«Επιχειρηματίας της Χρονιάς» 2021: Πέντε επιχειρηματίες σκιαγραφούν την επόμενη μέρα του επιχειρείν στην Ελλάδα
- 25/03/2022, 11:30
- SHARE
Για όγδοη φορά, η ΕΥ Ελλάδοςδιοργάνωσε τον διαγωνισμό «EY Entrepreneur Of The Year» στη χώρα μας, ένα θεσμό επιβράβευσης της επιχειρηματικής αριστείας, που έχει καταξιωθεί στη συνείδηση της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και της ευρύτερης κοινής γνώμης, τόσο παγκοσμίως, όσο και στην Ελλάδα. Ο Γιώργος Γεράρδος, ιδρυτής και πρόεδρος ΔΣ της Πλαίσιο COMPUTERS κατέκτησε τον τίτλο του «Έλληνα Επιχειρηματία της Χρονιάς» για το 2021. Στο πλαίσιο της τελετής απονομής που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, βραβεύτηκαν, επίσης, οι νικητές των επιμέρους κατηγοριών του διαγωνισμού, μετά από απόφαση της ανεξάρτητης 9μελούς κριτικής επιτροπής, υπό την προεδρία του κ. Βασιλείου Κάτσου, προέδρου και συνιδρυτή της VNK Capital και Έλληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς» 2008.
Οι νικητές των επιμέρους κατηγοριών είναι:
«Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας» και νικητής του βραβείου Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» για το 2021, ο κος Γεώργιος Γεράρδος, Ιδρυτής και Πρόεδρος Δ.Σ., ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS Α.Ε.Β.Ε.
«Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας», ο κος Γεώργιος Μυλωνάς, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΛΟΥΜΥΛ Α.Ε.
«Δυναμικά Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας», ο κος Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, CEO & Co-Founder, BLUEGROUND
«Πρωτοπόρος Επιχειρηματίας», ο Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Ιατρικού Αθηνών
Παράλληλα, και για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού στην Ελλάδα, απονεμήθηκε τιμητική «Διάκριση Συνολικής Επιχειρηματικής Προσφοράς», στον κ. Ελευθέριο Σαΐτη, Ιδρυτή και Πρόεδρο των εταιρειών, Kronos, Intercomm Foods και Agrophoenix, αναγνωρίζοντας την εξαιρετική επιχειρηματική του πορεία και τη συνεισφορά του στην εθνική οικονομία. Ο κ. Γεώργιος Γεράρδος της ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό στο Μόντε Κάρλο τον Ιούνιο του 2022, όπου, μαζί με τους νικητές του αντίστοιχου εθνικού βραβείου από 60 περίπου χώρες, θα διαγωνιστεί για τον τίτλο «ΕΥ World Entrepreneur Of The Year» 2022.
Αξίζει να αναφερθεί η απάντηση του κ. Γεράρδου σε ερώτημα του Fortune Greece για τα ορόσημα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αγορά δραστηριοποίησης της Πλαίσιο, όπου ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στην περίοδο των 52 χρόνων που δραστηριοποιούμαστε, παρακολουθούσαμε συνέχεια την αγορά και προσαρμοζόμασταν αναλόγως. Υπήρχαν σημαντικές στιγμές, όπως η εισαγωγή της σύγχρονης τεχνολογίας το 1985 με τις παιχνιδομηχανές και τους προσωπικούς υπολογιστές, καθώς και η εξυπηρέτηση του κοινού μέσω καταλόγων αλλά και το σημαντικό ορόσημο των logistics». Σύμφωνα με τον κ. Γεράρδο υπάρχει τεράστιο κενό στο κομμάτι των logistics κάτι που βοήθησε την Πλαίσιο να εξυπηρετήσει το καταναλωτικό κοινό πολύ γρήγορα σε μία κατάσταση με τεράστιες απαιτήσεις, αναφερόμενος στην περίοδο του κορωνοϊού. Ο ίδιος δήλωσε πως ο τομέας των logistics έχει μεγάλη προοπτική κάτι που κάνει απαραίτητη την ύπαρξη σοβαρής υποδομής, αλλά και εξέλιξης και βελτίωσης της εμπειρίας του καταναλωτή στο last mile. Σχετικά με το κομμάτι του last mile, ο κ. Γεράρδος δήλωσε πως η Πλαίσιο ετοιμάζει νέες επενδύσεις και ανακοινώσεις στο προσεχές διάστημα. Το 2009, η Πλαίσιο εγκαινίασε τη λειτουργία του υπερσύγχρονου κέντρου logistics στη Μαγούλα Αττικής. Πλέον, η δυναμική του κέντρου αυτού έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες και έγινε καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας της Πλαίσιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς 230.000 πελάτες παρέλαβαν τις παραγγελίες τους εντός 2-3 ημερών μόνο κατά το δίμηνο διάστημα της πρώτης καραντίνας.
