Επιμένει ο πληθωρισμός στα είδη πρώτης ανάγκης – Τα παραδείγματα
- 12/06/2023, 17:26
- SHARE
Για τους Ιταλούς τα μακαρόνια είναι ότι για τους Έλληνες η Φέτα. Στη γειτονική Ιταλία πάντως μια ομάδα καταναλωτών αποφάσισε να ξεκινήσει στις 22 Ιουνίου μια εβδομαδιαία εθνική απεργία και να μην αγοράζει ζυμαρικά διότι όπως δήλωσε ο Furio Truzzi, πρόεδρος της ομάδας Assoutenti «η τιμή των ζυμαρικών είναι δυσανάλογη με το κόστος παραγωγής.» Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της Ιταλικής Κυβέρνησης να μην παρέμβει στις τιμές.
Στην Ελλάδα, μέχρι το τέλος Ιουνίου υπάρχει το καλάθι του νοικοκυριού -παραμένει άγνωστο αν θα συνεχίσει να υφίσταται- ενώ η γαλλική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία τριών μηνών με αλυσίδες σούπερ μάρκετ και προμηθευτές για μείωση των τιμών σε εκατοντάδες βασικά και άλλα τρόφιμα, η οποία αναμένεται να παραταθεί μέχρι το καλοκαίρι. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, δήλωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με 75 παραγωγούς μετά από ενδείξεις ότι οι τιμές που πληρώνει η βιομηχανία για τις πρώτες ύλες μειώνονται. Σε αντίστοιχη κίνηση προτίθεται να προβεί και το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό των τροφίμων και τις ανατιμήσεις. Ενώ η Ισπανική Κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει τις φοροελαφρύνσεις στα βασικά τρόφιμα μέχρι να μειωθεί περαιτέρω το κόστος διαβίωσης.
Το πρόβλημα των ανατιμήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης δεν φαίνεται να ανακόπτεται. Αντιθέτως όπως είχε πει πρόσφατα ο επικεφαλής της METRO κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης «δεχόμαστε ανατιμήσεις, κυρίως στα εισαγόμενα προϊόντα, όμως είναι λιγότερες από παλαιότερα και σε αριθμό και σε ένταση». Σύμφωνα με τον ίδιο σε κάποιες κατηγορίες, όπως τα σπορέλαια, τα χαρτιά και τα προϊόντα με βάση το αγελαδινό γάλα, υπάρχουν μειώσεις τιμών κάτι που απέδωσε στην υποχώρηση της κατανάλωσης.
Η αύξηση των τιμών, η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και η στροφή των καταναλωτών στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχει αναγκάσει τους προμηθευτές επώνυμων προϊόντων να αυξήσουν τις προωθητικές τους ενέργειες. Τον Απρίλιο το ποσοστό των επωνύμων προϊόντων που πωλούνταν με κάποιους είδους προσφορά ή μέσω κάποιας προωθητικής ενέργειας ήταν στο 65,1% από 66,1% τον Μάρτιο, 66,9% τον Φεβρουάριο και 62,8% τον Ιανουάριο. Σε επίπεδο κατανάλωσης, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της NielsenIQ (YTD έως 30 Απριλίου 2023) οι πωλήσεις αυξήθηκαν μεν κατά 9,1%, ωστόσο η ανάπτυξη αυτή εξακολουθεί να είναι πληθωριστική, με τους όγκους να υποχωρούν, γύρω στο -3,5%.
Όμως το ανατιμητικό ράλυ δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Οι τιμές εμπορευμάτων όπως είναι η ζάχαρη, ο καφές και η σοκολάτα καταγράφουν σημαντική αύξηση πάνω από 20% από τις αρχές του χρόνου.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ τον Μάιο οι τιμές του καφέ robusta έφτασαν σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 1995. Η τιμή του καφέ Robusta αυξήθηκε 5,9% σε σχέση με τον Απρίλιο. Εξαιρουμένων των robusta, οι μέσες τιμές για άλλες ομάδες μειώθηκαν τον Μάιο. Το Colombian Milds και το Other Milds υποχώρησαν κατά 3,4% και 4,1%, στα 226,93 και 220,12 σεντς ΗΠΑ/λίβρα, αντίστοιχα.
Με την τιμή της ζάχαρης να έχει καταγράψει αύξηση 61%. Τον Μάρτιο, οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Τσεχία (98%), την Εσθονία (97%), την Πολωνία (82%), τη Γερμανία (72%) και τη Λετονία (70%), ενώ μικρότερες αλλά σημαντικές σημειώθηκαν σε Ουγγαρία (17%), Λουξεμβούργο (19%), Βέλγιο (35%), Βουλγαρία (36%) και Ιρλανδία (37%).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: