Επίσημο: Το Ισραήλ σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα – «Λάδι στη φωτιά» της Μέσης Ανατολής

Νασραλα
Photo: Shutterstock
Το επιβεβαίωσε η οργάνωση του Λιβάνου, που τόνισε πως θα συνεχίσει τη μάχη της κατά του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε, μετά από τις σχετικές ανακοινώσεις που έκανε νωρίτερα μέσα στη μέρα το Ισραήλ.

Η ομάδα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα συνεχίσει τη μάχη της κατά του Ισραήλ «για την υποστήριξη της Γάζας και της Παλαιστίνης και για την υπεράσπιση του Λιβάνου και του ακλόνητου και έντιμου λαού του».

«Ο Νασράλα ενώθηκε με τους μεγάλους, αθάνατους μάρτυρες συντρόφους του, την πορεία των οποίων οδήγησε για σχεδόν τριάντα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων τους οδήγησε από νίκη σε νίκη» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Ισραήλ δήλωσε νωρίτερα το Σάββατο ότι σκότωσε τον Νασράλα σε αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού μια ημέρα νωρίτερα.

Η τηλεόραση Al-Manar της Χεζμπολάχ άρχισε να μεταδίδει στίχους του Κορανίου μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Νασράλα.

Η αντίδραση της Χαμάς

Μετά τη δολοφονία του Νασράλα, η παλαιστινιακή Χαμάς υπογράμμισε ότι ο θάνατός του θα τροφοδοτήσει μόνο τον αγώνα κατά του Ισραήλ.

«Τα εγκλήματα και η δολοφονία από την κατοχή θα αυξήσουν μόνο την αποφασιστικότητα και την επιμονή της αντίστασης στην Παλαιστίνη και το Λίβανο να προχωρήσουν με όλη τους τη δύναμη, τη γενναιότητα και την υπερηφάνεια στα βήματα των μαρτύρων… και να συνεχίσουν το δρόμο της αντίστασης μέχρι τη νίκη και την απόλυση της κατοχής», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

«Επαναβεβαιώνουμε την απόλυτη αλληλεγγύη μας και τη θέση μας με τους αδελφούς της Χεζμπολάχ και της Ισλαμικής Αντίστασης στο Λίβανο, οι οποίοι λαμβάνουν μέρος στη μάχη της πλημμύρας της Αλ Άκσα για να υπερασπιστούν το τέμενος Αλ Άκσα, μαζί με το λαό μας και την αντίστασή μας», πρόσθεσε η Χαμάς.

Η Ισλαμική Τζιχάντ, μια άλλη παλαιστινιακή ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν, ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Αργά ή γρήγορα, οι δυνάμεις αντίστασης στο Λίβανο, την Παλαιστίνη και την περιοχή θα κάνουν τον εχθρό να πληρώσει το τίμημα των εγκλημάτων του και να γευτεί την ήττα για όσα έκαναν τα αμαρτωλά χέρια του».

Ποιός ήταν ο Νασράλα

Μεταξύ των υποστηρικτών του, ο Νασράλα επαινέθηκε επειδή στάθηκε απέναντι στο Ισραήλ και αψήφησε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για τους εχθρούς, ήταν επικεφαλής μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και αντιπρόσωπος της σιιτικής ισλαμιστικής θεοκρατίας του Ιράν στη διαμάχη της για επιρροή στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, όταν χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν και δεκάδες σκοτώθηκαν, όταν οι συσκευές επικοινωνίας τους εξερράγησαν σε μια προφανή ισραηλινή επίθεση την περασμένη εβδομάδα, η μάχη αυτή άρχισε να στρέφεται εναντίον της ομάδας του.

Απαντώντας στις επιθέσεις στο δίκτυο επικοινωνιών της Χεζμπολάχ σε ομιλία του στις 19 Σεπτεμβρίου, ο Νασράλα ορκίστηκε να τιμωρήσει το Ισραήλ.

«Αυτή είναι μια αναμέτρηση που θα έρθει, η φύση της, το μέγεθός της, πώς και πού;Αυτό είναι σίγουρα αυτό που θα κρατήσουμε για τον εαυτό μας και στον στενότερο κύκλο ακόμη και μέσα μας», είπε.

Έκτοτε δεν είχε εκφωνήσει ομιλία σε ραδιοτηλεοπτική εκπομπή.

Το Ισραήλ έχει εν τω μεταξύ κλιμακώσει δραματικά τις επιθέσεις του, σκοτώνοντας αρκετούς ανώτερους διοικητές της Χεζμπολάχ σε στοχευμένα πλήγματα και εξαπολύοντας μαζικούς βομβαρδισμούς σε περιοχές του Λιβάνου που ελέγχονται από τη Χεζμπολάχ, από τους οποίους έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι.

Η άνοδος στην εξουσία

Αναγνωρισμένος ακόμη και από τους εχθρούς του ως ικανός ρήτορας, οι ομιλίες του Νασράλα παρακολουθούνταν από φίλους και εχθρούς.

Φορώντας το μαύρο τουρμπάνι ενός σαγίντ, δηλαδή ενός απογόνου του Προφήτη Μωάμεθ, ο Νασράλα χρησιμοποιούσε τις ομιλίες του για να συσπειρώσει τη βάση της Χεζμπολάχ αλλά και για να διατυπώσει προσεκτικά διαβαθμισμένες απειλές, κουνώντας συχνά το δάχτυλό του.

Έγινε γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ το 1992 σε ηλικία μόλις 35 ετών, το δημόσιο πρόσωπο μιας κάποτε σκοτεινής ομάδας που ιδρύθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν το 1982 για να πολεμήσει τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής.

Το Ισραήλ σκότωσε τον προκάτοχό του σε επίθεση με ελικόπτερο. Ο Νασράλα ηγήθηκε της Χεζμπολάχ όταν οι αντάρτες της έδιωξαν τελικά τις ισραηλινές δυνάμεις από τον νότιο Λίβανο το 2000, τερματίζοντας μια 18ετή κατοχή.

Η σύγκρουση με το Ισραήλ καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την ηγεσία του. Ανακήρυξε τη «Θεία Νίκη» το 2006 αφού η Χεζμπολάχ διεξήγαγε 34 ημέρες πολέμου με το Ισραήλ, κερδίζοντας τον σεβασμό πολλών απλών Αράβων που είχαν μεγαλώσει βλέποντας το Ισραήλ να νικά τους στρατούς τους.

Αλλά έγινε μια όλο και πιο διχαστική φιγούρα στον Λίβανο και στον ευρύτερο αραβικό κόσμο, καθώς η περιοχή επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ διευρύνθηκε στη Συρία και πέραν αυτής, αντανακλώντας την εντεινόμενη σύγκρουση μεταξύ του σιιτικού Ιράν και των συμμαχικών με τις ΗΠΑ σουνιτικών αραβικών μοναρχιών στον Κόλπο.

Ενώ ο Νασράλα περιέγραψε την εμπλοκή της Χεζμπολάχ στη Συρία -όπου πολέμησε προς υποστήριξη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου- ως εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών, οι επικριτές κατηγόρησαν την ομάδα ότι έγινε μέρος μιας περιφερειακής θρησκευτικής σύγκρουσης.

Στο εσωτερικό της χώρας, οι επικριτές του Νασράλα είπαν ότι ο περιφερειακός τυχοδιωκτισμός της Χεζμπολάχ επέβαλε ένα δυσβάσταχτο τίμημα στον Λίβανο, οδηγώντας τους άλλοτε φιλικούς Άραβες του Κόλπου να αποφεύγουν τη χώρα – ένας παράγοντας που συνέβαλε στην οικονομική κατάρρευση του 2019.

Στα χρόνια που ακολούθησαν τον πόλεμο του 2006, ο Νασράλα περπάτησε σε τεντωμένο σχοινί πάνω από μια νέα σύγκρουση με το Ισραήλ, συσσωρεύοντας ιρανικούς πυραύλους σε έναν προσεκτικά μετρημένο διαγωνισμό απειλής και αντι-απειλής.

Ο πόλεμος στη Γάζα, που πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, προκάλεσε τη χειρότερη σύγκρουση της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ από το 2006, κοστίζοντας στην ομάδα εκατοντάδες μαχητές της, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων διοικητών.

