Επιχειρηματικά Πάρκα: Τα οφέλη για την αγορά και το επενδυτικό κλίμα
- 26/09/2022, 10:21
- SHARE
Την Παρασκευή αναμένεται η κατάθεση του ν/σ για τα επιχειρηματικά πάρκα, η διαβούλευση για το οποίο ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου.
Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί υπόψη των επιτροπών και στόχος είναι μέχρι 20/10 να ψηφιστεί στην Ολομέλεια. Έτσι θα γίνει ένα σημαντικό βήμα για την απορρόφηση των χρημάτων που έχει δεσμεύσει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή 63 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών και βιομηχανικών πάρκων.
Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη δημοσιευθεί η πρόσκληση της δράσης “Νέα Βιομηχανικά Πάρκα” για τον εκσυγχρονισμό και επέκταση υφιστάμενων βιομηχανικών πάρκων και την ανάπτυξη νέων. Η δράση θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Next Generation EU, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”.
Η ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Πάρκων στοχεύει:
(α) στην περιφερειακή ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης,
(β) στη βελτίωση των υποδομών, ιδιαίτερα σε περιοχές που παρουσιάζουν αναπτυξιακή υστέρηση και περιβαλλοντική υποβάθμιση,
(γ) στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης,
(δ) στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων,
(ε) στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων πέριξ ή πλησίον των συγκεκριμένων περιοχών,
(στ) στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας και ανάπτυξης και
(θ) στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε χαιρετισμό του στην 52η γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) αναφέρθηκε στις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι σήμερα στην ανάπτυξη βιομηχανικών πάρκων. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στα εγκαίνια, πριν από περίπου 15 ημέρες, του επιχειρηματικού πάρκου της ΕΤΒΑ στη ΒΙ.ΠΕ. Κοζάνης, που τελέστηκαν παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση και άλλων στελεχών της κυβέρνησης.
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, η ανάπτυξη του συγκεκριμένου επιχειρηματικού πάρκου -το μισό από το οποίο έχει ήδη προπωληθεί- αποφασίστηκε από την κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη το 1981 και εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2022, δηλαδή μετά από 41 χρόνια. “Ο χρόνος είναι χρήμα”, πρόσθεσε μιλώντας για τα οφέλη από τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Δεν «φρενάρουν» οι επενδύσεις το 2022, πάνε για νέο ρεκόρ
Προς όφελος της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, είναι και οι επενδύσεις που προσελκύει η χώρα. Το ρεκόρ 29 ετών που σημειώθηκε το 2021, έχει συνέχεια το 2022, καθώς ήδη στο στο α’ εξάμηνο, με την αύξηση 11% που σημειώθηκε, καταγράφεται ρεκόρ όλων των εποχών. Μάλιστα σύμφωνα με τον υπουργό, αν και υπήρχε ανησυχία για “φρενάρισμα” λόγω της νέας κρίσης, αυτό δεν επιβεβαιώνεται και συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι επενδύσεις, με ενδεικτικό παράδειγμα την επένδυση του κρατικού fund της Σιγκαπούρης στο Sani/Ikos που ανεβάζει την αξία του ομίλου Ανδρεάδη στα 2,3 δισ. ευρώ.
