Επιχειρηματικά βήματα σε χειμωνιάτικο φόντο
- 07/03/2014, 19:07
- SHARE
Η Χρύσα Αδρακτά «ξετυλίγει» στο fortunegreece.com το κουβάρι των Wooppers.
Ένα από τα αγαπημένα αξεσουάρ του χειμώνα που δεν λείπει από κανένα σπίτι και το οποίο δεν αποχωρίζονται σχεδόν ποτέ οι χρήστες τους, παρά μόνο όταν κοιμούνται, είναι αναμφίβολα οι παντόφλες.
Μαλακό υλικό, ζεστή επένδυση και άνετο περπάτημα είναι τα χαρακτηριστικά της παντόφλας που γίνεται αγαπητή με το πρώτο άγγιγμα. Πρόσφατα μια νέα μόδα δημιουργήθηκε στη χώρα μας με μεγάλη απήχηση στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό.
Η Χρύσα Αδρακτά μίλησε στο fortunegreece.com για την Wooppers και της χειροποίητες παντόφλες από οικολογικό μαλλί που ετοιμάζονται να «βαδίσουν» στην αγορά του Λονδίνου. Όπως τονίζει η ίδια η αγορά του Λονδίνου αφορά εξειδικευμένα design shops με τη λογική της λήψης παραγγελιών προσθέτοντας πως τα Wooppers δεν είναι εργοστάσιο παραγωγής παντόφλας άρα δεν αγγίζουν τα επίπεδα μαζικών εξαγωγών.
Διαβάστε ακόμη: Ρούχα που μας κάνουν… αόρατους!
Το έναυσμα για την ενασχόληση με την χειροποίητη παντόφλα ήρθε το 2012, όταν η Χρύσα μετά από πολλά χρόνια δουλειάς στο product design αποφάσισε να ακολουθήσει μια διαφορετική επαγγελματική προσέγγιση δημιουργώντας κάτι πιο προσωπικό. «Ξεκίνησα κοιτώντας αντικείμενα που σε μένα ήταν εξαιρετικά ευχάριστα για το χρώμα και την υφή τους δηλαδή αντικείμενα από felt. Felt είναι η μάλλινη τσόχα και felting η διαδικασία κατασκευής της από φυσικό μαλλί. Είναι μια τεχνική που δίνει πολλές δυνατότητες εφαρμογής σε χρηστικά αντικείμενα. Το αποτέλεσμα είναι φιλικό στο άγγιγμα και η χρωματική γκάμα απεριόριστη».
Κάνοντας μια έρευνα αγοράς παρατήρησε πως στην Ελλάδα τα παπούτσια για το σπίτι ήταν μάλλον υποτιμημένα σε έναν χώρο τον οποίο χρησιμοποιούμε για στιγμές ξεκούρασης, χαλάρωσης αλλά και δημιουργίας. Αντιλαμβάνεται λοιπόν ότι υπήρχε χώρος για ένα υπόδημα σε όμορφη φόρμα, με ευχάριστα χρώματα, που να δίνει απαλή αίσθηση και άνεση σε όποιον το φορά και μπαίνει στη ζωή της η Wooppers.
Παρεμπιπτόντως, η ονομασία Wooppers αποτελεί σύμπτυξη των λέξεων woollen slippers, μάλλινα παντοφλάκια στην αγγλική γλώσσα, και όπως μας λέει η Χρύσα το όνομα ταιριάζει απόλυτα στο προϊόν και είναι κοινοτικά κατοχυρωμένο.
Διαβάστε ακόμη: Η γραβάτα που δεν αποχωρίζονται οι Έλληνες
Για να έχει όμως μια ιδέα επιτυχία δεν αρκεί μόνο να την συλλάβει κάποιος. Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και η τεχνογνωσία. Η έμπνευση ήρθε από τη Μογγολία -χώρα στην οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον η τεχνική του felting- και στη συνέχεια ακολούθησαν η έρευνα και ο πειραματισμός.
«Πολλές φορές ήταν εκνευριστικό να νοιώθω ότι ξανα-ανακαλύπτω τον τροχό. Η τεχνική του felting είναι μια αρχαία τεχνική και ένα από τα ωραιότερα κομμάτια της πρώιμης εκπαίδευσής μου ήταν ένα βιντεοκλίπ που έδειχνε το πώς κατασκευάζουν felt οι Μογγόλοι για να το χρησιμοποιήσουν σαν οικοδομικό υλικό των γιούρτα (σπιτιών) τους».
Στην εν λόγω τεχνική το μαλλί τρίβεται με πράσινο σαπούνι και νερό, ώστε οι μικροσκοπικές ίνες στην επιφάνεια του να «δέσουν» μεταξύ τους, σχηματίζοντας μιας εξαιρετικής ποιότητας τσόχα. Στη συνέχεια, η τσόχα αυτή «φορμάρεται» γύρω από τα καλαπόδια ώστε να πάρει το κατάλληλο σχήμα.
Διαβάστε ακόμη: Η γενναιόδωρη δημιουργία της σχεδιάστριας Νατάσας Αθανασιάδου
Το επόμενο βήμα της Χρύσας ήταν να βελτιώσει σταδιακά την τεχνική της, να δώσει τη δική της πινελιά, «παντρεύοντας» τη χειρωνακτική μέθοδο, η οποία είναι χρονοβόρα και κουραστική, με το σύγχρονο design. «Wooppers για εμένα είναι μια υπόθεση που αναπτύσσεται εξελίσσεται και απορροφά όλο μου το ενδιαφέρον. Με τα Wooppers προσπαθώ να μετατρέψω τούφες μαλλιού σε ένα αντικείμενο που αρέσει όταν το κοιτάς, όταν το πιάνεις στα χέρια σου και φυσικά όταν το φοράς. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση έρχεται από την εκ νέου παραγγελία από τον ίδιο πελάτη».
Η διαφήμιση από στόμα σε στόμα αλλά και το ηλεκτρονικό κατάστημα έχουν οδηγήσει σε σημείο η ζήτηση να είναι μεγαλύτερη από τηn παραγωγή. Η λογική του e-shop φαίνεται να έχει αποδώσει καρπούς. «Εφ’ όσον δεν βασίζεται στο στοκ το wooppers.com είναι ένα διαφορετικό e-shop. Καθώς φτιάχνω για τον κάθε πελάτη το προσωπικό του ζευγάρι, κάποιος θα πρέπει να είναι διατεθειμένος και να δώσει το χρόνο ώστε τα Wooppers να παραχθούν γι’ αυτόν. Αν και με τους όρους του σύγχρονου μάρκετινγκ η αναμονή είναι αποτρεπτικός παράγοντας φαίνεται ότι για τα Wooppers η ιδέα δουλεύει».
Το κόστος για ένα ζευγάρι wooppers κυμαίνεται από 54 έως 63 ευρώ αναλόγως του μεγέθους. Ο χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή τους είναι, κατά μέσο όρο, δύο εβδομάδες και χρησιμοποιείται εισαγόμενο μαλλί από πρόβατο, ενώ στις προθέσεις της Χρύσας είναι να λανσάρει και τη σειρά NATURAL από ελληνικό μαλλί.
Το εργαστήριο παραγωγής βρίσκεται στα Βριλήσσια και οι ανάγκες του καλύπτονται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις από εξειδικευμένο προσωπικό. Στα άμεσα σχέδια είναι η δημιουργία καλύτερου στοκ για την κάλυψη των αναγκών όσων θέλουν να ψωνίσουν άμεσα και η επέκταση της συλλογής.