Οι επίγειοι «παράδεισοι» του επιχειρείν
- 06/11/2014, 16:40
- SHARE
Το Top 10 των χωρών με τους ευνοϊκότερους όρους για τη δημιουργία και λειτουργία επιχειρήσεων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Πώς θα σας φαινόταν εάν χρειαζόσασταν μόλις 2,5 ημέρες χρόνο για όλα τα γραφειοκρατικά διαδικαστικά προκειμένου να πάρετε άδεια λειτουργίας για τη νέα επιχείρησή σας και σπαταλούσατε κατά μέσο όρο το πολύ 82 ώρες ετησίως απ’ τη ζωή σας για να διευθετήσετε τις φορολογικές σας υποθέσεις;
Όλα αυτά κι άλλα πολλά υφίστανται και τα προσφέρει απλόχερα η Σιγκαπούρη, που για ένατη συνεχή χρονιά κατακτά την πρώτη θέση στη φετινή -και 12η στη σειρά- λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις οικονομίες που είναι πιο φιλικές κι ευνοϊκές στο επιχειρείν.
Όχι τυχαία, στη δεύτερη θέση της φετεινής λίστας βρίσκεται άλλη μία χώρα της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, η Νέα Ζηλανδία. Ενώ στην τρίτη θέση φιγουράρει το Χονγκ Κονγκ, που έχει μεταξύ άλλων να υπερηφανεύεται για τη χαμηλή του εταιρική φορολογία.
Το Top10 συμπληρώνουν τέσσερις βορειο-ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Νορβηγία, Μεγάλη Βρετανία, Φινλανδία). Για πρώτη φορά στην πρώτη 20αδα μπαίνει και η Ελβετία, χάρη στην πρόσφατη θεσμοθέτηση μέτρων για την προστασία των μειοψηφικών μετόχων.
Η Ελλάδα κατάφερε να σκαρφαλώσει από την 65η στην 61η θέση και σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει διατηρήσει μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες του πολύπαθου ευρωπαϊκού νότου «ένα σταθερό ρυθμό μεταρρυθμίσεων». Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει να συμπεριλαμβάνεται στις προβληματικές οικονομίες…
Εάν θέλει πάντως να μιλήσει κανεις για τον ταχύτερο ρυθμό και μεγαλύτερο αριθμό μεταρρυθμίσεων, τότε θα πρέπει -κατά την Παγκόσμια Τράπεζα- να κοιτάξει προς την Υποσαχάρια Αφρική, όπου βρίσκονται 5 από τα συνολικά 10 πιο ευνοϊκά προς το επιχειρείν κράτη.
Από τα πιο εντυπωσιακά άλματα έχει κάνει φέτος το Μπενίν (στην 151η από την 167η θέση) και το Τογκό (149ο από 164ο). Καλές επιδόσεις στο επιχειρείν σημείωσε φέτος και το Τατζικιστάν στην Κεντρική Ασία (166η θέση από 175η). Στον αντίποδα, κακές επιδόσεις είχαν οι αναδυόμενες αγορές, με την Κίνα να κατατάσσεται στην 90η θέση, τη Βραζιλία στην 120η και την Ινδία στην 142η.
Όσο για τα… Τάρταρα της λίστας; Τη χειρότερη πεντάδα απαρτίζουν κατά σειρά το Τσαντ (185η θέση), το Νότιο Σουδάν (186), η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (187), η Λιβύη (188), ενώ τελευταία στην 189η θέση είναι η Ερυθραία.
Το Top10 της λίστας «Doing Business 2015: Going Beyond Efficiency»:
1. Σιγκαπούρη
2. Νέα Ζηλανδία
3. Χονγκ Κονγκ
4. Δανία
5. Κορέα
6. Νορβηγία
7. ΗΠΑ
8. Μεγάλη Βρετανία
9. Φινλανδία
10. Αυστραλία