Επίσπευση των διαπραγματεύσεων για να μη ξεμείνουμε από ρευστό
- 24/04/2015, 11:57
- SHARE
Η D-Day για την Ελλάδα, οι διαφορές που παραμένουν και η ευκαιρία για ανάκαμψη εφόσον υπάρξει συμφωνία.
«Θα υπάρχει πρόβλημα εάν δεν υπάρχει απόφαση για εκταμίευση στις 11 Μαΐου». Με αυτή τη φράση κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιέζουν για επίσπευση των διαπραγματεύσεων, ώστε να μην «ξεμείνει» η Ελλάδα από ρευστό.
Αν και τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται να δοθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας, ωστόσο, αυτό αφορά κυρίως την προσκόμιση των στοιχείων από την Ελληνική πλευρά και όχι τόσο στην ουσία της διαπραγμάτευσης.
Σε αυτό το κομμάτι, δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος και αυτό φαίνεται από όλες τις επίσημες δηλώσεις. Οι δανειστές εξακολουθούν να ζητούν συμφωνία-πακέτο, που θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα, του εργασιακού και του ασφαλιστικού περιλαμβανομένων. Αντίθετα, η κυβέρνηση επιθυμεί τα καυτά ζητήματα των ομαδικών απολύσεων και των μειώσεων των επικουρικών συντάξεων να μετατεθούν για αργότερα.
Σημείο τριβής παραμένει και ο ΦΠΑ , καθώς οι δανειστές επιμένουν σε όσο το δυνατόν πιο ενιαίοι συντελεστή. Δηλαδή, όλο και περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες να μεταφερθούν από τον χαμηλό (13%) στον υψηλό (23%) συντελεστή και, φυσικά, να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά.
Στις τελευταίες συσκέψεις του Brussels Group μάλιστα, ζήτησαν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην καταβολή της 13ης σύνταξης, που έχει υποσχεθεί για το τέλος του έτους.
Κρίσιμο ζήτημα για την εξέλιξη των συζητήσεων είναι το ποτέ αδειάζουν τα ταμεία του κράτους, καθώς, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, για να μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει και τη δόση στο Δ.Ν.Τ στις 12 Μαΐου, αλλά και μισθούς και συντάξεις, θα πρέπει να μεταφερθούν από τα διαθέσιμα των Οργανισμών, τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με το πιστωτικό γεγονός.
Η κατάσταση είναι τόσο οριακή, που ακόμη κι αν εκταμιευθούν τελικά τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των τραπεζών του ευρωσυστήματος, θα πρέπει στη συνέχεια και μέσα σε ελάχιστο χρόνο να κλείσει η μεγάλη συμφωνία για το νέο δανεισμό, καθώς οι ανάγκες αυξάνονται μέρα με την ημέρα.
Πάντως, όλοι οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι, εφόσον υπάρξει συμφωνία, η ελληνική οικονομία εχει τη δυνατότητα να ανακάμψει άμεσα. Κρούουν, ωστόσο, το καμπανάκι του κινδύνου, ότι έναν αυτό δεν γίνει το συντομότερο δυνατόν, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσει παρενέργειες όχι μόνο σε τράπεζες και επιχειρήσεις, αλλά ακόμη και στο «βαρύ πυροβολικό» της οικονομίας, τον τουρισμό…
Διαβάστε ακόμη: