Επιστήμονας AI: «Ποιος θα ελέγξει τη μελλοντική δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης;»
- 21/11/2024, 18:00
- SHARE
Ο Γιόσουα Μπάντζιο, κορυφαίος επιστήμονας υπολογιστών και πρωτοπόρος στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), προειδοποίησε για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την ανάπτυξή της, καλώντας για περισσότερη έρευνα και προφυλάξεις για τον περιορισμό αυτών των κινδύνων. Ο Μπέντζιο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μοντρεάλ και επικεφαλής του Montreal Institute for Learning Algorithms, επεσήμανε ότι ένας τύπος AI, η Artificial General Intelligence/Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (AGI) μπορεί να αποκτήσει σύντομα τις γνωστικές ικανότητες των ανθρώπων, γεγονός που εγείρει ερωτήματα και προβληματισμούς για το πώς θα ελέγχονται τέτοια συστήματα και ποιος θα έχει την εξουσία να τα κατευθύνει.
Ο Μπέντζιο ανέφερε ότι η Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία επιδιώκει να εξισώσει ή και να ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη, μπορεί σύντομα να αποκτήσει τις περισσότερες από τις γνωστικές ικανότητες του ανθρώπου. «Η ευφυΐα δίνει δύναμη. Ποιος θα ελέγξει αυτή τη δύναμη;» αναρωτήθηκε, προειδοποιώντας για την πιθανότητα το AI να προκαλέσει γεωπολιτική αστάθεια ή ακόμα και τρομοκρατία, αν βρεθεί στα λάθος χέρια.
Σύμφωνα με τον Μπέντζιο, μόνο λίγες χώρες και οργανισμοί θα μπορούν να κατασκευάσουν τέτοιες ισχυρές μηχανές, με αποτέλεσμα την υπερσυγκέντρωση εξουσίας, που θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για τη δημοκρατία, την αγορά και τη διεθνή σταθερότητα. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε συγκέντρωση οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής δύναμης, κάτι που χρειάζεται προσοχή», πρόσθεσε.
Η ανάγκη αυστηρών κανονισμών και διαφάνειας στην ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών, καθώς η έλλειψη ευθύνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους. «Η ευθύνη είναι ένα εργαλείο που μπορεί να αναγκάσει τις εταιρείες να προστατεύσουν το κοινό», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη για «δημοκρατική εποπτεία» της τεχνολογίας.
Όσον αφορά την κατεύθυνση της παραπληροφόρησης, ο επιστήμονας εξέφρασε ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί χειροπιαστά να επηρεάσει την πολιτική και τη δημόσια γνώμη, δημιουργώντας ψεύτικα βίντεο, ήχους και εικόνες. «Το AI μπορεί να επηρεάσει τις δημοκρατικές διαδικασίες. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να θέλουν να παρέμβουν σε εκλογικές μάχες», είπε.
Τέλος, αναφέρθηκε στην «πολύ δύσκολη ερώτηση» που προκύπτει αν δημιουργηθούν μηχανές πιο έξυπνες από εμάς: «Τι σημαίνει αυτό για την ανθρωπότητα; Είμαστε σε κίνδυνο;». Προέτρεψε για άμεση δράση, τονίζοντας πως «δεν είναι πολύ αργά να καθοδηγήσουμε την εξέλιξη προς μια θετική κατεύθυνση».