο πόλεμο στην πετρελαιοπαραγωγό Μέση Ανατολή.

Το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα ως απάντηση στις επιχειρήσεις του στο Λίβανο και τη Γάζα, όπου οι μαχητές της Χεζμπολάχ και της Χαμάς είναι σύμμαχοι της Τεχεράνης στον λεγόμενο Άξονα της Αντίστασης.

Το Ισραήλ, το οποίο λέει ότι στόχος του είναι η ασφαλής επιστροφή δεκάδων χιλιάδων πολιτών στα βόρεια σπίτια τους, υποσχέθηκε αντίποινα εν μέσω φόβων ότι η ένταση θα κλιμακωθεί σε μια ολοκληρωτική περιφερειακή σύγκρουση που θα μπορούσε να απορροφήσει και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

 

Πηγή: reuters.com