Επίσπευση των συμψηφισμών στις ΔΟΥ προανήγγειλε η Κατερίνα Σαββαΐδου

Επίσπευση των συμψηφισμών στις ΔΟΥ προανήγγειλε η Κατερίνα Σαββαΐδου

Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων δήλωσε ότι από το τέλος της εβδομάδας θα έχει λυθεί ένα ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες δικαιούχους.

Ταχύτερα αναμένεται να κινηθεί από το τέλος της εβδομάδας η διαδικασία συμψηφισμού των απαιτήσεων των φορολογουμένων από επιστροφές φόρων με τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως επισήμανε από το βήμα του 6ου Thessaloniki Tax Forum η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), Κατερίνα Σαββαΐδου, «μόλις πρόσφατα υπογράφηκε και η απόφαση για την τροποποίηση του τρόπου συμψηφισμού των απαιτήσεων των φορολογουμένων με τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και η ΓΓΔΕ θα είναι έτοιμη στο τέλος της εβδομάδας ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία συμψηφισμού στις ΔΟΥ και άρα και επιστροφής των φόρων», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο φόρουμ, που διοργανώνει η Φορολογική Επιτροπή του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ερωτηθείσα ειδικά για τον πιστωτικό ΦΠΑ, επισήμανε μάλιστα, ότι σε περίπτωση που οι έλεγχοι δεν φέρουν στην επιφάνεια κωλύματα, η επιστροφή του στις δικαιούχους εξαγωγικές επιχειρήσεις μπορεί να γίνεται ακόμη και εντός ενός μηνός.

Η ίδια γνωστοποίησε ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη η εφαρμογή για την ένταξη στη νέα ρύθμιση εξόφλησης -σε 100 δόσεις- των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οπότε οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση ηλεκτρονικά για να ενταχθούν στο νέο σύστημα ρυθμίσεων

Πρόσθεσε ότι στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας για το 2015-2016, τίθενται νέες προτεραιότητες για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την εκ νέου εμπέδωση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών.

Συμπλήρωσε δε, ότι η Γραμματεία σχεδιάζει σειρά ενεργειών για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, μέσω μέτρων όπως οι έλεγχοι τής ικανοποίησης των φορολογουμένων από το επίπεδο των υπηρεσιών, η απλοποίηση των διαδικασιών και η σύσταση ομάδων εργασίας με ανθρώπους της αγοράς.

Στ. Κώστας: «Δημιουργική γραμματική και έλλειψη ειλικρίνειας στη φορολογία»
Για δημιουργική φορολογική γραμματική και έλλειψη ειλικρίνειας στον τρόπο με τον οποίο θεσπίζονται οι φορολογικές διατάξεις, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα να τροφοδοτείται το χάσμα της διαμαρτυρίας από πλευράς των φορολογουμένων, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σταύρος Κώστας, μιλώντας απόψε στο 6ο Thessaloniki Tax Forum.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, το μεγαλείο αυτής της δημιουργικής γραμματικής, «η οποία επιστρατεύεται από τον σοφό -μα όχι πάντα έξυπνο- νομοθέτη και εξυπηρετεί προφανείς επικοινωνιακές επιδιώξεις και λαϊκισμούς, που μόνο οι πολιτικοί μπορούν ν΄ αξιοποιήσουν», απηχούν τα εξής τέσσερα παραδείγματα: πρώτον, δεν μπορεί μια φορολογική επιβάρυνση να χαρακτηρίζεται ως έκτακτη εισφορά όταν επαναλαμβάνεται διαχρονικά και τελικά μετατρέπεται σε τακτική, όπως -δεύτερον- δεν είναι δυνατόν να αποκαλείται «εισφορά αλληλεγγύης» όταν το έσοδό της δεν πάει σε ειδικό λογαριασμό ώστε να αποδεικνύεται απολογιστικά η κοινωνική χρήση του. Τρίτον, δεν μπορεί να «βαφτίζεται πολυτελούς διαβίωσης η ιδιοκτησία σακαράκας που ο κυβισμός της υπερβαίνει το μαγικό όριο των 1928 κυβικών, δηλαδή με ένα κυβικό παραπάνω να γίνεσαι πλούσιος και, τέταρτον, δεν μπορεί φόρος για τα ακίνητα να χαρακτηρίζεται ενιαίος, όταν δεν καταργεί όλες τις μέχρι τώρα συνιστώσες του». Πρόσθεσε δε, ότι ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί τον πιο αντιλαϊκό φόρο που έχει θεσπιστεί μέχρι σήμερα.

Ο κ. Κώστας επισήμανε ακόμη ότι παρότι δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι αμιγώς φορολογικό θέμα, μπορεί με βεβαιότητα να πει ότι το φορολογικό μαξιλάρι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, στον βαθμό που εκτιμάται ότι απειλείται η ικανότητα της οικονομίας να παράγει τα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη ώστε να μηδενιστεί επιτέλους το κοντέρ των έκνομων και αντικοινωνικών πρακτικών, όπως η φοροδιαφυγή και η φορολογική απάτη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