Επιχείρηση επιστροφής στην κανονικότητα
- 25/11/2015, 11:57
- SHARE
Τι σημαίνει η συνάντηση Στουρνάρα με Τσίπρα και Δραγασάκη – Διασφαλισμένες πλέον οι καταθέσεις.
Συντονισμένη προσπάθεια με στόχο η οικονομία να επιστρέψει στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν θα επιχειρήσει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, μετά από πρόσκληση του τελευταίου.
Το «μενού» της συνάντησης περιλάμβανε όλα τα θέματα που συμβάλουν στο να αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία των τραπεζών και της αγοράς, ώστε η οικονομία να επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς το ταχύτερο δυνατόν. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο γεύμα επικράτησε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα αποδεικνύοντας ότι πλέον, μετά την απομάκρυνση του Γιάννη Βαρουφάκη, έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με την ΤτΕ.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκαν οι εξελίξεις και η επόμενη ημέρα στον τραπεζικό τομέα, δεδομένης και της ασφαλούς πορείας της ανακεφαλαιοποίησης. Το στοίχημα πλέον είναι να επιστρέψουν οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων στις τράπεζες, ενώ το κοινό συμπέρασμα είναι ότι πλέον οι καταθέσεις είναι ασφαλείς.
Για την άρση των capital controls και οι τρεις συμφώνησαν ότι είναι εφικτή στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, αν ολοκληρωθούν οι παραπάνω εκκρεμότητες.
Ακόμη στη συνάντηση συζητήθηκε και το «καυτό» θέμα του Ασφαλιστικού, η επίλυση του οποίου αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ανοίξει και το ζήτημα ρύθμισης του χρέους, που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να επαναφέρει το waiver στα ελληνικά ομόλογα, ώστε αυτά να γίνουν επιλέξιμα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωτράπεζας.
Αυτό θα διευκολύνει και την επιστροφή της χώρας στις αγορές, η οποία θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της οικονομίας, την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης, στην επιστροφή καταθέσεων και την προσέλκυση περισσότερων επενδυτικών κεφαλαίων.
«Ασπίδα» για τις καταθέσεις από την Ε.Ε.
Στο μεταξύ προτάσεις για κοινή εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων στην ευρωζώνη παρουσίασε η Κομισιόν, παρά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας και άλλων χωρών, που φοβούνται «κοινοτικοποίηση» των προβλημάτων που έχουν μεμονωμένες τράπεζες.
Την τελική πρόταση της Κομισιόν παρουσίασε την Τρίτη στο Στρασβούργο, λίγη ώρα μετά την έγκρισή της από το κολέγιο των επιτρόπων, ο επίτροπος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Τζόναθαν Χιλ. Προκειμένου να τονίσει τον αυτονόητο χαρακτήρα της ρύθμισης, ο Χιλ επεσήμανε ότι αποτελεί τον τρίτο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης. Είναι δηλαδή το εύλογο βήμα μετά από τον ενιαίο μηχανισμό τραπεζικής εποπτείας, ο οποίος έχει ήδη συσταθεί, καθώς και την οδηγία εξυγίανσης των τραπεζών, η οποία έχει ψηφιστεί και βρίσκεται στο στάδιο ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών.
Σήμερα οι καταθέσεις στην ευρωζώνη προστατεύονται μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα, αλλά πρόκειται για αμιγώς εθνική εγγύηση. Με άλλα λόγια: εάν τυχόν χρεοκοπήσει μία ελληνική τράπεζα, οι καταθέτες αποζημιώνονται από ένα εθνικό ταμείο, δηλαδή ουσιαστικά από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες που καταβάλουν εισφορές στο ταμείο- ή από το κράτος. Τώρα η Κομισιόν θέλει να συνενώσει τα εθνικά ταμεία της ευρωζώνης σε έναν πανευρωπαϊκό “κουμπαρά”, ο οποίος θα ανοίγει κάθε φορά που αυτό κρίνεται απαραίτητο, οπουδήποτε στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν, η πλήρης υλοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού προστασίας των καταθέσεων θα ολοκληρωθεί το 2024 και σε τρία στάδια: σε ένα πρώτο βήμα ως το 2020, που ο Χιλ ονομάζει “αντασφάλιση”, τα εθνικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων λαμβάνουν χρήματα από τον κοινό “κουμπαρά” μόνο μέχρι ενός ορισμένου ποσού και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξαντλήσει τους πόρους που διαθέτουν.
Σε ένα δεύτερο στάδιο, που αποκαλείται “συν-ασφάλιση”, ο περιορισμός στο ποσό διατηρείται, αλλά εκλείπει η προϋπόθεση αξιοποίησης των ιδίων πόρων.
Τέλος, στην “πλήρη ασφάλιση”, στο τελευταίο στάδιο που υλοποιείται το 2024, ο ενιαίος μηχανισμός θα καλύπτει το 100% του ποσού άνευ όρων.