Μετά από χρόνια εμπλοκής αλλού, η σύγκρουση έθεσε εκ νέου στο επίκεντρο την ιστορική μάχη της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ.

«Είμαστε εδώ και πληρώνουμε το τίμημα για το μέτωπο της υποστήριξής μας προς τη Γάζα και τον παλαιστινιακό λαό και την υιοθέτηση της παλαιστινιακής υπόθεσης», δήλωσε ο Νασράλα στην ομιλία της 1ης Αυγούστου.

Ο Νασράλα μεγάλωσε στη φτωχή συνοικία Καραντίνα της Βηρυτού. Η οικογένειά του κατάγεται από την Μπαζουριγιέ, ένα χωριό στον κυρίως σιιτικό νότο του Λιβάνου, το οποίο αποτελεί σήμερα την πολιτική καρδιά της Χεζμπολάχ.

Ήταν μέλος μιας γενιάς νεαρών σιιτών του Λιβάνου των οποίων οι πολιτικές προοπτικές διαμορφώθηκαν από την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν το 1979.

Πριν ηγηθεί της ομάδας, συνήθιζε να περνάει τις νύχτες του με αντάρτες της πρώτης γραμμής που πολεμούσαν τον κατοχικό στρατό του Ισραήλ. Ο έφηβος γιος του, Χάντι, πέθανε στη μάχη το 1997, μια απώλεια που του έδωσε νομιμοποίηση στον πυρήνα των σιιτών ψηφοφόρων του στο Λίβανο.

Ισχυροί εχθροί

Καθώς οι περιφερειακές εντάσεις κλιμακώνονταν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, ο Νασράλα απηύθυνε μια ελάχιστα συγκαλυμμένη προειδοποίηση στα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, λέγοντάς τους: «Έχουμε προετοιμαστεί για τους στόλους με τους οποίους μας απειλείτε».

Το 2020, ο Νασράλα ορκίστηκε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα φύγουν από την περιοχή μέσα σε φέρετρα μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανικό χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ιράκ.

Εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στη Σαουδική Αραβία για την ένοπλη επέμβασή της στην Υεμένη, όπου, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων, το Ριάντ προσπάθησε να ανατρέψει τους Χούθι που είναι προσκείμενοι στο Ιράν.

Καθώς οι περιφερειακές εντάσεις αυξήθηκαν το 2019 μετά από μια επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα πρέπει να σταματήσουν τον πόλεμο στην Υεμένη για να προστατευθούν.

«Μην ποντάρετε σε έναν πόλεμο εναντίον του Ιράν, γιατί θα σας καταστρέψουν», είπε σε ένα μήνυμα που απευθυνόταν στο Ριάντ.

Επί των ημερών του Νασράλα, η Χεζμπολάχ έχει επίσης συγκρουστεί με αντιπάλους στο εσωτερικό του Λιβάνου.

Το 2008, κατηγόρησε τη λιβανέζικη κυβέρνηση -που τότε υποστηριζόταν από τη Δύση και τη Σαουδική Αραβία- ότι κήρυξε πόλεμο προχωρώντας στην απαγόρευση του εσωτερικού δικτύου επικοινωνίας της ομάδας του. Ο Νασράλα ορκίστηκε να «κόψει το χέρι» που προσπάθησε να το διαλύσει.

Αυτό προκάλεσε τετραήμερο εμφύλιο πόλεμο που έφερε τη Χεζμπολάχ αντιμέτωπη με σουνίτες και δρούζους μαχητές και τη σιιτική ομάδα να καταλαμβάνει τη μισή πρωτεύουσα Βηρυτό.

Αρνήθηκε σθεναρά οποιαδήποτε ανάμειξη της Χεζμπολάχ στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ αλ-Χαρίρι το 2005, μετά την απαγγελία κατηγοριών σε τέσσερα μέλη της οργάνωσης από δικαστήριο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Ο Νασράλα απέρριψε το δικαστήριο -το οποίο το 2020 καταδίκασε τελικά τρεις από αυτούς ερήμην για τη δολοφονία- ως εργαλείο στα χέρια των εχθρών της Χεζμπολάχ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com