Αυτό που έμεινε χαρακτηριστικά από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΕΥ για τον θεσμό του «Επιχειρηματία της Χρονιάς», που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάννια, είναι ότι οι πέντε επιχειρηματίες έδωσαν το δικό τους στίγμα για την επόμενη μέρα της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, κ. Βασίλειος Κάτσος, αναφέροντας πως θεσμός των βραβείων της ΕΥ είναι μια γιορτή για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Απόδειξη ότι, ακόμα και μέσα από τις πιο αντίξοες και απρόβλεπτες συνθήκες τα τελευταία 12 χρόνια, έχει το σθένος να αντιστέκεται, να δημιουργεί και να μεγαλουργεί. «Αυτό που ξεχωρίζει μέσα από αυτό το θεσμό είναι η δυναμική και η αντοχή των ελληνικών επιχειρήσεων και των Ελλήνων επιχειρηματιών να συνεχίζουν να επιχειρούν υγιώς και ηθικώς. Έχουμε επιχειρήσεις με ωριμότητα και ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα», ανέφερε.
Από την πλευρά του ο κ. Χατζηελευθερίου, αναφέρθηκε στα σχέδια εισαγωγής της Blueground στο χρηματιστήριο: «Όσον αφορά το κομμάτι του χρηματιστηρίου, είναι κάτι που το κοιτάμε ακόμα και πιστεύουμε ότι θα συμβεί, καθώς και ο χώρος που δραστηριοποιούμαστε και τα έσοδα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια δικαιολογούν την είσοδό μας στο χρηματιστήριο. Περιμένουμε τα επόμενα δύο έτη. Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων μας είναι στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αμερική. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα πού θα γίνει η είσοδος στο χρηματιστήριο, αλλά σίγουρα θα κοιτάξουμε το κομμάτι της Αμερικής. Το σημαντικό είναι ότι συνεχίζουμε και επενδύουμε στην Ελλάδα». Σχετικά με την Ουκρανία, ο κ. Χατζηελευθερίου δήλωσε πως πρόκειται για μία ανθρωπιστική τραγωδία. Όσον αφορά το κομμάτι της εταιρείας δεν υπάρχει κάποια επίπτωση από τον πόλεμο στη λειτουργία και τα οικονομικά της Blueground, με την ίδια να βοηθά, προσφέροντας δωρεάν διαμονή σε πρόσφυγες από την Ουκρανία στις πόλεις όπου δραστηριοποιείται.
