Επίσημα ο Μαρκ Ρούτε νέος επικεφαλής του NATO

Επίσημα ο Μαρκ Ρούτε νέος επικεφαλής του NATO
People are celebrating the 25th anniversary of Poland joining NATO in Krakow, Poland, on March 12, 2024. There are currently 32 member states in NATO. Poland joined the North Atlantic Treaty Organization on March 12, 1999. On the occasion of the anniversary, a ceremony is taking place on the Main Square, with the participation of the Polish army and a military band. (Photo by Klaudia Radecka/NurPhoto) (Photo by Klaudia Radecka / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ο μοναδικός του αντίπαλος για τη θέση, ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εγκατέλειψε την κούρσα.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ επέλεξαν την Τετάρτη τον τωρινό Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, ως τον επόμενο γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο διορισμός του Ρούτε κατέστη τυπική διαδικασία, αφού ο μοναδικός του αντίπαλος για τη θέση, ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εγκατέλειψε την κούρσα, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει έδαφος.

Ο Ρούτε θα αντικαταστήσει τον Γενς Στόλτενμπεργκ στον ρόλο του επικεφαλής του ΝΑΤΟ και πρόκειται να αναλάβει τη θέση του την 1η Οκτωβρίου.

Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος υπηρέτησε επί δέκα χρόνια ως επικεφαλής της Συμμαχίας, ανέφερε σε ανάρτησή του στο X « Μαρκ είναι ένας πραγματικός υπερατλαντιστής, ισχυρός ηγέτης και δημιουργός συναίνεσης. Του εύχομαι κάθε επιτυχία καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε το ΝΑΤΟ. Ξέρω ότι αφήνω το ΝΑΤΟ σε καλά χέρια».

Βιογραφικό

Ο Μαρκ Ρούτε,είναι σφοδρός επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας, ο οποίος έχει εξασκήσει την ικανότητά του να επιτυγχάνει συναινέσεις στη διάρκεια των σχεδόν 14 ετών που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ολλανδίας.

Ο 57χρονος Ρούτε αποτελεί μία από τις κινητήριες δυνάμεις της στρατιωτικής υποστήριξης της Ευρώπης προς την Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας, και τονίζει ότι η ήττα της Μόσχας στο πεδίο της μάχης είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ειρήνης στην Ευρώπη.

Η άποψή του έχει επηρεαστεί πολύ από την κατάρριψη αεροσκάφους πάνω από την Ουκρανία το 2014, για την οποία η Ολλανδία κατηγορεί τη Ρωσία. Τα 196 από τα 298 θύματα της τραγωδίας αυτής ήταν Ολλανδοί.

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι ισχυρό για να αντιταχθεί στη Ρωσία και οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με αφέλεια τη Μόσχα, έχει δηλώσει ο Ρούτε.

«Δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία, αν δεν τον σταματήσουμε τώρα. Ο πόλεμος είναι πιο μεγάλος από την Ουκρανία. Αφορά τη διατήρηση του διεθνούς κράτους δικαίου», είχε τονίσει στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2022, επτά μήνες μετά τη ρωσική εισβολή.

Ο Ρούτε ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ολλανδίας το 2010 και έχει γίνει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας. Πέρυσι ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί από την εγχώρια πολιτική σκηνή.

Μέχρι την κατάρριψη της πτήσης MH17 ασχολούταν κυρίως με την εσωτερική πολιτική της Ολλανδίας, όμως η τραγωδία τον ώθησε να στραφεί περισσότερο στη διεθνή πολιτική σκηνή και να αναλάβει σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις για την μετανάστευση, το χρέος και την απάντηση στην πανδημία covid-19.

Υπό την ηγεσία του η Ολλανδία αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ της, με βάση τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, ενώ προσέφερε μαχητικά αεροσκάφη F-16, πυροβολικό, drones και πυρομαχικά στο Κίεβο, ενώ επένδυσε πολύ στην άμυνά της.

Ο Μαρκ Ρούτε θα αναλάβει την ηγεσία του ΝΑΤΟ μετά την αποχώρηση του Γενς Στόλτενμπεργκ τον Οκτώβριο, έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία.

Υπό τον Στόλτενμπεργκ, που ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας λίγους μήνες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, το ΝΑΤΟ έχει αποκτήσει νέα μέλη: το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Ατλαντικοί δεσμοί

Ο Ρούτε, που στις 2 Ιουλίου θα παραδώσει τα ηνία στη νέα ολλανδική κυβέρνηση, έχει ζήσει όλη τη ζωή του στη Χάγη και είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα του άρεσε να ασχοληθεί με τη διδασκαλία μετά την αποχώρησή του από την πολιτική. Όμως αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία ως αιτία για την επιδίωξή του να αποκτήσει διεθνές πόστο.

Είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο είχε συναντήσει πριν πέντε χρόνια στο Κίεβο.

«Ήταν ξεκάθαρο ακόμη και τότε: αυτός ο άνθρωπος έχει μια αποστολή (…) Είμαι πεπεισμένος ότι η επιτυχία της Ουκρανίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην νοοτροπία που είχε υιοθετήσει από την αρχή», δήλωσε ο Ρούτε τον Απρίλιο.

Παρά το γεγονός ότι προειδοποιεί για την απειλή που αποτελεί ο Πούτιν, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν είναι τόσο ισχυρός όσο μοιάζει.

«Δεν υπερτιμάτε τις νοητικές ικανότητες του Πούτιν. Έχω μιλήσει πολύ μαζί του. Δεν είναι ένας ισχυρός άνδρας», είχε επισημάνει σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου τον Απρίλιο.

Ο Ρούτε ηγήθηκε πέρυσι ενός διεθνούς συνασπισμού που έχει στόχο την παράδοση F-16 στην Ουκρανία και την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων. Εξάλλου τους τελευταίους μήνες στην πρωθυπουργία υπέγραψε 10ετή αμυντική συμφωνία με την Ουκρανία, εγγυώμενος τη στήριξη της Ολλανδίας στο Κίεβο.

Ο Ρούτε έχει οικοδομήσει καλές σχέσεις με πολλούς πολιτικούς στη Βρετανία και τις ΗΠΑ και θεωρείται ευρέως ότι είναι ο πιο ικανός Ευρωπαίος πολιτικός για να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιο για την επανεκλογή του.

Η εμπειρία του μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη, καθώς η ενδεχόμενη επιστροφή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια πέρυσι ο Ρούτε είχε δηλώσει ότι οι ηγέτες θα πρέπει να σταματήσουν «να γκρινιάζουν και να παραπονιούνται για τον Τραμπ» και να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα και την παραγωγή πυρομαχικών, ανεξαρτήτως του ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: