Επιδότηση επιτοκίου δανείων μέσω ΕΣΠΑ επιθυμεί η κυβέρνηση

Επιδότηση επιτοκίου δανείων μέσω ΕΣΠΑ επιθυμεί η κυβέρνηση

Την κυβερνητική άποψη μετέφερε στον επικεφαλής της ευρω-ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος ο Νίκος Δένδιας.

Την επιδότηση επιτοκίου των παλαιών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατά δύο ή τρεις μονάδες, μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αναζητά η ελληνική Κυβέρνηση.

Το θέμα έθεσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητάς Νίκος Δένδιας στον επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο και αντιπρόεδρο του ΕΛΚ Manfred Weber.

Η ανταπόκριση του κ. Βέμπερ ήταν θετική, όπως προκύπτει από πληροφορίες του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζήτησε μάλιστα να του δοθούν επιπλέον στοιχεία σχετικά με την ελληνική πρόταση.

Η επιδότηση των παλαιών επιχειρηματικών δανείων, μέσω της μείωσης του επιτοκίου απασχολεί ιδιαίτερα την ελληνική Κυβέρνηση που ψάχνει τρόπους για τη στήριξη των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες εξυπηρετούν μεν τα δάνειά τους αλλά καλούνται να καταβάλουν επιτόκιο υψηλότερο κατά 3-4 μονάδες από αυτό που καταβάλουν οι αντίστοιχες Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Υπολογίζεται, ότι το μέτρο αφορά σε περίπου 35.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν 100.000-125.000 άτομα, συνεισφέρουν 4% στο ΑΕΠ και κατά 7% στις εξαγωγές.

Μέχρι στιγμής πάντως, η Κομισιόν έχει απαντήσει αρνητικά στο ελληνικό αίτημα και για το λόγο αυτό ο κ. Δένδιας επιδιώκει να διαμορφώσει συμμαχίες για την επανεξέτασή του. Ήδη η γερμανική πλευρά έχει ταχθεί θετικά, ενώ το θέμα έχει συζητηθεί επίσης και με τον αρμόδιο Επίτροπο για τα Περιφερειακά Ταμεία Γιοχάνες Χάν.

Εκτός από το θέμα αυτό, η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει αίτημα για τη χρηματοδότηση μέσω των περιφερειακών ταμείων και των πέντε περιφερειών, όπως είναι το Ν. Αιγαίο, Αττική και Στερεά Ελλάδα, που δεν θεωρούνται επιλέξιμες γιατί κατατάσσονται στις ανεπτυγμένες περιοχές της ΕΕ.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα κριτήρια αξιολόγησης βασίζονται στα οικονομικά στοιχεία προ κρίσης με αποτέλεσμα για παράδειγμα η περιφέρεια Αττικής να βρίσκεται στο 110% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου σε ότι αφορά στην ανάπτυξη. Σημειώνεται, ότι το θέμα βάσει του χρονοδιαγράμματος που υπάρχει ήδη, θα εξεταστεί το 2017, ωστόσο η ελληνική πλευρά επιδιώκει να το θέσει προς συζήτηση νωρίτερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Ο «καυτός» Σεπτέμβρης των διαπραγματεύσεων

Στα 68 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο

ΕΝΦΙΑ έξι δόσεων – Όλες οι διορθώσεις