Σχετικά με την πορεία της Blueground, ο κ. Χατζηελευθερίου είπε πως η εταιρεία ξεκίνησε το 2013 ως μία ιδέα. «Τώρα, το 2022, είμαστε μία πολυεθνική εταιρεία, κάτι που είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς όλης της ομάδας της Blueground. Η παρουσία μας σε αυτό το θεσμό είναι ένδειξη της αλλαγής που γίνεται στο επιχειρείν σε παγκόσμιο επίπεδο. Το κίνημα των startups που ξεκίνησε ουσιαστικά στην Αμερική έχει αλλάξει τα δεδομένα. Πλέον υπάρχει η τεχνογνωσία για να ιδρύσει και να αναπτύξει κάποιος μία εταιρεία, αλλά και διαθέσιμο κεφάλαιο». Ο κ. Χατζηελευθερίου ανέφερε πως το venture capital το 2021 παγκοσμίως ήταν 600 δισ. δολάρια και στην Ελλάδα επενδύθηκαν 500 εκατ. ευρώ. «Θέλουμε να αποτελέσουμε παράδειγμα και για άλλες επιχειρήσεις να ξεκινήσουν από μία μικρότερη αγορά όπως η Ελλάδα και να ηγηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο όπως κάνουμε και εμείς», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο κ. Αποστολόπουλος δήλωσε μέσω βίντεο πως το βραβείο Πρωτοπορίας της ΕΥ αποτελεί για τον ίδιο μία υψηλού συμβολισμού διπλή αναγνώριση. Τόσο προσωπική, για την προσπάθεια και το έργο του, που πάντα έχει σαν βασικό άξονα την προσφορά και την πρωτοπορία, όσο και συνολικά του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Όπως δήλωσε ο ίδιος, η καινοτομία, η ιατρική πρωτοπορία, η συνεχής επένδυση σε τεχνολογίες αιχμής, στην έρευνα και την ανάπτυξη είναι αναπόσπαστα κομμάτια του DNA του Ομίλου.
«Η πρωτοπορία του Ομίλου μας συνδέεται άρρηκτα και προάγεται συστηματικά με τη συνεχή επένδυσή μας σε τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και σε κορυφαίο ανθρώπινο δυναμικό, ιατρικό ερευνητικό και διοικητικό που έχει ως αιχμή του το brain gain. Επενδύουμε στον στοχευμένο επαναπατρισμό ταλέντου από κορυφαία πανεπιστήμια και νοσοκομεία του εξωτερικού, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε στην Ελλάδα και στους ασθενείς μας, υπηρεσίες, θεραπείες και λύσεις αντίστοιχες με την εμπειρία των καλύτερων νοσηλευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού. Έτσι, χτίζουμε και αναπτύσσουμε τεχνογνωσία με τις δυνατότητες που μας ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό και εδραιώνουμε αποφασιστικά την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη με τα ιατρικά best practices και ανάμεσα στα κορυφαία κέντρα αναφοράς και αριστείας ανά τον κόσμο. Μέσα από αυτή μας την προσπάθεια τιμούμε και ενισχύουμε τη διαχρονική μας δέσμευση προς την ελληνική κοινωνία, ώστε χάρη στο Ιατρικό Κέντρο να μην χρειάζεται να αναζητά κάποιος στο εξωτερικό τις βέλτιστες λύσεις για την υγεία του. Με μακροπρόθεσμη στρατηγική, με επιμονή και συστηματικότητα ένας ελληνικός Όμιλος μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά και υπερήφανα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων».
Τέλος, ο κ. Αποστολόπουλος ανέφερε πως αυτό το βραβείο αποτελεί σταθμό στην επιχειρηματική του πορεία και μία ακόμα σημαντική αναγνώριση του έργου του Ομίλου.
Ο Κ. Σαΐτης δήλωσε με τη σειρά του ότι η ομαδικότητα και η υγιής επιχειρηματικότητα είναι αξίες που πρέπει πάντοτε να διέπουν τις επιχειρήσεις, καθώς από αυτές μπορούν να προκύψουν μόνο οφέλη για την αγορά. «Άλλο δημιουργία και άλλο απληστία. Είναι πολύ σημαντικό το υγιές επιχειρηματικό μεταποιητικό κομμάτι να συνεργαστεί με το υγιές πρωτογενές κομμάτι. Είναι υποχρεώση όλων των εταιρειών που εμπλέκονται με τον αγροδιατροφικό τομέα να βγάλουν μπροστά το υγιές επιχειρηματικό κομμάτι, να βοηθήσουν και να καθοδηγήσουν τους παραγωγούς». Σχετικά με το κομμάτι του τουρισμού και των πολλών προϊόντων που είναι εισαγώμενα, ο κ. Σαΐτης ανέφερε ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα, που θα μπορούσε να συνδυαστεί άριστα ο τουρισμός με την ανάπτυξη και προώθηση των τοπικών, παραδοσιακών προϊόντων.