“Περιμένουμε πάρα πολύ μεγάλη ροή επενδύσεων το 2022 που δεν ξέρουμε που θα σταματήσει αλλά πάμε για ρεκόρ όλων των εποχών”, είπε χαρακτηριστικά μεταφέροντας επίσης την αισιοδοξία του μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Νέα Υόρκη με τον ιδρυτή του Bloomberg, ο οποίος έκανε και ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα εξαίροντας την αλλαγή του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα την τελευταία τριετία. Όπως εξήγησε, μόνο αν μεγαλώνει η πίτα της οικονομίας θα κερδίζουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – με μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα και επιτυγχάνοντας τους στόχους για μεγαλύτερη πίτα το κράτος μπορεί να προχωρήσει σε μεγαλύτερη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Με διαδικασία first call το πρόγραμμα για τα ηλιακά πάνελ
Εντωμεταξύ, όπως υπενθύμισε, τον Οκτώβριο ξεκινά το νέο πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ από το ΕΣΠΑ 2021-2027.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που έλαβε έγκριση και θα είναι η μοναδική χώρα που θα δαπανήσει χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ μέσα στο 2022. Πρόκειται για το πρόγραμμα 700 εκατ. ευρώ για την ανταγωνιστικότητα και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, χρήματα που θα διατεθούν με ελάχιστη γραφειοκρατία και σχεδόν καθόλου δικαιολογητικά, με διαδικασία first call, χωρίς αξιολόγηση. Στόχος είναι να δοθούν γρήγορα χρήματα για αλλαγή εξοπλισμού των επιχειρήσεων προς περισσότερο αποδοτικές ενεργειακά συσκευές, ώστε να υπάρχει μείωση στην κατανάλωση ρεύματος. Με τοποθέτηση ηλιακών πάνελ παραγωγής ενέργειας για ιδιοκατανάλωση οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος ενώ σε συνδυασμό με το πρόγραμμα του ΥΠΕΝ, άνω του 1 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, για πάνελ στα σπίτια με στόχο επίσης την ιδιοκατανάλωση, καλλιεργούνται προσδοκίες για ελάφρυνση του προϋπολογισμού με παράλληλη ενδυνάμωση των επιχειρήσεων με ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Τα λόγια και τα έργα
Πάντως από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, κάλεσε τα στελέχη των κομμάτων που βρέθηκαν στην γενική συνέλευση να κάνουν πράξη τις εξαγγελίες προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς διαπιστώνεται ότι στην υπερ100ετή ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ τα μέλη συμπεριφέρεται αναλόγως με το πώς τους συμπεριφέρονται οι κυβερνήσεις. Όπως είπε, τις τελευταίες δεκαετίες συμβαίνει το παράδοξο οι αρχηγοί των κομμάτων σε ποσοστό 80-90% να συμφωνούν με τα αιτήματα των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων, αλλά όταν γίνονται πρωθυπουργοί να διαφωνούν στο 105%. Έτσι, “το 2019 36,5% των επαγγελματιών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων ψήφισε στις εκλογές της συνομοσπονδίας ΝΔ, η οποία σήμερα είναι κυβέρνηση. Το 2015 36,5% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ…”.
Τα προβλήματα είναι τεράστια, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά που υπενθύμισε τους 9 άξονες πολιτικής που έστειλε στα κόμματα πριν την 86η ΔΕΘ. Τόνισε μεταξύ άλλων τα προβλήματα ρευστότητας, την αδυναμία πρόσβασης των ΜμΕ σε τραπεζική χρηματοδότηση, το λάθος που γίνεται με τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων ανάλογα με το αν έχουν παροχή ισχύος +/-35 kVA για τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα κ.α.. “Πρέπει να δούμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που άντεξαν μετά από 12 χρόνια και 3 αλλεπάλληλες κρίσεις” τόνισε και αναφέρθηκε επίσης στο νέο πτωχευτικό, που πρέπει να δίνει πραγματικά δεύτερη ευκαιρία αλλά και στα ληξιπρόθεσμα που συσσωρεύονται. Αναφορά έκανε μεταξύ άλλων και στο ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που έφερε στην Ελλάδα το Early Warning Europe (έγκαιρη προειδοποίηση και δεύτερη ευκαιρία για επιχειρήσεις σε κρίση), που αποτυπώνει και διευρύνει την έννοια της “ανθεκτικότητας” των επιχειρήσεων μπροστά σε επερχόμενους κινδύνους που απειλούν την βιωσιμότητά τους. Το πρόγραμμα έτρεξε, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και το ΕΕΑ και “επωφελήθηκαν πάνω από 1.000 επιχειρήσεις αλλά μπήκε ψευδεπίγραφα στο νόμο και στην ουσία δεν υφίσταται”.