Επιστολή Spiegel σε Μέρκελ: Οι Έλληνες υποφέρουν από την ανισόρροπη πολιτική λιτότητας
- 29/03/2015, 17:30
- SHARE
Το περιοδικό καλεί την Καγκελάριο να προχωρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης και να αλλάξει πολιτική στην Ελλάδα.
Ο Γερμανός αναλυτής και εγγονός του ιδρυτή του γνωστότερου γερμανικού περιοδικού, του Spiegel, Jakob Augstein, υπογράφει ένα άρθρο – ανοιχτή επιστολή στην Άνγκελα Μέρκελ. Με το άρθρο αυτό καλεί τη καγκελάριο να αλλάξει πολιτική στην Ελλάδα και να προχωρήσει στην πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.
«Η Γερμανία λέει «ναι» στο Ευρώ και «ναι» στις εξαγωγές, αλλά «όχι» στην πολιτική ενοποίηση. Αυτό, σε βάθος χρόνου, είναι μια ανοησία» αναφέρει ο αρθογράφος.
Ο Αugstein εγκαλεί την Μέρκελ για την πολιτική της στην Ελλάδα και την κατηγορεί ότι επέτρεψε την υπονόμευση του πνεύματος ειρήνης που ίδρυσε την Ε.Ε., αφήνοντας τον εθνικισμό να επιστρέψει. Αναφερόμενος μάλιστα στη μελέτη του Gustav Horn προσθέτει ότι οι Έλληνες έχουν υποφέρει κάτω από την τελείως ανισόρροπη πολιτική λιτότητας έχουν χάσει το 25% του ΑΕΠ, τα φτωχά νοικοκυριά 86% του εισοδήματός τους ενώ τα πλούσια μόνο 20%. Η ανεργία ανέβηκε από το 7,6 στο 26% και στους νέους είναι στο 44%. Κι όλα αυτά χωρίς κανένα μακροοικονομικό νόημα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
«Η Μέρκελ έχασε την ευκαιρία να κάνει μια χειρονομία συμφιλίωσης με την Ελλάδα όταν συναντήθηκε με τον Τσίπρα», τονίζει ο αρθρογράφος. «Κι έχασε παράλληλα την ευκαιρία να μιλήσει με περισσότερη θέρμη για μια κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση, κάνοντας κοινότοπες δηλώσεις για το πόσο πολύτιμη είναι η Ε.Ε. και πόσο θα πρέπει κανείς να προσπαθήσει να την πάει παρακάτω» συμπληρώνει.
Η Γερμανία έχει να υπάρξει τόσο δυνατή στην Ευρώπη από το… τρίτο Ράιχ, γράφει χαρακτηριστικά ο Augstein, και αυτή της τη δύναμη θα πρέπει να την αξιοποιήσει για να ενώσει την Ευρώπη. Η Μέρκελ είναι ήδη στην τρίτη της θητεία. Κι όπως παραδέχονται και οι πιο ισχυροί της αντίπαλοι, θα μπορούσε να κερδίσει και μια τέταρτη. Αλλά τι σημασία έχει μια τέταρτη θητεία όταν συγκριθεί με μια θέση στην Ιστορία ενοποίησης της Ευρώπης; Ένα είναι σίγουρο λέει ο Augstein: και τα δύο δεν γίνονται. Αν αποφασίσει να γίνει «μητέρα» μιας περαιτέρω ενοποίησης της Ευρώπης, οι Γερμανοί δεν θα την επανεκλέξουν.
Κι αμέσως προσθέτει: «Ε, και; Φανταστείτε να μπείτε στο Πάνθεον των Ευρωπαίων ηγετών για την ενοποίηση της Ευρώπης, όπως ο Κολ για την ενοποίηση της Γερμανίας. Βάλτε τα θεμέλια για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης!»