Επιμένει ο Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Ράφα – Φόβος για εκατόμβες νεκρών

Επιμένει ο Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Ράφα – Φόβος για εκατόμβες νεκρών
epa06629922 (FILE) - Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu looks on during a government cabinet meeting held in the southern Negev Desert town of Dimona, Israel, 20 March 2018 (reissued 26 March 2018). Netanhyahu on 26 March 2018 was questioned by Israeli police for the second time over his role in the telecommunication company Bezeq Telecom Israel's corruption case. EPA/JIM HOLLANDER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα γίνει, λέει ο Νετανιάχου  

Ο ισραηλινός στρατός θα διεξαγάγει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, πόλη στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα κλειστά σύνορα του παλαιστινιακού θυλάκου με την Αίγυπτο, παρά τις διεθνείς ανησυχίες και προειδοποιήσεις, επανέλαβε χθες Πέμπτη ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ασκείται «διεθνής πίεση για να εμποδιστούμε να μπούμε στη Ράφα και να τελειώσουμε τη δουλειά», είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε άνδρες των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του. Πρόσθεσε πως απορρίπτει την πίεση και θα συνεχίσει να το κάνει.

«Θα μπούμε στη Ράφα», διαβεβαίωσε. «Θα ολοκληρώσουμε την εξάλειψη των ταγμάτων της Χαμάς. Θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και θα φέρουμε την ολοκληρωτική νίκη στον λαό του Ισραήλ και στο κράτος του Ισραήλ».

Στη Ράφα, που βομβαρδίζεται συνεχώς από τον στρατό του Ισραήλ, έχουν καταφύγει κάπου 1,5 εκατ. βίαια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, με άλλα λόγια το μεγαλύτερος μέρος του πληθυσμού του θυλάκου. Οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν σε ολοένα εντονότερο τόνο εναντίον ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης εκεί, καθώς θα προκαλούσε μεγάλο αριθμό απωλειών στις τάξεις των αμάχων.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Ντανιέλ Χαγκαρί, δήλωσε πως οι άμαχοι στη Ράφα θα μεταφερθούν αλλού σε συντονισμό με διεθνείς παράγοντες, σύμφωνα με την ψηφιακή εφημερίδα Times of Israel. Μίλησε για δημιουργία «ανθρωπιστικών νησίδων» στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου. Δεν διευκρίνισε πού ακριβώς σχεδιάζεται να μεταφερθούν, ούτε πότε, ούτε έδωσε χρονοδιάγραμμα της σχεδιαζόμενης επίθεσης στην πόλη.

Πυρά εναντίον πλήθους που περίμενε τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας – Τουλάχιστον 20 νεκροί

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι εκατό και πλέον τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από πυρά εναντίον πλήθους που περίμενε σε τοποθεσία διανομής τροφίμων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ενώ το Ισραήλ αρνήθηκε από την πλευρά του πως οι δυνάμεις του «επιτέθηκαν» στους συγκεντρωμένους.

Την ίδια ώρα, πλοίο φορτωμένο με 200 τόνους τρόφιμα αναμένεται στον θύλακο στα πρόθυρα του λιμού. Σύμφωνα με εξειδικευμένο ιστότοπο, βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της Λωρίδας της Γάζας σήμερα, την πρώτη ημέρα μεγάλης προσευχής αφότου άρχισε το ραμαζάνι.

Το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό, εκτιμώντας πως άνοιξαν πυρ «άρματα μάχης και ελικόπτερα» εναντίον ανθρώπων που περίμεναν να μοιραστεί αλεύρι στον κυκλικό κόμβο «Κουβέιτ», πολύ κοντά στην πόλη της Γάζας.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως δεν «επιτέθηκε» σε Παλαιστίνιους σε «σημείο διανομής βοήθειας» και διαβεβαίωσε πως «αναλύει» το «συμβάν» αυτό με «σοβαρότητα».

Ο ΟΗΕ φοβάται γενικευμένο λιμό στον παλαιστινιακό θύλακο υπό ισραηλινή πολιορκία, ειδικά στον δυσπρόσιτο βορρά, όπου εκτιμάται πως βρίσκονται σήμερα κάπου 300.000 άνθρωποι.

Σε βόρειους τομείς της Λωρίδας της Γάζας, οι κάτοικοι έχουν πλέον καθημερινά το βλέμμα και την ακοή στους αιθέρες, αναμένοντας τις ρίψεις τροφίμων, παρότι οι ποσότητες κάθε άλλο παρά επαρκούν. Καθώς τα δέματα με τα αλεξίπτωτα πλησιάζουν το έδαφος, τρέχουν ανάμεσα στα συντρίμμια με την ελπίδα πως θα προλάβουν να πάρουν έναν σάκο με τρόφιμα ή έτοιμα γεύματα.

Τη νύχτα, πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στον κυκλικό κόμβο «Κουβέιτ» περιμένοντας τα ελάχιστα φορτηγά με βοήθεια που φθάνουν ως εκεί έγιναν στόχων «ισραηλινών πυρών», ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι.

