Επιφυλακτικός ο γερμανικός τύπος για τη συμφωνία
- 11/08/2015, 11:05
- SHARE
Πώς σχολιάζουν οι μεγάλες γερμανικές εφημερίδες την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Θετικά αλλά και επιφυλακτικά υποδέχθηκαν τη συμφωνία Ελλάδας – θεσμών τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ. Στις αναφορές τους κάνουν λόγο για θετικό βήμα, αλλά και για μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν καθώς και για λεπτομέρειες που παραμένουν ανοιχτές.
« Έπειτα από 18 ώρες συνεχούς διαπραγμάτευσης Ελλάδα και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας», γράφει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Ζeitung. H γερμανική εφημερίδα επικαλείται δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι παραμένουν ανοικτές «μόνο δύο ή τρεις μικρές λεπτομέρειες» στις συζητήσεις με τους δανειστές. «Οι εμπειρογνώμονες θα συζητήσουν σήμερα τις δράσεις προτεραιότητας που πρέπει να γίνουν από την ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες χρηματοδότησης», σημειώνει η FAZ.
«Συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές για τους δημοσιονομικούς στόχους», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Die Welt. «Οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα προχώρησαν . Η Αθήνα συμφώνησε με τους διεθνείς πιστωτές της σχετικά με τις δημοσιονομικές απαιτήσεις για τα επόμενα χρόνια», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.
Η οικονομική Handelsblatt, επικαλούμενη το ΑΠΕ ΜΠΕ, σημειώνει επίσης ότι «Ελλάδα και πιστωτές συμφώνησαν σε ένα μνημόνιο για το νέο πακέτο διάσωσης». Η εφημερίδα τονίζει ότι «μετά τη συμφωνία η Αθήνα θα πρέπει σύντομα να επιδείξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα – έστω και μικρό, γεγονός που δείχνει ότι ο προϋπολογισμός θα εφαρμοστεί χωρίς την επιβολή νέων μέτρων».
Το περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση σημειώνει : «Η Αθήνα ανακοινώνει την επίτευξη συμφωνίας για τα δημοσιονομικά. Συμφωνήθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές του προϋπολογισμού για τα επόμενα τρία χρόνια».
Η Sueddeutsche zeitung μεταδίδει ότι «η ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές σχετικά με το περίγραμμα της νέας σύμβασης» και προσθέτει : «Είναι ακόμα ασαφή σημαντικά σημεία, όπως το συνολικό ύψος των δανείων, το μέγεθος των επιμέρους πληρωμών, τα στοιχεία των τραπεζικών αναδιαρθρώσεων και των ιδιωτικοποιήσεων».
Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου πάντως «η γερμανική κυβέρνηση παραμένει επιφυλακτική». O υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD υποστήριξε ότι «θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις στην Αθήνα”. «Χρειάζεται να συζητηθεί διεξοδικά το νέο πρόγραμμα καθώς πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα πώς η Ελλάδα θα εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια για τον προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών.