Επεισοδιακό άνοιγμα της Βουλής για να ψηφιστεί το Μνημόνιο
- 13/08/2015, 09:16
- SHARE
Live Εικόνα: Απόψε η κρίσιμη ψηφοφορία - Όποιος καταψηφίσει το «κατεπείγον» ρισκάρει δάνειο – γέφυρα αναφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Το άνοιγμα της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο νόμου με το κείμενο της συμφωνίας στην όποια κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους της χώρας, αποφάσισε η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, η οποία συνεδρίασε την Τετάρτη για πρώτη φορά δημόσια.
Αν και ο αρχικός σχεδιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης ήταν η Βουλή να ανοίξει άμεσα την Τετάρτη και να εισαχθεί στις Επιτροπές η συμφωνία την ίδια ημέρα και να ψηφιστεί νωρίς την Πέμπτη, η Πρόεδρος της Βουλής το εμπόδισε, αγνοώντας και το αίτημα του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος απέστειλε επιστολή την Τρίτη. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη τον κανονισμό της Βουλής όρισε την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τις 21:30 το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να αποφασίσει το άνοιγμα του Κοινοβουλίου.
Ειδικότερα, η Διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε κατά πλειοψηφία το άνοιγμα της Βουλής, ενώ καταψήφισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, σημειώνοντας ότι «ψηφίζω κατά προκειμένου να μη συζητηθεί το τρίτο μνημόνιο».
Στο σημείο αυτό η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου διευκρίνισε ότι «η θετική ψήφος μου (σ.σ. για το άνοιγμα της Βουλής) δεν είναι για συζητηθεί στο άψε-σβήσε το νομοσχέδιο και να ψηφιστεί με διαδικασίες fast-track».
Η συζήτηση για το νομοσχέδιο θα ξεκινήσει στις 09:30 στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, και στη συνέχεια – και αφού συνεδριάσει η Διάσκεψη των προέδρων και υπάρξει η σχετικη ημερήσια διάταξη – θα συνεχιστεί η διαδικασία της συζήτησης στην Ολομέλεια. Το αν το εν λόγω σχέδιο νόμου θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως έχει ζητήσει η κυβέρνηση, θα εξεταστεί κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης.
Εξάλλου, η Διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε ομόφωνα – μετά από εισήγηση της προέδρου της Βουλής – οι συνεδριάσεις της Διάσκεψης να γίνονται από εδώ και στο εξής δημόσια (εκτός αυτών των συνεδριάσεων που βάσει του νόμου θα πρέπει να είναι «κλειστές»).
Κατά τη συζήτηση στη Διάσκεψη, ασκήθηκε από μέλη της έντονη κριτική στην πρόεδρο της Βουλής σχετικά με τη διαδικασία που ακολούθησε για τη σύγκληση του οργάνου, σχετικά με το άνοιγμα της Βουλής. Από την πλευρά της, η κα Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι «συγκαλώ τη Διάσκεψη και έχω την ευθύνη να ειδοποιηθούν όλα τα μέλη της», ενώ, όπως είπε, θα ήταν άκομψο να υπάρξει σύγκληση του οργάνου χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να παραστούν.
Επιπλέον, η πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι εκ της θέσεώς της πρέπει να διασφαλίσει ότι ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί στη Βουλή όπως προβλέπει ο Κανονισμός.
«Ορατή η δυσαρμονία κυβέρνησης – Κωνσταντοπούλου»
«Είναι ορατή σε όλους η δυσαρμονία στη σχέση κυβέρνησης – κοινοβουλίου», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. «Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει το δικό της τρόπο ο οποίος κρίνεται», πρόσθεσε μιλώντας στο Mega. «Γνωρίζουμε ότι η κ. Κωνσταντοπούλου και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσουν, αλλά αυτά τα ζητήματα διαφοροποίησης θα τα λύσει το συνέδριο», σημείωσε.
Για τη συμφωνία παραδέχθηκε ότι «έχει υφεσιακά μέτρα», εξηγώντας πως «από τη στιγμή που επιλέξαμε την ευρωπαϊκή πορεία, προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει καλή συμφωνία. Έχουμε κάνει υποχωρήσεις από το προεκλογικό πρόγραμμά μας για να αποφύγουμε τα χειρότερα».
Για την αριστερή αντιπολίτευση που αναπτύσσεται δήλωσε: «Θα είναι μεγάλη πληγή εάν αποχωρήσει η αριστερή πλατφόρμα για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι για την ελληνική κοινωνία».
Τσακαλώτος: Όποιος καταψηφίσει το «κατεπείγον» ρισκάρει δάνειο – γέφυρα
Την ανάγκη να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου, αύριο, με μια συμφωνία και στο Eurogroup, να αποφευχθεί ένα δάνειο – γέφυρα, αλλά να υπάρξει μια κανονική συμφωνία.
«Εντολή του λαού ήταν η διαπραγμάτευση συμφωνίας… Δεν πρέπει να υπάρχει κανείς και καμία που να δουλεύει για ένα δάνειο – γέφυρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι «χρειάζεται να πάω αύριο στο Eurogroup με ψήφιση της συμφωνίας, γιατί αύριο αρχίζει η ψήφισή της και στις άλλες βουλές όπως η Φινλανδία… Αν αύριο δεν υπάρχει συμφωνία η Φινλανδία δεν θα ψηφίσει και θα πάμε σε δάνειο – γέφυρα, όσοι θέλουν να το ρισκάρουν αυτό να καταψηφίσουν στο αίτημα μας για το κατεπείγον».
Υπέρ της διαδικασίας τοποθετήθηκαν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ο εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και οι ειδικοί αγορητές Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι), Δημήτρης Καμμένος (ΑΝ.ΕΛ.) και Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).