Επιμένει η πανδημία στην Ευρώπη- Ανησυχία των επιστημόνων για τις μεταλλάξεις
- 22/01/2021, 08:59
- SHARE
Παραμένει απειλητική η σκιά του κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη, με τις επιστημονικές αβεβαιότητες να ενισχύονται εξαιτίας της διασποράς των μεταλλάξεών του. Η Πορτογαλία, όπου χθες κατεγράφη για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα ρεκόρ θανάτων από COVID-19 (221) και η αύξηση των κρουσμάτων παραμένει ανεξέλεγκτη, αποφάσισε το ολοκληρωτικό κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντόνιο Κόστα, σε συνέντευξη Τύπου, απέδωσε την επιδημιολογική έκρηξη στις υπερμεταδοτικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τη νεολαία, που ασφυκτιά από την παράταση των περιοριστικών μέτρων, δεσμεύθηκε ότι θα προσφέρονται σε όλους τους φοιτητές δύο γεύματα ημερησίως, με συμβολικό τίμημα 1 ευρώ, αλλά και οικονομικό βοήθημα στην περίπτωση που θέλουν να προστρέξουν σε ψυχολόγο για να αντιμετωπίσουν τα ψυχικά προβλήματα που τους προκαλούν τα παρατεταμένα lockdowns, τα κλειστά πανεπιστήμια και η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας. Την ίδια στιγμή, η γαλλική κυβέρνηση θα διατηρήσει κλειστά και όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας.
Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «είναι πολύ πρόωρο» να πει κανείς αν τελικά θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα την άνοιξη, τονίζοντας ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές, μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των τεσσάρων ομάδων προτεραιότητας στα μέσα Φεβρουαρίου. Άλλωστε, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για την επιδημιολογική εικόνα της Αγγλίας, το τρίτο lockdown δεν επηρέασε ιδιαίτερα τον ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού, τουλάχιστον κατά το πρώτο δεκαήμερο από την εφαρμογή του, αν και καταγράφεται μία ασθενική μείωση του λεγόμενου δείκτη θετικότητας.
Σε μία άλλη εξέλιξη, η Ουγγαρία έγινε η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και του ρωσικού Sputnik -5. Την ίδια στιγμή, Ούγγροι αξιωματούχοι βρίσκονται στην Κίνα προκειμένου να διαπραγματευθούν την αγορά ενός εκατομμυρίου δόσεων του κινεζικού εμβολίου που παρασκευάζεται από την κρατική φαρμακοβιομηχανία Sinopharm. To κινεζικό εμβόλιο ήδη χορηγείται στη Σερβία, ενώ και η Βοσνία προσανατολίζεται στην ίδια επιλογή. Ταυτόχρονα, η Ε.Ε., αναφέρει το πρακτορείο Reuters, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξασφαλίσει ειδικές σύριγγες (χαμηλού νεκρού χώρου) που θα επιτρέψουν την εξαγωγή έκτης δόσης από τα φιαλίδια εμβολίου της Pfizer, ώστε να καταστεί δυνατός ο έγκαιρος εμβολιασμός, κατά το δυνατόν, περισσότερων Ευρωπαίων.
Στη δίνη της πανδημίας βρίσκεται πλέον και το Ντουμπάι. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού κατέστησε αναγκαία την αναβολή όλων των προγραμματισμένων χειρουργείων για ένα τουλάχιστον μήνα. Επίσης απαγορεύθηκε η ζωντανή μουσική σε οποιονδήποτε χώρο, από ξενοδοχεία μέχρι μπιτς μπαρ.
Τέλος, πυρκαγιά στο Serum Institute of India, τη μεγαλύτερη μονάδα παρασκευής εμβολίων κατά της COVID-19 στον κόσμο, στην Πούνε της δυτικής Ινδίας, προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, η φονική πυρκαγιά δεν θα επηρεάσει την παρασκευή του Covishield, όπως ονομάζεται το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ινδία.