Επίσημα πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Κιρ Στάρμερ – Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

Επίσημα πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Κιρ Στάρμερ – Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης
Photo: AFP
Ο πρώτος πρωθυπουργός των Εργατικών μετά από 14 χρόνια.

Ο Κιρ Στάρμερ είναι επίσημα ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασίλειου μετά από τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής στο παλάτι του Μπάκιγχαμ με τον βασιλιά Κάρολο Γ’.

Ο βασιλιάς ζητήσε από τον Στάρμερ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Η συνάντηση ακολούθησε τη μεγάλη νίκη που κατέγραψαν στις εθνικές εκλογές της Πέμπτης οι Εργατικοί του Στάρμερ και τη συντριπτική ήττα του Ρίσι Σούνακ και των Συντηρητικών (Τόρις).

Ο Στάρμερ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός των Εργατικών μετά από 14 χρόνια.

Μετά από τη συνάντηση με τον Κάρολο,  ο Στάρμερ μετέβη στην Ντάουνινγκ Στριτ 10, στην πρωθυπουργική κατοικία της χώρας.

Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

Σε δηλώσεις του -μεταξύ άλλων- ο νέος ηγέτης της Βρετανίας είπε πως «η αλλαγή δεν γίνεται σε μια νύχτα, θα χρειαστεί χρόνος. Όμως η δουλειά θα αρχίσει αμέσως. Όλοι θα έχετε το δικαίωμα να σας φέρονται με σεβασμό».

Ακόμα, σημείωσε προς τους Βρετανούς πολίτες «θα φροντίσουμε να έχετε φθηνή ενέργεια. Θα δημιουργήσουμε εκ νέου υποδομές, θα δώσουμε ελπίδα στους εργαζόμενους και τις οικογένειες της εργατικής τάξης για να ξαναχτίσουν τις ζωές τους».

«Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτού του έθνους ήταν πάντα η ικανότητά μας να πλέουμε σε πιο ήρεμα νερά. Και όμως αυτό εξαρτάται από τους πολιτικούς, ιδίως από εκείνους που υποστηρίζουν τη σταθερότητα και τη μετριοπάθεια όπως εγώ, αναγνωρίζοντας πότε πρέπει να αλλάξουμε πορεία. Για πάρα πολύ καιρό τώρα κάναμε τα στραβά μάτια, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι ήταν ανασφαλείς. Από τώρα και στο εξής έχετε μια κυβέρνηση απαλλαγμένη από δόγματα, που καθοδηγείται μόνο από την αποφασιστικότητα να υπηρετήσει το συμφέρον σας» σημείωσε στην ομιλία του ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Είναι σίγουρα ξεκάθαρο σε όλους ότι η χώρα μας χρειάζεται μια μεγαλύτερη επανεκκίνηση, να ανακαλύψει εκ νέου ποιοι είμαστε, διότι ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρές είναι οι καταιγίδες της ιστορίας, ένα από τα μεγαλύτερα ισχυρά στοιχεία αυτού του έθνους ήταν ανέκαθεν η ικανότητά μας να κινηθούμε σε πιο ήρεμα νερά», δήλωσε.

«Αυτό εξαρτάται από τους πολιτικούς, ιδιαίτερα αυτούς που τάσσονται υπέρ της σταθερότητας και της μετριοπάθειας, όπως εγώ».

«Μας δώσατε μια ξεκάθαρη εντολή. Και θα τη χρησιμοποιήσουμε για να επιφέρουμε την αλλαγή», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: