Επιπλέον μέτρα 3,6 δίσ. ευρώ μέχρι το 2018 ζητάει το ΔΝΤ

Επιπλέον μέτρα 3,6 δίσ. ευρώ μέχρι το 2018 ζητάει το ΔΝΤ

Το ταμείο αναμένεται να κρατήσει σκληρή στάση κατά την αξιολόγηση.

Το ΔΝΤ αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της αξιολόγησης, ειδικά από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποδεχθεί τον ρόλο του για να υπάρξει πρόγραμμα, όπως ζητούσε η Ευρωζώνη.  Μπορεί η Κριστίν Λαγκάρντ να μην ξεκαθάρισε αν το Ταμείο θα συμμετέχει με χρήματα στο νέο πακέτο για την Ελλάδα, καθώς θέτει συγκεκριμένους όρους, όμως οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα δώσουν τη γραμμή από την πρώτη μέρα της άφιξης τους στην Ελλάδα.

Εκτός από το ασφαλιστικό, «καυτό» ζήτημα είναι και το θέμα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού με νέα μέτρα.

Αρχικά η κυβέρνηση από την πλευρά της «βλέπει» υπεραπόδοση του προϋπολογισμού που οδηγεί σε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα από το 2015, όμως οι θεσμοί δεν φαίνεται να συμμερίζονται αυτή την αισιοδοξία και θεωρούν ότι υπάρχει «κενό» που πρέπει να αντιμετωπισθεί με νέα μέτρα από το 2016. Το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να αξιώσει ακόμη περισσότερα μέτρα ακόμη και για το 2016 είναι ορατό καθώς για το Ταμείο, το να επιτευχθούν οι βασικοί δημοσιονομικοί στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι μείζον ενόψει της συζήτησης για το χρέος.

Το ύψος των μέτρων προσδιορίζεται σε 1,8 δισ. ευρώ για το 2016 (1% του ΑΕΠ) και 1,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2017 και 2018.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το ΔΝΤ θεωρεί ότι θα πρέπει οι νέες παρεμβάσεις να προέλθουν από τις συντάξεις, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να περικόψει μισθούς και η οικονομία δεν αντέχει άλλους φόρους.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν και το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών, γενικότερα, έχουν εκτιμήσεις που φέρνουν σχεδόν στο μισό το δημοσιονομικό κενό του 2016 (κοντά στα 900 εκατ. ευρώ) και εμφανίζονται περισσότερο διαλλακτικοί από το Ταμείο.

Στην κυβέρνηση διαπιστώνουν ότι το ΔΝΤ τηρεί αρκετά «σκληρή στάση», ενώ αυτό είναι κάτι που προβληματίζει και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς φοβούνται ότι μπορεί να έχει εξίσου σκληρή θέση και στο θέμα του χρέους.