Σχετικά με τις διαχρονικές προκλήσεις και τις αγκυλώσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική επιχειρηματικότητα, ο κ. Γεράρδος δήλωσε πως κάθε κρίση έχει τις δικές της ευκαιρίες με τον κ. Χατζηελευθερίου, να αναφέρει ότι η πρόκληση για μία επιχείρηση που ξεκινά από μία μικρή αγορά όπως η Ελλάδα, είναι να συναγωνιστεί μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. Η εξωστρέφεια για τον ίδιο είναι το κλειδί για να μετατρέψει κάποιος την πρόκληση σε ευκαιρία και να ανοιχτεί σε περισσότερες αγορές. Ο κ. Σαΐτης δήλωσε πως ο επιχειρηματίας ποτέ δεν μπορεί να επαναπαυτεί στις δάφνες του. Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες και στα εύκολα και στα δύσκολα. «Η φύση του τομέα που δραστηριοποιούμαστε μας άφησε περιθώρια να σημειώσουμε υψηλές επιδόσεις ακόμη και μέσα στον κορωνοϊό».
Για τον κ. Μυλωνά, οι πιο διαχρονικές προκλήσεις στον τομέα του επιχειρείν στην Ελλάδα είναι η ελλιπής παιδεία, η έλλειψη κανόνων και η έλλειψη προδιαγραφών. «Στην Ελλάδα κάποια πράγματα γίνονται τυχαία, κάτι που ναι μεν μπορεί να λειτουργεί στη χώρα μας, όμως δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Μια χώρα οφείλει να προετοιμάζει το επιχειρείν της να ανταγωνιστεί διεθνώς τους αντίστοιχους επιχειρηματίες. Για να γίνει αυτό, πρέπει να τεθούν υψηλά στάνταρ, κάτι που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα». Από την πλευρά του ο κ. Σαΐτης έθιξε το θέμα του υγιούς ανταγωνισμού, όπου σύμφωνα με τον ίδιο οφείλει να ακολουθεί συγκεκριμένους θεσμοθετημένους κανόνες, με τον κ. Μυλωνά να δηλώνει πως ο αθέμιτος ανταγωνισμός στην Ελλάδα είναι κανόνας. «Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι επιχειρηματικότητα «ανάγκης». Ορισμένες επιχειρήσεις επιβιώνουν γιατί λειτουργούν αθέμιτα. Ο μόνος τρόπος είναι να τηρεί το κράτος τους κανόνες τους οποίους επιβάλλει. Αυτό δημιουργεί μία διάθεση ανομίας στην αγορά, καθώς και αθέμιτο ανταγωνισμό».
Τέλος, ο κ. Μυλωνάς δήλωσε πως οι μεγάλες αλλαγές τόσο με την περίοδο του κορωνοϊού όσο και τώρα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία γίνονται στο κομμάτι της τροφοδοσίας των εταιρειών. Για το ενεργειακό κομμάτι δήλωσε πως είναι ένα ερωτηματικό και μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό. «Σαν Alumil δεν μας επηρεάζει τόσο στην μετακύλιση του κόστους στα προϊόντα, αλλά διαπιστώνουμε ότι αυτή τη στιγμή τα κόστη, οι τιμές και οι δυσκολίες θα φρενάρουν την ανάπτυξη. Οι traders σε όλο τον κόσμο έχουν “τρελάνει” τις τιμές της ενέργειας, των μετάλλων και πολλών άλλων και έχουν ευνοηθεί πολύ από το χαμηλό κόστος του χρήματος. Ακόμη και στο θέμα του κορωνοϊού, θεωρούμε ότι θα ομαλοποιήσει τις γραμμές τροφοδοσίας», κατέληξε.