Επετειακό αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
- 04/03/2014, 13:06
- SHARE
Με τη προβολή 10 ταινιών και συζητήσεων θα τιμήσουν τη μεγάλη αυτή προσωπικότητα.
20 χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη. 20 χρόνια απουσίας αυτής της επιβλητικής παρουσίας τόσο στον κινηματογράφο όσο και στη πολιτική ζωή της χώρας.
Η Μαρία Αμαλία Μερκούρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1920 και έδειξε από νεαρή ηλικία την αγάπη της για την υποκριτική, χαράζοντας μια λαμπρή πορεία στον ελληνικό και διεθνή κινηματογράφο. Το όνομα της γράφτηκε με χρυσά γράμματα δίπλα στους μετρ του είδους- Γιώργο Φούντα, Αλέκο Αλεξανδράκη, Κώστα Κακκαβά, Ζυλ Ντασέν, Άντονι Πέρκινς, Έλεν Μπέρστιν και η λίστα δε σταματάει.
Το ταλέντο της μεγάλης ηθοποιού ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα κερδίζοντας μάλιστα για την ερμηνεία της στη ταινία του Ζυλ Ντασέν Ποτέ την Κυριακή (Never on Sunday) το βραβείο Πρώτου Γυναικείου Ρόλου του Φεστιβάλ των Καννών και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ το οποίο έχασε απ’ την Ελίζαμπεθ Τέιλορ.
Διαβάστε ακόμα: Όσκαρ: Tα highlights της 86ης Τελετής
Τη δική της πορεία, όμως, χάραξε και στον στίβο της πολιτικής. Η Μελίνα Μερκούρη πολέμησε τη Χούντα επί μια επταετία (1967-1974) , μια μάχη που οδήγησε μάλιστα στην αφαίρεση της ελληνικής της υπηκοότητας. Η πτώση της Χούντας θα οδηγήσει στην επιστροφή της στη χώρα και στη δημιουργία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η Μελίνα προσπάθησε κατά τη διάρκεια της πολιτικής της σταδιοδρομίας να προάγει τις τέχνες και τον πολιτισμό στα σχολεία και την πολιτιστική ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας με τη δημιουργία των δημοτικών περιφερειακών θεάτρων (γνωστά ως ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.). Η πολιτική της καριέρα χαρακτηρίστηκε, όμως, από τη προσπάθεια της μέχρι τη τελευταία στιγμή για την επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρων της Ακρόπολης από τον Λόρδο Έλγιν, τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.
Ο μύθος της Μελίνας θα ζωντανέψει ξανά από τις 6 έως τις 12 Μαρτίου στη Ταινιοθήκη. Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την Πρεσβεία της Ισπανίας, το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, το Υπουργείο Τουρισμού – Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, το Εργαστήρι Οπτικοακουστικών Μέσων του ΕΚΠΑ και την Πρεσβεία των ΗΠΑ θα απονείμουν φόρο τιμής στη μεγάλη αυτή καλλιτέχνιδα με τη προβολή δέκα ταινιών αλλά και με συζητήσεις διακεκριμένων προσώπων της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών.
Διαβάστε ακόμα: H ατζέντα της εβδομάδας
Η ταινία που θα ανοίξει το αφιέρωμα «Μελίνα» την Πέμπτη 6 Μαρτίου, θα είναι τα «Μηχανικά πιάνα» (Los pianos mecánicos, 1965), σε σκηνοθεσία Χουάν Αντόνιο Μπαρδέμ, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Μελίνα: ο πολιτισμός στην πρώτη σελίδα».
Οι ταινίες που θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του αφιερώματος είναι:
«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», (1957) του Ζιλ Ντασέν
«Ποτέ την Κυριακή», (1960) του Ζιλ Ντασέν
«Φαίδρα», (1962)του Ζιλ Ντασέν
«Οι Νικητές», (1963) του Καρλ Φόρμαν
«Μηχανικά πιάνα», (1965) του Χουάν Αντόνιο Μπαρδέμ
«Στις 10.30 καλοκαίρι βράδυ», (1966) του Ζιλ Ντασέν
«Η βασίλισσα του Σικάγο», (1969) του Νόρμαν Τζούισον
«Η δοκιμή», (1974) του Ζιλ Ντασέν
«Κραυγή γυναικών», (1978) του Ζιλ Ντασέν
«Η ιστορία της Λίλυ», (2002) του Ροβήρου Μανθούλη