«Ο απολογισμός των θυμάτων που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο ας Σίφα αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, σε 20 νεκρούς και 155 τραυματίες», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Για «απευθείας πυρά των δυνάμεων κατοχής εναντίον κόσμου που ήταν συγκεντρωμένος στον κυκλικό κόμβο ‘Κουβέιτ’ και περίμενε την άφιξη φορτηγών με τρόφιμα» μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Μοχάμεντ Γουράμπ, διευθυντής του τμήματος επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο αυτό, το μεγαλύτερο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου είδε πτώματα και πολλούς τραυματίες από σφαίρες να μεταφέρονται σε ασθενοφόρα. 

Περιμένοντας το πρώτο πλοίο

Οι προσπάθειες να παραδοθεί περισσότερη βοήθεια στον θύλακο, όπου ο πληθυσμός αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη τροφίμων έπειτα από πέντε και πλέον μήνες πολέμου και πολιορκίας, επιταχύνονται.

Η βοήθεια μέσω χερσαίων οδών εισέρχεται -με το σταγονόμετρο- από την Αίγυπτο από τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα, αφού επιθεωρηθεί από τον ισραηλινό στρατό. Η ποσότητά της προφανώς δεν αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού (2,4 εκατ), εξ ου οι εκκλήσεις να ανοίξουν και άλλα περάσματα, για να φθάνουν τρόφιμα στον βορρά, και επίσης οι πρωτοβουλίες όπως οι αεροπορικές ρίψεις δεμάτων με τρόφιμα.

«Αφότου άρχισε ο πόλεμος κι ο κόσμος εκτοπίστηκε προς τον νότο, δεν είχαμε λάβει βοήθεια» και «περιπλανιόμαστε από νωρίς το πρωί με την ελπίδα ότι κάποιο αεροπλάνο θα ρίξει (τρόφιμα) με αλεξίπτωτα», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχλίς αλ Μάσρι, εκτοπισμένος, με ένα σακί αλεύρι στους ώμους στην Μπέιτ Λάχια.

Όλος ο κόσμος είναι «πεινασμένος κι εξαντλημένος», κυνηγάει να βρει κάτι «για τα παιδιά του», πρόσθεσε, κι οι αψιμαχίες δεν λείπουν.

Άλλη πρωτοβουλία, ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο, στην οποία πρωτοστατούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τέθηκε σε εφαρμογή την Τρίτη, όταν αναχώρησε πλοίο μισθωμένο από την ισπανική ΜΚΟ Open Arms, φορτωμένο με 200 τόνους τρόφιμα που προσέφερε η αμερικανική ΜΚΟ World Central Kitchen (WKC).

Κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο Marine Traffic, βρίσκεται ακόμα μερικές δεκάδες χιλιόμετρα ανοικτά του παλαιστινιακού θυλάκου, καθώς κινείται με πολύ μικρή ταχύτητα. Στο μεταξύ, ομάδα της WKC κατασκευάζει πλωτή προκυμαία, για να ξεφορτωθούν τα τρόφιμα που προορίζονται για τον πληθυσμό στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Ελπίζουμε να ξεφορτώσουμε τη βοήθεια μόλις είναι εφικτό να προσδεθεί το πλοίο, όμως υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που κάνουν περίπλοκη αυτή την επιχείρηση», δήλωσε χθες η πρόεδρος της WKC, η Έριν Γκορ, αναφερόμενη στο φορτίο των περίπου 300.000 έτοιμων γευμάτων.

«Ξέρουμε πως δεν είναι αρκετά (…) γι’ αυτό πρέπει να ανοίξουμε αυτόν τον διάδρομο και να υπάρχει συνεχής ροή πλοίων» με βοήθεια, πρόσθεσε η κυρία Γκορ, η οργάνωση της οποίας ανέφερε πως μίσθωσε δεύτερο σκάφος, για να μεταφέρει «εκατοντάδες τόνους» τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας. 

Ακόμη εφικτή η ανακωχή;

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος, χώρες που μεσολαβούν, προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μερικών εβδομάδων, που θα συνοδεύεται από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας και παλαιστινίων φυλακισμένων στο Ισραήλ και από αύξηση της βοήθειας.

Έναυσμα του πολέμου ήταν η άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε τομείς του νότιου Ισραήλ κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Κατά ισραηλινές πηγές, 130 όμηροι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας -εκ των οποίων όμως τουλάχιστον 32 πιστεύεται πως είναι νεκροί-, από τους 250 και πλέον που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζει, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, «τρομοκρατική» οργάνωση, και στις επιχειρήσεις που διεξάγει έκτοτε ο ισραηλινός στρατός έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 31.341 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς ανέφερε πως υπέβαλε στους μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ, οι οποίοι «ενημερώνουν τους Αμερικανούς», θέση που δείχνει την «ευελιξία» του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος όσον αφορά την «ανταλλαγή» ομήρων με κρατούμενους.

Η ίδια πηγή ωστόσο σημείωσε πως τα βασικά αιτήματα της Χαμάς δεν μεταβάλλονται, θέλει οριστική κατάπαυση του πυρός και «απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων» από «όλες τις κατοικημένες περιοχές» της Λωρίδας της Γάζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: